DataLife Engine > Здоров'я / Їжа > Для чого пити буряковий сік: лікар назвав його дивовижну властивість

Для чого пити буряковий сік: лікар назвав його дивовижну властивість


Печінка людини працює цілодобово. Вона виконує безліч найважливіших функцій організму, особливо це стосується детоксикації крові та очищення організму від відходів. Проте цьому органу потрібна допомога людини - наприклад, щоб підтримувати роботу печінки на оптимальному рівні, варто почати пити недооцінений сік, про який ніхто просто так і не згадає, пише HealthDigest.

{reklama}

Йдеться про буряковий сік, який багато людей просто обходять стороною, віддаючи перевагу солодким варіантам. Згідно з дослідженням 2019 року, проведеним компанією VeggieTracker (через Fox News), цей овоч потрапив до числа найменш популярних овочів у США. Однак навіть якщо ви ніколи не любили буряк, вам варто переглянути свої стосунки з буряковим соком на благо своєї печінки.

Доктор Кріс Мор, який є консультантом з фітнесу та харчування в BarBend, заявляє, що буряк містить антиоксидант бетаїн, який, як було показано в дослідженнях на тваринах, корисний для печінки.

Бетаїн, за його словами, може зменшити жирові відкладення в печінці, тим самим запобігаючи або знижуючи ризик розвитку захворювань цього органу. При цьому доктор зазначає, що дослідження впливу бетаїну на печінку на людях не були настільки ж переконливими, як на тваринах.

"Деякі з них [досліджень] припускають зв'язок між бетаїном і зниженням рівня ферментів печінки. Наприклад, у 2022 році було проведено дослідження впливу бетаїну на печінку на мишах. Результати дослідження, опубліковані в журналі Foods, показали, що щоденна концентрація бетаїну в 1% збільшувала окислення жирів у печінці мишей, а також підвищувала загальну ефективність процесів у печінці", - зазначив Мор.

А в дослідженні 2023 року, в якому розглядали бетаїн як засіб для зниження жирової хвороби печінки у людей (за матеріалами журналу Frontiers in Nutrition), були отримані не менш позитивні результати.

У складі середземноморської дієти або в разі самостійного вживання буряка, щоденне приймання 250 міліграмів бетаїну здатне поліпшити стан печінки вже за 12 тижнів. Зокрема, повідомляється, що рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ знизився, а рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ підвищився одночасно з прийомом бетаїну.

У середньому на грам буряка припадає від 750 до 1 290 мікрограмів бетаїну, що ставить цей овоч до переліку фруктів і овочів із найвищим вмістом цього антиоксиданту. За словами доктора, буряковий сік може дати вам змогу отримати більш біодоступну форму бетаїну, ніж під час вживання сирого або вареного буряка. До того ж сік робить такі поживні речовини більш швидко засвоюваними.

Його твердження підтверджується оглядом, опублікованим 2021 року в журналі Nutrients.

Під час вживання бурякового соку ви також отримуєте вітаміни та мінерали на додаток до інших антиоксидантів. Всі вони можуть зміцнити здоров'я серцево-судинної системи. Однак доктор Мор попереджає, що його потрібно пити в помірних кількостях, якщо ваш організм схильний до утворення каменів у нирках.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад