RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Світлана Харабара дала обіцянку перед Богом допомагати онкохворим людям, якщо не помре її маленька донечка, в якої виявили злоякісну пухлину. Коли Насті стало легше, молода жінка влаштувалася в обласному онкологічному диспансері санітаркою. А закінчивши медичний коледж, почала працювати медсестрою.
Із Світланою Харабарою кореспондент "МБ" зустрілася у диспансері.
– Наша палатна сестричка – надзвичайно добра, терпляча, душевна, ми називаємо її своєю донькою, – навперебій розповідають у палаті жінки кореспондентові "МБ". – Кожного терпляче вислухає, заспокоїть, навіть поплаче разом із нами.
"Це справді медсестра від Бога"
– Плачу над долею кожного свого пацієнта, – зізнається Світлана – молода жінка невеликого зросту. Навіть зараз вона не може стримати сліз. – Вражає історія кожної людини. Особливо важко, коли бачу хвору дитину. Може, тому, що самій довелося через це пройти. Моїй донечці зараз дванадцять. Коли їй було лише два рочки, у неї виявили злоякісну пухлину на оці. Настю прооперували в Одесі 1999 року. Ми лежали там рік, кілька місяців – у Києві. Потім нам порадили звернутися до онкодиспансеру. Тут ми пробули ще півроку.
– Світлана Петрівна прийшла до диспансеру десять років тому як мама хворої дитини, – розповідає заступник головного лікаря з роботи із середнім медперсоналом Галина ІВАНЧУК. – Але дивлячись на біль та страждання наших пацієнтів, вона настільки пройнялася співчуттям до них, що вирішила піти працювати до нас. Якось Світлана підійшла до мене і попросила: "Галино Григорівно, я дуже хотіла би стати медсестрою, допомагати хворим людям. Я пообіцяла Богові, що зроблю це, якщо Настя залишиться живою. Готова працювати санітаркою, робити все, що скажете". Я не могла їй відмовити. Це справді медсестра від Бога, за покликанням. Такі випадки у диспансері не поодинокі. Були в нас пацієнти з вищою освітою, які, одужавши, приходили працювати санітарками.
"Для мене головне, аби Настя була здоровою"
П’ять років Світлана працювала санітаркою у відділенні радіології – доглядала за важкохворими, мила їх, перевертала, виносила судна. Працюючи вдень у диспансері, ввечері бігла на навчання до медичного коледжу. Було дуже важко. Саме тоді покинув її чоловік – захотів жити легше. Маленьку донечку доводилося залишати в лікарні або саму на квартирі. Не було де жити. Якось онкохвора жінка, за якою доглядала Світлана, взяла їх до себе на квартиру. Коли старенька померла, приїхала донька із заробітків з Італії і буквально викинула їх на вулицю серед зими. Тривалий час Світлана з Настею жили у палаті, а медперсонал "заплющував" на це очі. А потім дала їм притулок співробітниця. Після закінчення коледжу Світлана почала працювати медсестрою в одному з найважчих відділень – гормонозалежних пухлин. Настя поки що не одужала. Чотири рази на рік вона проходить лікування. Зараз дівчинка навчається у п’ятому класі школи №6. Після уроків біжить до мами.
Коли ми розмовляли із Світланою, прийшла Настя. У диспансері вона почувається своєю – знає всіх лікарів та медсестер. "У мене дуже добрі класний керівник і вчителька зарубіжної літератури, – розповідає Настя. – Але діти часто сміються з мене, що я постійно ходжу в шапці чи в хустці. Мені це боляче, гірше, ніж лежати під крапельницею. Я мушу їх одягати, бо в мене не росте волосся на голові після опромінення та хімічних препаратів.
– Моя робота мені дуже подобається, – стверджує Світлана. – Це справді моє. Я не боюся онкохворих, хоча інколи діти страхаються навідати маму чи батька, мовляв, можна заразитися. А я вже не уявляю своє життя без цієї лікарні, без цього колективу.
Надія БУДНА
29-01-2009, 11:01
Коментарів 0 Переглядів 1 986

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.