RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Крадіжок стає дедалі більше – лише з початку цього року злодії обчистили 44 квартири буковинців. Однак у багатьох випадках нещастю можна було запобігти. За словами правоохоронців, достатньо дотримуватися нескладних правил безпеки. Скажімо, не хизуватися власними статками, що так властиво менталітету буковинців. А загалом перетворити власне житло на недоступний для злодіїв форпост допоможуть якісні замки, сигналізація і... бідненькі на вигляд двері.
Сценарій кожного пограбування злодії ретельно продумують. Скажімо, чернівчанка Вікторія нещодавно сама впустила у свою квартиру зловмисницю. Дві шахрайки представилися працівницями соціальної служби і сказали, що роздають по 45 гривень матеріальної допомоги. До квартири зайшла лише одна й одразу зачинила за собою двері. Господиню це здивувало. "Я й досі лякаюся, коли дзвонять у двері, – розповідає пані Вікторія. – Самозванка тоді простягла мені 100 гривень, вимагаючи здачу. Каже, мушу видати, бо на роботі з мене стягнуть. Я ж ніколи нічого в житті просто так не отримувала. Видно, шахрайка хотіла побачити, де це я гроші зберігаю, щоби обікрасти мене. Не треба мені ваших грошей, кажу, вистачає й того, що маю".
Тоді гостя почала обіцяти, що її служба й ремонт квартири здійснить, запитувала, чого господиня потребує. У той момент Вікторія вирішила просто відчинити двері й випровадити її. Але відвідувачка перекрила прохід ногою. Щось заблистіло з її сумочки – ніж або балончик, хазяйка не розгледіла, але перелякалася до смерті. На щастя, їй вдалося відштовхнути шахрайку та вийти на сходовий майданчик. Там покликала сусіда, і вдвох накинулися на злодійку. Однак зловмисниця все-таки вирвалася і втекла разом зі спільницею. Сусідкам пані Вікторії того дня пощастило менше – шахрайки побували й у них і все -таки винесли з однієї квартири гроші, з іншої – жіночу сумочку.
– Люди у багатьох випадках через свою наївність та довіру потерпають від злодіїв, – розповів дільничний інспектор міліції Володимир ХЛІЄНКО. – Відчиняють двері незнайомим людям та довірливо їх вислуховують. Запрошують незнайомців у гості або взагалі вибігають до сусідів, не зачинивши двері.
Найбільш врожайний час для злодіїв – з 10.00 до 12.00 з вівторка по четвер. Саме в цей час скоюють більшість крадіжок. А винести цінності з помешкання шахраї встигають усього за п’ять хвилин. У Чернівецькій області майже немає квартирних злодіїв-професіоналів. Обкрадають чернівчан зазвичай приїжджі злочинці з Грузії чи Львівщини.
Квартирні крадії – хороші психологи. Проникнувши у квартиру, вони одразу визначають особливості характеру власника й знають, де шукати гроші та коштовності. До речі, кримінальну справу стосовно крадіжки у квартирі буде відкрито, якщо сума вкраденого перевищить 900 гривень.
Антоніна БАБЧУК

Якщо нещастя все-таки трапилося
і вас обікрали:
Не заходьте у квартиру.
Покличте сусідів.
Терміново викликайте міліцію – це можна зробити і за допомогою кнопки виклику диспетчера у кабіні ліфта.
Не заходячи у помешкання, перевірте, чи немає там сторонніх.
Наглядайте за квартирою до приїзду працівників міліції. Коли побачите злодіїв і не матимете змоги їх затримати, запам’ятайте їхні прикмети, одяг, марку, номер
і колір автомашини і напрямок їхньої втечі.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ
Не запрошуйте незнайомих додому, особливо для розпивання алкоголю. Злочинці можуть домішати в алкоголь, який принесли з собою, снодійне.
Не повідомляйте домашньої адреси стороннім.
Коли даєте оголошення про продаж цінних речей, не вказуйте час вашої відсутності у квартирі.
Не зберігайте ключі від квартири разом із документами. Не приєднуйте до них щось таке, що вказувало би на вашу домашню адресу. Не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках тощо.
Загубивши ключі, одразу ж замініть замки.
Зачиняйте вікна і кватирки, особливо, коли мешкаєте на першому поверсі.
Відмовляйтеся від пропозиції незнайомих, які просять пустити їх перепеленати дитину, попити води чи прийняти ліки.
Застрахуйте власне майно від крадіжки.
Не відчиняйте двері, не запитавши, хто прийшов. Якщо відвідувач відрекомендувався представником якої-небудь служби, не знімаючи з дверей ланцюжка, перевірте його посвідчення. Коли виникли сумніви, зателефонуйте у службу чи попросіть його зайти іншим разом.
Якщо виникають підозри, звертайтеся у міліцію, кличте на допомогу сусідів.
Майже шістдесят відсотків крадіжок скоюють за наводкою. Тому намагайтеся, аби небагато людей знало про ваш тривалий від’їзд.
Злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. Тому за найменшої підозри щодо сторонньої людини, яка постійно вештається біля вашого будинку, повідомте про це свого дільничного або зателефонуйте "102".

Де ховати гроші...
... НЕ ВАРТО
В ящиках тумбочок, столів,
у скриньках, піаніно.
Серед одягу (в шкарпетках, кишенях, кошику з білизною).
У книгах, дисках, відеокасетах.
Під матрацом.
За дзеркалами, настінними килимами, картинами.
У бачку унітаза та за вентиляційною решіткою.
На кухні: в холодильнику, духовці чи банках.
На антресолях.
У побутовій техніці.
.. ВАРТО
У сейфі.
У банківській скриньці.
У горщиках з кактусами.
В акваріумі.
У банках з варенням.
У стоптаних кросівках.

Корисні покупки
Ключ: чим довший, тим надійніший
– Щоби вберегти своє помешкання від зламу, замок слід обирати такий, що вбудований у дверну ручку, – радить продавець магазину "Світ замків" Олександр. – Для захисту від розпилювання треба, щоб один зі стержнів замка було виготовлено із загартованої сталі. Захисна пластина унеможливить вибивання чи просвердлювання замкового механізму.
Сувальдні замки вважаються одними із найміцніших, недарма їх встановлюють на сейфи. Проте недоліком сувальдної системи замків є величезний розмір ключа і замкової щілини. Для кращого захисту житла на двері треба ставити замки різного плану, наприклад, один сувальдний, інший – циліндровий. Чималу роль відіграє і накладна фурнітура – протектори та накладки, які захищають замкові механізми зовні.
Двері: тонкі відкриваються консервним ножем
Якщо ви нещодавно отримали квартиру в новобудові, не поспішайте з укріпленням вхідних дверей – це може викликати небажану цікавість сторонніх. Краще, не змінюючи вхідних, вставити подвійні міцні другі двері. При цьому петлі повинні були заховані, інакше зловмисники можуть їх спиляти. Можна встановити цільнометалеві двері, але монтаж здійснити так, щоби злодії не могли підчепити їх ломом.
Коли двері виготовлено з тонкого листового заліза, злочинці легко можуть відчинити їх, як консервну банку. Тож зміцніть такі двері додатковим захистом. Надійно, коли двері мають два замки. Один для повсякденного використання, інший надійніший, скажімо, сейфового типу.
Сейф: вбудуйте в стіну, бо винесуть разом із грішми
За ступенем надійності сейфи класифікують від першого до восьмого ступеня. Наприклад, банківський сейф першого ступеня надійності має вагу 170 кг, двостінний, з наповнювачем, вогнестійкий і коштує 4,5 тисячі гривень. Двостінні сейфи захистять не лише від крадіжки, а й від пожежі чи вологи. А найважче піддаються зламу сейфи, які вмонтовуються в стіну та замикаються на ключ і кодовий замок (така модель коштує 3,5 тисячі гривень). Неприкріплений до стіни сейф грабіжники можуть просто винести разом із цінностями. До речі, сейф можна не купувати, а взяти в оренду в банку. Обійдеться така послуга від кількох гривень на добу.
Сигналізація: наряд міліції приїде за лічені хвилини
Є кілька варіантів побудови системи сигналізації, зокрема про спрацювання системи може повідомляти звуковий сигнал (сирена, дзвінок) або сигналізація, що працює в системі автододзвону (коштує 2700 грн). Окремим видом захисту громадян у житлових приміщеннях є так звана кнопка "тривоги", за допомогою якої можна викликати наряд міліції (85 – 115 грн). Ціна повного комплекту сигналізації (на вікнах, сигнали руху тощо) може сягати під 3500 гривень. У разі потреби служба охорони може надавати послуги постової охорони житлових будинків (година охорони – 28 грн).
12-03-2009, 11:00
Коментарів 0 Переглядів 2 506

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.