Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
«Дотримуйтеся правил «світлофору»

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:
– Дієтичне харчування при цукровому діабеті передбачає дотримання так званого правила "світлофору", згідно якого всі продукти поділяють на ті, для яких потрібно увімкнути червоне (виключити з раціону), жовте (обмежити споживання) та зелене світло (вживати майже без обмежень).
До продуктів групи червоного світла належать: цукор і всі продукти, де його багато (мед, варення, цукерки, шоколад, морозиво тощо); вироби з білого борошна (пшеничний білий хліб (батон, багет, калач, здоба), макарони, печиво, тістечка, торти); картопля (містить велику кількість крохмалю, що перетворюється на глюкозу, у невеликих кількостях дозволяється додавати в перші страви), кукурудза; крупи з високим глікемічним індексом (манка, білий рис), фрукти, в яких багато глюкози (виноград, банани, інжир, ананас), солодкі молочні вироби (згущене молоко, солодкі сирки та йогурти); солодкі напої (промислові соки, солодка газована вода, компоти із цукром); продукти з високим вмістом жирів (сало, жирні сорти птиці, риби, м’яса, м’ясні напівфабрикати, копчені вироби (ковбаса, риба); м’ясні і рибні консерви, жирні і міцні бульйони, майонез та магазинні соуси, маргарин, жирні сметана, вершки, молоко та жирні сорти сиру – понад 40% жирності), надмірно гострі, солоні та пряні вироби. Варто різко обмежити споживання алкоголю та всіляко уникати фаст-фудів.
Жовте світло вмикаємо для таких продуктів: крупи із середнім глікемічним індексом (перлова, пшона, кукурудзяна, коричневий рис); макаронні вироби із твердих сортів пшениці; житній або спеціальний діабетичний хліб (бажано не більше 250 г на добу); фрукти та ягоди із середнім глікемічним індексом, краще несолодких сортів (ківі, гранат, апельсини, мандарини, кавун, диня, груші, персики, сливи, манго, вишня, агрус, малина, полуниця, суниця) – за добу у кількості не більше, ніж вміщується в долоні, краще поділити на кілька прийомів; бобові (квасоля, соя, горох); овочі, що місять крохмаль (буряк, морква, гарбуз); продукти із високим вмістом рослинного жиру (олія, горіхи, насіння); нежирні молоко (містить молочний цукор лактозу, можна обмежено додавати до інших страв, наприклад, до кави, каш тощо), сметана (тільки для заправки салатів), сири помірної жирності; яйця (1-2 на день); нежирні сорти варених ковбас (дуже обмежено); іноді можна дозволити желе, мармелад, зефір або сорбет з дозволених фруктів та ягід без додавання цукру, чорний гіркий шоколад.
Практично без застережень можна споживати продукти з групи зеленого світла: крупи з низьким глікемічним індексом (гречана, вівсяна, ячна); всі види зелені та овочів, які не належать до попередніх груп (салат, шпинат, всі види капусти (білокачанна, цвітна, брюссельська, броколі, кольрабі, китайська), огірки, помідори, кабачки, баклажани, солодкий перець, редис, цибуля, часник тощо), овочеві соки; зелені бобові; фрукти з низьким глікемічним індексом (грейпфрут, помело, лимон, яблука кислих сортів – "Антонівка", "Симеренко", "Білий налив" тощо) та фреші з них (без додавання цукру, краще розводити водою, можна газованою), ягоди з темним забарвленням (чорниця, чорноплідна горобина, чорна смородина); нежирні сорти м’яса (біле м’ясо курятини, індички, вирізка з телятини, яловичини), риби (хек, минтай, тріска, судак, лящ, карась, окунь) у відварному, тушкованому або запеченому вигляді, морепродукти (креветки, мідії, омари тощо); гриби; нежирні рибні, м’ясні або грибні бульйони, овочеві супи; знежирені молочні продукти (кефір, йогурт без цукру та нежирний сир (за бажанням можна додати фрукти та ягоди "жовтої" або "зеленої" груп); мінеральна вода, дозволяється неміцна кава та чай без цукру.
Водночас варто пам’ятати, що споживаючи навіть найкориснішу їжу, потрібно мати міру. Не зважаючи на те, що продукти "зеленої" групи мають низький глікемічний індекс, переїдання за їхній рахунок може призвести до підвищення рівня глюкози в крові.
Рейтинг:
(голосів: 1)
16-03-2015, 19:16
Коментарів 0 Переглядів 1239

Теги -
Новини партнерів:
У Чернівцях між групою людей і поліцією виникла сутичка: літня жінка намагалася вихопити у патрульного пістолет
Дехто з громадян штовхав поліцейських, а одна із учасниць події, жінка старшого віку намагалася вихопити з кобури поліцейського пістолет
Прокуратура передала до суду справу щодо буковинця, який довів свого пасинка до спроби самогубства
Чоловік постійно принижував гідність дитини, внаслідок чого хлопчик спробував накласти на себе руки
«Хвороба прогресувала непомітно»: медики оприлюднили результати комісії з приводу смерті 21-річного буковинця

21-річного Юрія Шкавронського заболіла нога, а через добу він помер у лікарні
Популярне Коментують
• Новини
Погода, Новости, загрузка...
Loading...
Буває, що питання, чим дихатимемо й що питимемо в майбутньому, для багатьох є не на часі. Саме тому суспільство достатньо прохолодно ставиться до природоохоронних питань, вважаючи, що на порядку денному є перелік важливіших питань
Фестиваль Ісуса в Чернівцях (на правах реклами)

У Чернівцях 18–19 серпня проходитиме "Фестиваль Ісуса". Це особливі богослужіння, під час яких проповідується те ж послання, яке ніс людям Ісус Христос 2000 років тому.
Вияви хворобу вчасно! Поради лікаря-проктолога МЦ "Оксфорд Медікал" (на правах реклами)

На сьогодні геморой є однією з найпоширеніших хвороб у сучасному суспільстві. За статистикою, ним хворіє 8 з 10 людей. При геморої відбувається варикозне розширення й запалення вен, які знаходяться в прямій кишці.
Повний сервіс стосовно касових апаратів від компанії "Трініті" (на правах реклами)

З 8 травня 2017 року продавці "технічно складних побутових товарів" зобов’язані використовувати касові апарати та інші реєстратори розрахункових операцій (РРО) й видавати покупцям чеки
• Опитування