RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Дотримуйтеся правил «світлофору»

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:
– Дієтичне харчування при цукровому діабеті передбачає дотримання так званого правила "світлофору", згідно якого всі продукти поділяють на ті, для яких потрібно увімкнути червоне (виключити з раціону), жовте (обмежити споживання) та зелене світло (вживати майже без обмежень).
До продуктів групи червоного світла належать: цукор і всі продукти, де його багато (мед, варення, цукерки, шоколад, морозиво тощо); вироби з білого борошна (пшеничний білий хліб (батон, багет, калач, здоба), макарони, печиво, тістечка, торти); картопля (містить велику кількість крохмалю, що перетворюється на глюкозу, у невеликих кількостях дозволяється додавати в перші страви), кукурудза; крупи з високим глікемічним індексом (манка, білий рис), фрукти, в яких багато глюкози (виноград, банани, інжир, ананас), солодкі молочні вироби (згущене молоко, солодкі сирки та йогурти); солодкі напої (промислові соки, солодка газована вода, компоти із цукром); продукти з високим вмістом жирів (сало, жирні сорти птиці, риби, м’яса, м’ясні напівфабрикати, копчені вироби (ковбаса, риба); м’ясні і рибні консерви, жирні і міцні бульйони, майонез та магазинні соуси, маргарин, жирні сметана, вершки, молоко та жирні сорти сиру – понад 40% жирності), надмірно гострі, солоні та пряні вироби. Варто різко обмежити споживання алкоголю та всіляко уникати фаст-фудів.
Жовте світло вмикаємо для таких продуктів: крупи із середнім глікемічним індексом (перлова, пшона, кукурудзяна, коричневий рис); макаронні вироби із твердих сортів пшениці; житній або спеціальний діабетичний хліб (бажано не більше 250 г на добу); фрукти та ягоди із середнім глікемічним індексом, краще несолодких сортів (ківі, гранат, апельсини, мандарини, кавун, диня, груші, персики, сливи, манго, вишня, агрус, малина, полуниця, суниця) – за добу у кількості не більше, ніж вміщується в долоні, краще поділити на кілька прийомів; бобові (квасоля, соя, горох); овочі, що місять крохмаль (буряк, морква, гарбуз); продукти із високим вмістом рослинного жиру (олія, горіхи, насіння); нежирні молоко (містить молочний цукор лактозу, можна обмежено додавати до інших страв, наприклад, до кави, каш тощо), сметана (тільки для заправки салатів), сири помірної жирності; яйця (1-2 на день); нежирні сорти варених ковбас (дуже обмежено); іноді можна дозволити желе, мармелад, зефір або сорбет з дозволених фруктів та ягід без додавання цукру, чорний гіркий шоколад.
Практично без застережень можна споживати продукти з групи зеленого світла: крупи з низьким глікемічним індексом (гречана, вівсяна, ячна); всі види зелені та овочів, які не належать до попередніх груп (салат, шпинат, всі види капусти (білокачанна, цвітна, брюссельська, броколі, кольрабі, китайська), огірки, помідори, кабачки, баклажани, солодкий перець, редис, цибуля, часник тощо), овочеві соки; зелені бобові; фрукти з низьким глікемічним індексом (грейпфрут, помело, лимон, яблука кислих сортів – "Антонівка", "Симеренко", "Білий налив" тощо) та фреші з них (без додавання цукру, краще розводити водою, можна газованою), ягоди з темним забарвленням (чорниця, чорноплідна горобина, чорна смородина); нежирні сорти м’яса (біле м’ясо курятини, індички, вирізка з телятини, яловичини), риби (хек, минтай, тріска, судак, лящ, карась, окунь) у відварному, тушкованому або запеченому вигляді, морепродукти (креветки, мідії, омари тощо); гриби; нежирні рибні, м’ясні або грибні бульйони, овочеві супи; знежирені молочні продукти (кефір, йогурт без цукру та нежирний сир (за бажанням можна додати фрукти та ягоди "жовтої" або "зеленої" груп); мінеральна вода, дозволяється неміцна кава та чай без цукру.
Водночас варто пам’ятати, що споживаючи навіть найкориснішу їжу, потрібно мати міру. Не зважаючи на те, що продукти "зеленої" групи мають низький глікемічний індекс, переїдання за їхній рахунок може призвести до підвищення рівня глюкози в крові.
Редактор: Леся Токарюк
16-03-2015, 19:16
Коментарів 0 Переглядів 3 391

Теги -

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики

Інформацію перевіряють відповідні служби
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.