RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Артисти обласного театру ляльок Тарас КОЗЛОВСЬКИЙ та Євген СТОЛЯР – професійні Діди Морози. Перший виконує цю роль вже дев’ять років, а другий – сім.
– Щоби стати Дідом Морозом, треба бути добрим, любити дітей і мати довгу бороду, – жартує Тарас. – Ще в школі у старших класах я був на Новий рік Дідом Морозом. Пізніше виконував цю роль в училищі мистецтв, де навчався. Отож досвід маю. У театрі ми з Євгеном проводимо всі новорічні ранки та дитячі вистави. Мені подобається хоча би раз на рік бути добрим чарівником, створювати для дітей новорічну казку. Маленькі часто запитують: "А де ти живеш, Діду Морозе?". Відповідаю, що в казковій країні Лапландії. Цікавляться, чим я приїхав, чи привіз подарунки. Трапляються такі розумні школярі молодших класів, що можуть запитати, як мене насправді звати. На відповідь: "Дід Мороз" усміхаються, мовляв, знаю, який ти Дід Мороз.
"Коли одружився, дружина стала моєю Снігуронькою"
– У Діда Мороза найбільше вірять діти дошкільного віку, молодші учні вже сумніваються, а старші взагалі не вірять у цього казково-новорічного персонажа, – стверджує Євген. – Уперше цей костюм я теж одягнув в училищі. Оскільки був нехудим, то він аж тріщав на мені. А в театрі пошили вже спеціальний костюм для моєї фігури. Отож працюю Дідом Морозом уже сім років. Коли одружився, дружина стала моєю Снігуронькою. Було трохи комічно, коли вона зверталася до мене: "Дідусю Морозе", а я називав її своєю внучкою. Зараз у нас народилася маленька "сніжинка", тому доведеться шукати іншу Снігуроньку. Боюся, що нашій донечці буде важко повірити в Діда Мороза та Снігуроньку, бо вона приходитиме на наші репетиції, бачитиме, як ми з дружиною переодягаємося. Доведеться вигадати легенду, що справжні захворіли, тому попросили нас із мамою їх замінити. Повірить чи ні дитина в Діда Мороза – залежить, насамперед, від батьків. Якщо вони читають їй казки, розповідають різні історії, то вона мимоволі повірить у новорічне диво. А якщо тато з мамою кажуть: "Замовляй собі подарунок на Новий рік, і Дід Мороз тобі його принесе", то це, гадаю, не зовсім правильно. Подарунок повинен бути сюрпризом і не обов’язково дорогим. Часто батьки не виконують бажання дитини, купують щось інше, потім починаються сльози, нарікання, мовляв, ти, Діду Морозе, приніс мені машинку, а тато обіцяв літак. Це досить неприємно.
"Були випадки, коли переплутував квартири"
– Маленькі діти охоче танцюють навколо ялинки, співають, розповідають вірші. Головне для них – отримати якийсь подарунок чи сувенір, – каже Тарас. – Улюбленою піснею на ранках залишається давня як світ: "У лісі, лісі темному". А вірші діти розповідають про Новий рік, ялинку, тварин. Школярі вже соромляться виступати, ховаються один за одного. У нас є сценарій свята, але ми можемо й імпровізувати, вигадуючи щось своє, відповідно до ситуації. Узагалі з дітьми дуже легко працювати, на відміну від дорослих. Їх можна навіть по-доброму обманути – і вони повірять. Особливо вражають діти-сироти та інваліди, які теж приходять до нас на ранки. Мені здається, що Новий рік для них – особливе свято, від якого вони чекають якогось дива. І на мене дивляться такими широко розплющеними захопленими очима, що сам мимоволі віриш у своє перевтілення. Траплялося, що вже час закінчувати дійство, а діти тримають мене за руки і не відпускають. Одна дівчинка взагалі розплакалася, безперестанно повторювала: "Діду Морозе, я тебе дуже люблю і нікуди не відпущу". Ледве заспокоїли дитину.
– Інколи нас замовляють додому, причому не лише заможні люди, – розповідає Євген. – Заздалегідь домовляємося з родичами, куди виносити подарунки для дитини. Часто батьки самі все псують. Після мого вітання вони раптом кажуть: "Ну, все, Женя, тепер сідай з нами за стіл, будемо їсти салат "Олів’є". У такому разі я намагаюся вийти із ситуації, кажу, що не можу, бо розтану. Хоча є Діди Морози, про яких жартома кажуть: "Тільки побував у двох квартирах, а вже борода стала серветкою". Проте я не дозволяю собі такого, намагаюся підтримати імідж Діда Мороза. Хоча були випадки, коли переплутував квартири. Уже привітав господарів, вручив подарунки, а мені раптом телефонують на мобільний і запитують, чому я запізнююся.
За новорічну ніч можна заробити 600 доларів чи євро
Дід Мороз та Снігуронька останнім часом стали не лише казковими новорічними героями, а й своєрідним бізнесом для декого. "За тиждень-два можна заробити чималі гроші, – стверджує 30-річний Юрій. – Але це сезонний заробіток, тому немає змісту оформлятися як підприємець, щоби потім увесь рік сплачувати податки. Справа ця, можна сказати, "підпільна", на відміну від весільного тамади, який має роботу майже постійно. Вартість послуги кожен встановлює собі сам. Вона залежить від кількості людей і часу. Якщо це новорічний ранок у дитячому садку, то в середньому вартуватиме 160-200 гривень. Якщо корпоративна вечірка з великою кількістю людей – десь 300 гривень за годину. Стільки ж коштуватиме замовлення Діда Мороза додому. За новорічну ніч у ресторані вже сплачують у валюті – 600-700 доларів або євро".
Надія БУДНА
18-12-2008, 09:38
Коментарів 0 Переглядів 4 510

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.