
У холодну пору року кожен думає про те, що включити у раціон, аби допомогти організму протистояти різним вірусам і хворобам, які особливо загострюються восени.
Дієтолог Андрій Маковецький радить обов’язково додати у меню хурму, яку по праву називають справжній осіннім антидепресантом. Ця ягода насичує організм бета-каротином, калієм, магнієм і вітамінами A, C, E, підтримує шкіру, зір, підвищує імунітет, заспокоює нерви, знімає напругу, поліпшує сон тощо.
Чим багата хурма?
Бета-каротин (провітамін A) – 2670 МО (≈9-10% добової норми). Він відповідає за зір, імунітет і стан шкіри, допомагає шкірі залишатися гладкою, а слизовим – захищеними від вірусів.
Мідь – 0,11 мг (≈12%). Цей мікроелемент активує ферменти, які беруть участь у синтезі колагену й еластину. Підтримує здоров’я волосся та молодість шкіри.
Калій – 161 мг (≈5%). Балансує рідину в організмі, зменшує набряки, нормалізує серцевий ритм. Корисний після солоних страв, тренувань і при підвищеному тиску.
Вітамін C – 7,5 мг (≈8%). Підтримує імунітет, сприяє засвоєнню заліза й зменшує стресовий вплив на клітини. У поєднанні з бета-каротином працює потужно.
Основні властивості ягоди:
Покращує настрій і знижує стрес: завдяки магнію і антиоксидантам.
Виводить надлишок рідини: має легку сечогінну дію, що допомагає при набряках.
Зміцнює імунітет: високий вміст вітаміну С та бета-каротину допомагає боротись із вірусами.
Регулює рівень цукру в крові: попри солодкий смак, хурма має низький глікемічний індекс і багата клітковиною.
Покращує травлення: м'якуш містить таніни, які нормалізують мікрофлору кишківника.
Кому з хурмою слід бути обережним?
Рідко, але у деяких людей хурма може викликати алергічну реакцію. Людям з цукровим діабетом і ожирінням її їсти слід у невеликій кількості через високий вміст цукру.
"Хурма – це сезонна ягода, яку варто їсти усім, якщо немає протипоказань. Тим, хто має хронічні захворювання і сумнівається, їсти чи ні, перед введенням хурми у раціон варто порадитися зі своїм лікарем. Йдеться передусім про людей з проблемами шлунково-кишкового тракту, нирок. Дітям хурму без шкірки можна давати з трьох років, якщо це стиглий плід", – каже дієтолог.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram







