Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:
– Дієтичне харчування при цукровому діабеті передбачає дотримання так званого правила "світлофору", згідно якого всі продукти поділяють на ті, для яких потрібно увімкнути червоне (виключити з раціону), жовте (обмежити споживання) та зелене світло (вживати майже без обмежень).
До продуктів групи червоного світла належать: цукор і всі продукти, де його багато (мед, варення, цукерки, шоколад, морозиво тощо); вироби з білого борошна (пшеничний білий хліб (батон, багет, калач, здоба), макарони, печиво, тістечка, торти); картопля (містить велику кількість крохмалю, що перетворюється на глюкозу, у невеликих кількостях дозволяється додавати в перші страви), кукурудза; крупи з високим глікемічним індексом (манка, білий рис), фрукти, в яких багато глюкози (виноград, банани, інжир, ананас), солодкі молочні вироби (згущене молоко, солодкі сирки та йогурти); солодкі напої (промислові соки, солодка газована вода, компоти із цукром); продукти з високим вмістом жирів (сало, жирні сорти птиці, риби, м’яса, м’ясні напівфабрикати, копчені вироби (ковбаса, риба); м’ясні і рибні консерви, жирні і міцні бульйони, майонез та магазинні соуси, маргарин, жирні сметана, вершки, молоко та жирні сорти сиру – понад 40% жирності), надмірно гострі, солоні та пряні вироби. Варто різко обмежити споживання алкоголю та всіляко уникати фаст-фудів.
Жовте світло вмикаємо для таких продуктів: крупи із середнім глікемічним індексом (перлова, пшона, кукурудзяна, коричневий рис); макаронні вироби із твердих сортів пшениці; житній або спеціальний діабетичний хліб (бажано не більше 250 г на добу); фрукти та ягоди із середнім глікемічним індексом, краще несолодких сортів (ківі, гранат, апельсини, мандарини, кавун, диня, груші, персики, сливи, манго, вишня, агрус, малина, полуниця, суниця) – за добу у кількості не більше, ніж вміщується в долоні, краще поділити на кілька прийомів; бобові (квасоля, соя, горох); овочі, що місять крохмаль (буряк, морква, гарбуз); продукти із високим вмістом рослинного жиру (олія, горіхи, насіння); нежирні молоко (містить молочний цукор лактозу, можна обмежено додавати до інших страв, наприклад, до кави, каш тощо), сметана (тільки для заправки салатів), сири помірної жирності; яйця (1-2 на день); нежирні сорти варених ковбас (дуже обмежено); іноді можна дозволити желе, мармелад, зефір або сорбет з дозволених фруктів та ягід без додавання цукру, чорний гіркий шоколад.
Практично без застережень можна споживати продукти з групи зеленого світла: крупи з низьким глікемічним індексом (гречана, вівсяна, ячна); всі види зелені та овочів, які не належать до попередніх груп (салат, шпинат, всі види капусти (білокачанна, цвітна, брюссельська, броколі, кольрабі, китайська), огірки, помідори, кабачки, баклажани, солодкий перець, редис, цибуля, часник тощо), овочеві соки; зелені бобові; фрукти з низьким глікемічним індексом (грейпфрут, помело, лимон, яблука кислих сортів – "Антонівка", "Симеренко", "Білий налив" тощо) та фреші з них (без додавання цукру, краще розводити водою, можна газованою), ягоди з темним забарвленням (чорниця, чорноплідна горобина, чорна смородина); нежирні сорти м’яса (біле м’ясо курятини, індички, вирізка з телятини, яловичини), риби (хек, минтай, тріска, судак, лящ, карась, окунь) у відварному, тушкованому або запеченому вигляді, морепродукти (креветки, мідії, омари тощо); гриби; нежирні рибні, м’ясні або грибні бульйони, овочеві супи; знежирені молочні продукти (кефір, йогурт без цукру та нежирний сир (за бажанням можна додати фрукти та ягоди "жовтої" або "зеленої" груп); мінеральна вода, дозволяється неміцна кава та чай без цукру.
Водночас варто пам’ятати, що споживаючи навіть найкориснішу їжу, потрібно мати міру. Не зважаючи на те, що продукти "зеленої" групи мають низький глікемічний індекс, переїдання за їхній рахунок може призвести до підвищення рівня глюкози в крові.
16-03-2015, 19:16
0
3 509