Над удосконаленням моделі пічки-буржуйки 67-річний чернівчанин Іван Верник працює вже четвертий рік. Свій винахід назвав ЗВ-5, тобто золотий винахід №5.
– Коли не мав такої пічки, витрачав на місяць 300 гривень на газ, щоби обігріти кімнату і приготувати їсти, – каже Іван Олексійович. – Тепер сплачую тільки за світло десять гривень. Можу сплачувати і п’ять гривень, але на електроенергії не економлю.
Так склалося, що чоловік залишився без постійного житла, майже на вулиці. Але впевнений, що саме вдосконалена буржуйка врятувала його цієї зими від замерзання. У знайомих Іван Верник орендував сарайчик і в цій майстерні-лабораторії присвячує весь час випробовуванню та подальшому вдосконаленню свого винаходу.
Удосконалена пічка зовні нагадує буржуйку, проте, на думку автора, має кілька переваг. Наприклад, працює в двох режимах – тривалого обігріву кімнати і приготування їжі. "Практично це одноконфорна плита, просто знімаю зверху кришку, що закриває топку, і ставлю каструлю. А якщо потрібно поставити щось менше, наприклад, літрову чашку, встановлюю металеву накладку. Вода закипає миттєво, дуже зручно", – пояснює чоловік.
Вартість експериментальної пічки 500-600 гривень на матеріали, та понад тисячу гривень автор оцінює роботу, але зауважує, що це тільки перший взірець, дещо недороблений. Буржуйка складається зі сміттєзбірника, де накопичується сажа, корпусу топки (труба діаметром 300 мм) та димової труби. Унікальність пічки, на відміну від магазинних аналогів, на думку Івана Верника, в тому, що експериментальна буржуйка займає втричі менше місця, споживає вдвічі менше твердого палива, а гріє значно краще. Димова труба візуально нагадує букву "ф", а потрійна труба забезпечує більше тепла, переконаний автор. Хоча недолік у пічки теж є, постійно потрібно підкидати дрова. Тому, щоби не змерзнути, вночі кілька разів доводиться вставати.
Температуру в кімнаті Іван Верник регулює більшою чи меншою кількістю дров. Відра з порубаними гілочками дерев, планками від ящиків та іншими деревними відходами вистачає на чотири-п’ять годин. За добу, якщо користуватися апаратом максимально, витрати палива сягають шести відер. Відколи почав користуватися буржуйкою, чоловік на паливо для неї не витратив ні копійки, каже, що дрова скрізь валяються, іди та збирай.
Іван Верник розповідає, що загалом має шість винаходів, наприклад, газовий генератор, круглий зварювальний апарат, тримач для електродів тощо. Чернівчанин все життя працював зварювальником, і його розробки допомагали переважно в роботі. А оскільки грітися і готувати їсти потрібно щодня, золотим винаходом вважає саме вдосконалену буржуйку. Модель навіть планує запатентувати, хоча коштів на це не має.
Марина КАРАСЬОВА
26-02-2009, 12:28
0
2 935