RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли у вересні у складі екіпажу шатла "Atlantis STS-115" полетіла у космос астронавт Хайді Стефанишин-Пайпер, більшість газет вийшли із заголовками "Перша українка у космосі". Cправді, батько Хайді – родом із сусідньої Львівщини, та й прізвище Стефанишин не залишає жодних сумнівів, що полетіла українка.
Сама Хайді в інтерв’ю перед польотом, розміщеному на офіційному сайті НАСА (nasa.org.ua), на запитання про те, що сформувало її, відповіла: "Моя мати – з Німеччини, батько – з України. Вони приїхали в Америку і повірили в американську мрію. Вони вірили, що якщо дадуть дітям найкращу освіту, ті досягнуть вершин у житті. Так і сталося".
"Полетіти вирішила
у …5 років"
– Я народилася у родині середнього класу, – розповіла Хайді Стефанишин. – Була другою дитиною у родині, де росло ще четверо братів.
Завжди мріяла літати. Моя мати родом з Німеччини, тому часто відправляла нас туди на відпочинок. Я пригадую свій політ у літаку у п’ятирічному віці. То було щось фантастичне! І коли батьки наступного разу запитували мене, чи полечу літаком, я була у захопленні: "Полечу! Полечу!" Саме тому вирішила отримати відповідну освіту, щоби полетіти у космос.
Коли ж дізналася про НАСА, про те, що вони будують космічну станцію, побачила, що здійснюють тренування під водою (а я ж обожнюю підводне плавання), вирішила, що обов’язково полечу.
Щоправда, полетіла Хайді не одразу. Здобувши освіту за спеціальністю інженер-механік у Массачусетському інституті технології, вона вступила до військово-морських сил США. Хайді стала лейтенантом-командером і у квітні 1996 року обрана кандидатом в астронавти НАСА.
2003 року американка була удостоєна звання командера Військово-морських сил США. Після тренування кваліфікована як "спеціаліст місії" для космічних польотів.
Полетіла в космос Хайді 9 вересня нинішнього року. Повернулася – за 11 діб 19 годин 06 хвилин і 35 секунд. Коли її вперше показали по телебаченню після польоту – від побаченого завмерло серце. Сіруватий відтінок обличчя, запалі очі, декілька разів вона непритомніла і не опинилася на підлозі лише завдяки тому, що дужі хлопці-працівники НАСА вчасно підхоплювали жінку попід руки. "Із Хайді усе нормально, – сказали лікарі наступного дня. – Відбувається адаптація астронавтки до земного тяжіння після перебування у стані невагомості".
"Працююча мама полетіла в космос"
Таким був заголовок статті, яка вийшла в американській "ABCnews" одразу після повернення Хайді. Автор намагалася написати про Хайді як про жінку, котра поєднує астронавтику із приготуванням їжі, вихованням сина-підлітка. Щоправда, журналістці вдалося дізнатися небагато: відповіді Хайді були чіткими, короткими, без зайвих емоцій.
"Вона заміжня і має сина, – пише автор статті Джіна Сансір. – Як вона про нього каже: "Хороша дитина. Типовий підліток". Також Хайді розповіла, що син ніколи не каже їй, як він нею пишається, але розповідає про це друзям. Про це їй розповіли батьки друзів її сина. Коли він вчився у початковій школі, ніколи не чекав, доки мати пояснить домашні завдання.
Хайді захоплюється підводним плаванням і каже, що перебування у космосі і підводне плавання подібні, адже в обох випадках доводиться одягати спеціальний одяг.
– У мене довге волосся, і коли я в космосі розпускала його, воно одразу ж заплутувалось. Мої колеги астронавти дивилися на волосся і дивувалися: "Де ти ховаєш його? Як воно взагалі вміщається в скафандрі?"
Не приховує Хайді і того факту, що кожен із астронавтів чудово розуміє, що ризикує, вирушаючи у політ.
– Звичайно, стовідсоткової гарантії, що з вами буде все гаразд, ніхто не дасть, – каже вона. – Але ж так само знаємо, що щодня розбиваються сотні автомобілів, та ніхто через це не відмовляється від керування машиною.


Родичі Хайді
з Львівської області надіслали їй офіційне запрошення
Сама Хайді народилася вже в Америці, але має родичів в Україні. На Львівщині мешкають її двоюрідні сестри та брати, яких вона має аж 15. Двоє з них живуть у містечку Новий Яричів неподалік від Львова.
"МБ" зв’язався з одним із них – двоюрідним братом Хайді Михайлом Стефанишиним з Нового Яричіва. Голова сім’ї, за словами його дружини Іванни Романівни, саме поїхав до лісу.
– Приїжджали до нас і з газет, і з телебачення, – розповіла жінка. – Одна із газет так написала про нас, що я досі обурена. Написали про Новий Яричів як про якесь село, а у нас же селище міського типу, прирівнюємося до Львова. Також на всю Україну написали …прізвисько мого чоловіка, яке почули від когось у селі. А він же шанована людина, його усі люблять і поважають, а тут раптом таке…
Ми дуже пишаємося, що двоюрідна сестра мого чоловіка Хайді Стефанишин полетіла у космос. Чули, що вона казала, що збирається в Україну, до нас, але вирішили офіційно її запросити. Ми надіслали листа із повідомленням до Х’юстона, в НАСА. Хочемо, аби Хайді до нас приїхала.
Бачили по телебаченню, що їй під час прес-конференції стало погано. Дуже переживали. Давали на Службу Божу "за здоров’я" і у нас у селі, і у Львові.
Мій чоловік Михайло – двоюрідний брат Хайді. Він її ніколи у житті не бачив, бо ж вона народилася вже там.
Її батько помер, коли Хайді була маленькою, але ще встиг навчити її української мови. Мій чоловік розповідав, що батько Хайді народився у Якимові (Львівська область)– це за 15 кілометрів від нас. Працював у селі у якогось багача. Мав дівчину у селі, але одружитися йому не дали, бо він був з бідної родини. Ось він 1942 року разом з братом Ільком виїхав до Німеччини, звідти – до Америки. Одружився з німкенею Аделіною.
В Америці він працював на залізниці. Родина чоловіка спілкувалася з батьком Хайді. З Америки вони надсилали фотографії, привітання з Різдвом, Великоднем. Надіслали і весільне фото Хайді. Останнім часом спілкування припинилося, і ми навіть не знали, що Хайді стала астронавткою. Ми дізналися з "Високого замку". Чоловік приніс її фото у газеті і каже: "Дивися, це моя сестра".
Тепер чекаємо на Хайді у гості. 

Редактор: admin
30-09-2006, 18:49
Коментарів 0 Переглядів 2 574

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час заходу відбувався збір коштів на ремонт авто для артилеристів 80 окремої десантно-штурмової бригади


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.