RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У мікрорайоні Гравітон дев’яти- і п’ятиповерхівка розташовані перпендикулярно одна до одної, мають один номер – 277, проте намальований він лише на бічній стіні вищого будинку. "Нашу п’ятиповерхівку називають будинком-привидом, бо її надзвичайно важко знайти, – розповів мешканець четвертого під’їзду будинку №277 Олександр. – Знайомих та гостей, які приходять до нас уперше, доводиться зустрічати. А коли викликаємо таксі, довго пояснюємо, де знаходиться наш будинок. Якось викликали "швидку" до важкохворого сусіда. Доки вона шукала нас, молодий хлопець ледь не помер, потім довго лежав у реанімації".
– Щоби надати хворому невідкладну медичну допомогу, бригаді потрібно приїхати якнайшвидше. Та є чимало факторів, які перешкоджають нам це зробити вчасно. Зокрема те, що у місті є багато вулиць, де немає жодних вказівників, і сотні непронумерованих будинків, – розповіла головний лікар станції швидкої медичної допомоги Любов ЧОВГАН. – Особливо це стосується Садгори і Ленківців, де повна анархія з нумерацією будинків, а вулиці надзвичайно вузькі. Чимало клопоту водіям швидкої завдає мікрорайон Роша, особливо новобудови. Зазвичай, спорудивши будинок, господарі чомусь не встановлюють номерів. А мешканці вулиць Воробкевича, Південно-Кільцевої, Гайдара, проспекту Незалежності ставлять на в’їздах бетонні балки, внаслідок чого під’їхати до будинків із обох боків майже неможливо.
Доки машина "швидкої" кружляє вулицею, шукаючи потрібний будинок, минає дорогоцінний час. Якщо вдень ще можна когось запитати, то вночі це зробити неможливо. Лікарям доводиться бігати навкруги, кричати, доки хтось почує. А потім доводиться ще з порога вислуховувати крики та образи на свою адресу за запізнення. Пояснення щодо відсутності номера на будинку чомусь викликає лише сміх, мовляв, це не серйозна причина. Про те, щоби в Чернівцях не було будинків-невидимок чи навіть цілих вулиць-привидів, мають подбати відповідні служби міськради. Не треба приймати будівлю в експлуатацію, якщо на ній немає номера.
– Я вже просив у головного лікаря станції придбати балончик із фарбою, щоби самому намалювати деякі номери на будинках, – каже водій 16-ої бригади швидкої допомоги Василь АНДРУСЯК. – Взяти хоча би вулицю Червоноармійську, де будинки пронумеровано не по порядку. А будинок №6Б, що на вулиці Полетаєва, який знаходиться поруч із нашою станцією, довелося шукати майже півгодини, тому що номери намальовані на внутрішній стіні. Бажано, щоби це робили на зовнішній – з боку дороги. А якось на Роші вночі ми не могли знайти будинок, бо номер закривали гілки великого дерева. Для зручності власники особняків повинні вказувати номери на воротах або хоча би на поштових скриньках.
– Найбільш проблематичні для нас спальні райони та приватна забудова, де будинки часто не пронумеровано, – запевнила лікар 16-ої бригади швидкої медичної допомоги Галина БАЙРАМОВА. – Особливо небезпечні в такому випадку нічні виклики. Якщо в людини серцевий напад, судома або кровотеча, або захворіла маленька дитина, будь-яка затримка може бути плачевною. Шукаючи потрібний будинок, ми нервуємо, заходимо вже накручені, а тут ще й доводиться вислуховувати необгрунтовані звинувачення родичів.
– Траплялося таке, що я сам писав вночі номери на парканах, воротах або на дверях будинків. Найважче відшукати будинки на вулиці Селятинській, де на одному боці знаходяться парні та непарні номери, – розповів водій таксі Дмитро. – Загалом нові приватні райони, особливо так звані "царські села", завдають нам чимало клопоту. Там немає жодної системності в нумерації, будинки розкидані хаотично. А чотири нові будинки, розміщені на вулиці Алма-Атинській, чомусь належать до проспекту Незалежності, тому новачкам знайти їх надзвичайно важко. Мікрорайон Гравітон водії називають між собою "шанхаєм", бо там теж повний хаос у розміщенні та нумерації будинків.
– Непронумеровані будинки завдають чимало прикрощів нашій службі, – запевнив помічник начальника Головного управління МНС в області Олексій СМИРНОВ. – Адже рятувальників викликають не тільки під час пожежі, коли можна орієнтуватися по диму, а й в інших ситуаціях.
Надія БУДНА
12-03-2009, 11:05
Коментарів 0 Переглядів 2 938

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.