RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Печінка людини працює цілодобово. Вона виконує безліч найважливіших функцій організму, особливо це стосується детоксикації крові та очищення організму від відходів. Проте цьому органу потрібна допомога людини - наприклад, щоб підтримувати роботу печінки на оптимальному рівні, варто почати пити недооцінений сік, про який ніхто просто так і не згадає, пише HealthDigest.



Йдеться про буряковий сік, який багато людей просто обходять стороною, віддаючи перевагу солодким варіантам. Згідно з дослідженням 2019 року, проведеним компанією VeggieTracker (через Fox News), цей овоч потрапив до числа найменш популярних овочів у США. Однак навіть якщо ви ніколи не любили буряк, вам варто переглянути свої стосунки з буряковим соком на благо своєї печінки.

Доктор Кріс Мор, який є консультантом з фітнесу та харчування в BarBend, заявляє, що буряк містить антиоксидант бетаїн, який, як було показано в дослідженнях на тваринах, корисний для печінки.

Бетаїн, за його словами, може зменшити жирові відкладення в печінці, тим самим запобігаючи або знижуючи ризик розвитку захворювань цього органу. При цьому доктор зазначає, що дослідження впливу бетаїну на печінку на людях не були настільки ж переконливими, як на тваринах.

"Деякі з них [досліджень] припускають зв'язок між бетаїном і зниженням рівня ферментів печінки. Наприклад, у 2022 році було проведено дослідження впливу бетаїну на печінку на мишах. Результати дослідження, опубліковані в журналі Foods, показали, що щоденна концентрація бетаїну в 1% збільшувала окислення жирів у печінці мишей, а також підвищувала загальну ефективність процесів у печінці", - зазначив Мор.

А в дослідженні 2023 року, в якому розглядали бетаїн як засіб для зниження жирової хвороби печінки у людей (за матеріалами журналу Frontiers in Nutrition), були отримані не менш позитивні результати.

У складі середземноморської дієти або в разі самостійного вживання буряка, щоденне приймання 250 міліграмів бетаїну здатне поліпшити стан печінки вже за 12 тижнів. Зокрема, повідомляється, що рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ знизився, а рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ підвищився одночасно з прийомом бетаїну.

У середньому на грам буряка припадає від 750 до 1 290 мікрограмів бетаїну, що ставить цей овоч до переліку фруктів і овочів із найвищим вмістом цього антиоксиданту. За словами доктора, буряковий сік може дати вам змогу отримати більш біодоступну форму бетаїну, ніж під час вживання сирого або вареного буряка. До того ж сік робить такі поживні речовини більш швидко засвоюваними.

Його твердження підтверджується оглядом, опублікованим 2021 року в журналі Nutrients.

Під час вживання бурякового соку ви також отримуєте вітаміни та мінерали на додаток до інших антиоксидантів. Всі вони можуть зміцнити здоров'я серцево-судинної системи. Однак доктор Мор попереджає, що його потрібно пити в помірних кількостях, якщо ваш організм схильний до утворення каменів у нирках.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-01-2025, 20:10
Коментарів 0 Переглядів 635



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.