RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У рамках благодійних проектів греко-католицька церква Карітас у Чернівцях допомагає переселенцям з житлом, харчами та речами першої необхідності.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua



- Ми благодійна організація "Благодійний фонд Карітас чернівецької єпархії"і наша місія–допомагати тим, у кого є нужда, не залежно від того, хто ця людина та звідки приїхала. Хоча нашим засновником є греко-католицька церква і ми є її частиною, але ми надаємо допомогу всім,незважаючи на конфесію, до якої належить людина, – каже волонтерка благодійного фонду пані Леся.

Із 28 лютого, організація допомогла з поселенням більше тисячі людей.

-У рамках проекту "Поселення і прихисток", ми допомагаємо переселенцям з поселенням. Ми розмістили наші контакти так, щоб їх могли побачити ті, кому це потрібно. Ми не можемо поселити всіх, тому займаємось перенаправленням. Ми вже знаємо, хто які умови пропонує і кому що підійде. Наша організація селить у себе лише тих людей, які приїхали у Чернівці не на один день, – каже жінка.









Карітас-Чернівці пропонує два види поселення - за містом та в приміщеннях церков.

- У нас є приміщення за містом, ми його називаємо "ферма", але це ніяка не ферма, а спеціально пристосовані приміщення. Ми там зробили ремонт, завезли меблі, матраци, постіль, обладнали кухню, душ, пральню, завезли продукти, правда там немає ліжок. За містом тихо та спокійно і до магазину 200 метрів. Також ми співпрацюємо з парафіями в тих селах, тих громадах, де є наша церква, наші парафії і вони також організовують прихисток, – каже волонтерка.

"Чай даємо всім охочим, а от все інше для дітей, бо нагодувати весь вокзал ми не в змозі"

Волонтери зустрічають переселенців ще на вокзалі, де пропонують допомогу.

-У нас на вокзалі є такий куточок, там є чай, какао, фірмові сосиски в тісті, кексики, цукерки, печиво, іграшки, розмальовки та бейджики для дітей, якщо родина їде за кордон. На них потім напишуть ім’я дитини та контакти батьків, бо багато дітей губиться на кордоні, – каже пані Леся.

Також Карітас забезпечує переселенців продуктовими та гігієнічними наборами. Приходити за гуманітарною допомогою можна лише один раз на два тижні.Один набір розрахований на 2 людей.

- Щоб отримати допомогу треба мати при собі документи та їх копії, а саме: паспорт,ідентифікаційний код та свідоцтво про народження дитини. Не обов’язково приходити всією родиною, можна, щоб прийшов хтось один і приніс документи інших, – каже жінка.

- До продуктового набору входить рибна та м’ясна консерва, три види круп, олія, чай, молоко, печиво та згущене молоко. Видаємо набори з 10-ї до 18-ї години, на день можемо роздати приблизно 200 наборів. Щоб не було черг, ми роздаємо талони, на яких вказано дату й час. Також у нас є одна пральна і одна сушильна машина, якими можна скористатися, – каже пані Леся.

Карітас отримує гуманітарні вантажі з Італії, Грузії та Франції.

-У нас є склад, куди приходять гуманітарні вантажі. Там в основному речі та все для дітей і туди також можна прийти. Але звичайно, що ми переправляємо більшість фур з гуманітарним вантажем в Карітаси, які знаходяться або в гарячих точках або недалеко від зон бойових дій. До речі, у нас нещодавно був французький органіст Жан-Марі Леруа. Він сам зібрав бусик допомоги і привіз приблизно тону речей, продуктів, іграшок та книг для дітей, – каже волонтерка.

У Карітасі є дитячий простір, він орієнтований на дітей та підлітків віком від 5 до 15 років. Там діти можуть поспілкуватися та дізнатися багато нового, також з ним працює психолог.

- Ми розділили дітей на 3 групи: дошкільнята, молодша школа та підлітки. Дошкільнята приходять в першій половині дня, це більше як підготовка до школи, творчість та ігри. На 15-у годину приходить початкова школа, це, як правило, діти від 7 до 10 років і у вівторок та четвер десь на 4 годину приходять підлітки, – каже волонтерка благодійного фонду пані Іванна.

- Це як позакласне навчання, ми не беремо якусь шкільну програму, але хочемо, щоб була задіяна математика, мова, як українська, так і англійська, арт терапія та обов’язково психологія і це все буде поєднуватись. Також є така ідея зробити тематичні тижні. От зараз у нас тиждень екології. Ми будемо говорити про папір, пластик і таке інше. Це буде інформація поєднана з математикою, англійською та іншим, а потім будуть арт технології. Вони будуть робити всілякі поробки, а також з дітьми буде займатися кваліфікований психолог, – каже вона.

Карітас-Чернівці – це греко-католицька церква і у них нещодавно відбулися перші хрестини переселенців.

-До нас прийшли люди попрати речі і розказали, що вони виїхали з зони бойових дій, навіть свідоцтво про народження дитини не встигли зробити. І ми запропонували їм охрестити дитину. Вони погодились і ми зразу побігли за крижмою та хрестиком. Хрестини відбулися в той же день, – ділиться гарною новиною пані Леся.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Юлія Денисенко
29-03-2022, 17:23
Коментарів 0 Переглядів 3 268

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Значущою подією відкриття стала прем’єра фільму "Мертві не завдають болю", режисером якого виступив відомий американський актор Вігго Мортенсен


«Села наче вимерли». Блог Анни Семьонової
Минулого тижня їхала на рідну Кельменеччину. Цей край завжди славився родючими садами та працьовитими людьми, які ці сади обробляють. Та цієї поїздки я жахнулася…
Ремонти доріг і «не на часі». Блог Юлії Пацаранюк
Вулиця Руська, а точніше її частина від тролейбусної зупинки "Руський міст" до Фастівської
ВІДЕО Переглянути все відео

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.
[/center][/center]

Розвиток охоронної компанії "ТИГР": про важливість професійного розвитку співробітників, інвестиції в сучасні технології та нашу місію – забезпечити найвищий рівень безпеки для кожного клієнта.