RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли з’явилася кава в Україні? Де вперше на наших землях зварили цей чудовий напій? Доктор історичних наук Сергій Пивоваров розповідає про "хотинський слід" кавоманії в Україні. Її підтверджують як легенди, так і історичні та археологічні матеріали.

"Знайшли мішок із дивними зернами"
– Нині важко уявити наше життя без філіжанки запашної кави, – каже доктор історичних наук, археолог Сергій ПИВОВАРОВ. – Проте цей чудовий напій порівняно недавно відомий європейцям. Як кава потрапила в Україну? У місті Лева вас переконуватимуть, що каву місцеві мешканці вживають віддавна.
Про столітні кавові традиції розкажуть у Кам’янці-Подільському, Мукачевому, Ужгороді...

– Насправді ж найбільш правдоподібною є теза про "хотинський слід" кави в Україні, – запевняє Сергій Володимирович. – Появу кави у Хотині слід віднести до періоду перших турецьких вторгнень у Подністров’я. Навесні 1476 року на землі молдавського князівства вирушило 200-тисячне військо турецького султана Мехмеда ІІ, який прагнув відновити сплату данини господарем Стефаном ІІІ. У декількох сутичках були розбиті молдавські війська, й турки приступили до облоги фортець. Дійшли їхні частини і до Хотина. Захопити фортецю не вдалося, і вони розпочали облогу. Проте вона теж виявилася невдалою, захисники мужньо оборонялися, а нестача провіанту змусила завойовників відступити.

Про відступ і спустошення земель краю завойовниками красномовно розповідають численні легенди, які знають у селах Хотинщини. Цікавою є оповідка від старожилів Хотина, яку записав відомий буковинський археолог Борис Тимощук. Легенда розповідає, коли і за яких обставин у Хотині вперше скуштували каву:

"...Оборонці знайшли в покинутому турецькому обозі мішок із дивними зеленими зернами. Спочатку їх спробували їсти, але вони виявилися неприємними на смак, потім їх давали коням і домашній худобі, але й вони не хотіли цих зерен. Тоді один із місцевих жителів, який побував у турецькому полоні, обсмажив зерна на вогні і приготував напій. Усі, хто його скуштував, не могли заснути й були досить збуджені. Особливо сподобався напій фортечній сторожі, яка пильно охороняла підступи до укріплень".

У фортеці знайдено філіжанки для кави
Певне підтвердження легенди – знахідки на території фортеці 2006-2007 років. Зокрема у внутрішньому дворі цитаделі, поблизу в’їзних воріт, у культурних нашаруваннях XVI-XVII століть знайдено уламки невеликих фаянсових та фарфорових посудин із різноманітним витонченим орнаментом. Пошук аналогів знахідок показав, що це – філіжанки для кави. На денцях окремих із них були арабські літери та китайські ієрогліфи. Отже, можемо говорити про вживання кави гарнізоном фортеці.

Під час археологічних робіт на території фортеці знайдено також численні предмети, пов’язані із приготуванням і вживанням кави. Найбільша їхня кількість у нашаруваннях ХVII-XVIII століть. У цей час, особливо в роки входження Хотина до райї Османської імперії, кава стала розповсюдженим напоєм у місті. А кавоварник увіковічений на мурах фортеці (північно-західна стіна) турецькими зодчими, які відновили зруйновану стіну. 
Валерія Чорней

Цікавинки

 Каву почали вживати, очевидно, в IX ст. н. е., коли ягоди (боби) вічнозеленого кавового куща роду Coffea почали використовувати для приготування ароматного й тонізуючого напою. Вперше це сталося в одній із важкодоступних областей Ефіопії – Кафі. За легендою, першовідкривачами кави стали... кози, яких випасав місцевий пастух. Пастух бачив, як кози ласували гілками і плодами з невисоких кущів із круглими червоними ягодами та блискучим листям. Але спокійні досі тварини почали бігати, стрибати, у такому збудженому стані вони перебували всю ніч. Здивований пастух розповів про все священнослужителю, який і приготував перший відвар із бобів і листків загадкового дерева. Скуштувавши напій, священнослужитель з’ясував, що він добре знімає втому і активізує працездатність. Відтоді кавовий напій отримав поширення.

 Із XV ст. кава поширилася в Персії та Туреччині. Спочатку каву готували індивідуально в будинках знаті та міщан, а в XVI ст. з’явилися кав’ярні. Вважають, що перша з них почала функціонувати 1554 року в Стамбулі.
8-04-2010, 13:15
Коментарів 0 Переглядів 2 916

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.