Дослідження Monell Chemical Senses Center, яке пов’язує пам’ять про їжу з переїданням, відповіло на це питання однозначним "Так". На чолі з асоційованим членом Monell, доктором Гійомом де Лартігом, дослідницька група вперше визначила специфічну для їжі систему пам’яті мозку та її пряму роль у переїданні та ожирінні, спричиненому дієтою, пише NV.
Опубліковані висновки описують конкретну популяцію нейронів у мозку миші, які кодують спогади про цукор і жир, глибоко впливаючи на споживання їжі та масу тіла.
"У сучасному світі нас постійно бомбардують рекламою та екологічними тригерами, покликаними нагадувати нам про приємні враження від їжі. Що дивно, так це те, що ми точно визначили конкретну популяцію нейронів у гіпокампі, яка не тільки формує ці спогади, пов’язані з їжею, але й керує нашою харчовою поведінкою. Цей зв’язок може мати значні наслідки для маси тіла та метаболізму", — кажуть дослідники.
Ці нейрони кодують спогади про просторове розташування продуктів, багатих поживними речовинами, діючи як "слід пам’яті", особливо для цукру та жиру. Заглушення цих нейронів погіршує здатність тварини згадувати спогади, пов’язані з цукром, зменшує споживання та запобігає набору ваги, навіть якщо тварини піддаються дієті, яка сприяє надмірному набору ваги. І навпаки, реактивація цих нейронів покращує пам’ять про їжу, збільшуючи споживання та демонструючи, як спогади впливають на дієтичну поведінку.
Ці відкриття представляють дві нові концепції: по-перше, це доказ того, що певні нейрони в мозку зберігають спогади, пов’язані з їжею, і по-друге, що ці спогади безпосередньо впливають на споживання.
"Хоча не дивно, що ми пам’ятаємо приємні враження від їжі, довгий час вважалося, що ці спогади майже не впливають на харчову поведінку. Найбільш дивним є те, що гальмування цих нейронів запобігає збільшенню ваги, навіть у відповідь на дієти, багаті жирами та цукром", — сказав доктор де Лартіг.
Недооцінена роль пам’яті
Пам’ять часто ігнорується як ключовий фактор споживання їжі, але це дослідження демонструє прямий зв’язок між пам’яттю та метаболізмом. Що відрізняє це відкриття від інших досліджень, пов’язаних із пам’яттю, так це його наслідки для розуміння метаболічного стану.
Видалення нейронів, що реагують на цукор, у гіпокампі тварин не тільки порушує пам’ять, але й зменшує споживання цукру та захищає від збільшення ваги, навіть якщо тварини піддаються дієті з високим вмістом цукру. Це підкреслює прямий зв’язок між певними мозковими ланцюгами, залученими до пам’яті та метаболічного здоров’я, який значною мірою не враховується в галузі досліджень ожиріння. Системи пам’яті в гіпокампі еволюціонували, щоб допомогти тваринам знаходити та запам’ятовувати джерела їжі, важливі для виживання. У сучасному середовищі, де їжі багато і скрізь є сигнали, ці схеми пам’яті можуть спонукати до переїдання, сприяючи ожирінню.
Спеціальні, але незалежні схеми
Інше ключове відкриття полягає в тому, що спогади, пов’язані з їжею, дуже специфічні. Нейрони, що реагують на цукор, кодують і впливають лише на спогади та споживання, пов’язані з цукром, тоді як нейрони, що реагують на жир, впливають лише на споживання жиру. Ці нейрони не впливають на інші типи пам’яті, наприклад на просторову для завдань, не пов’язаних з їжею.
"Специфіка цих схем вражає", — сказав де Лартіг. "Це підкреслює, наскільки тонко налаштований мозок на те, щоб зв’язувати їжу з поведінкою, гарантуючи, що тварини можуть розрізняти різні джерела поживних речовин у своєму середовищі".
У нас є окремі типи нейронів, які кодують пам’ять про продукти, багаті жиром, і пам’ять про продукти, багаті цукром. Імовірно, ці окремі системи еволюціонували тому, що продукти в природі рідко містять жир і цукор, припускають автори.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram