RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Статистика свідчить, що у середньому кожна дванадцята людина у світі є носієм вірусу гепатиту В або С. Проте рівень обізнаності людей про це захворювання є вкрай низьким.

– Вірусні гепатити – це велика група захворювань, які викликають віруси, що здатні розмножуватися безпосередньо в клітинах печінки з наступним порушенням їхніх функцій, – пояснює Оксана Злотар, кандидат медичних наук, завідувачка гастроентерологічного підрозділу ОКНП "Чернівецька обласна клінічна лікарня". – Виникає гостре та/або хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і навіть раку. Нині відомо вісім типів вірусу гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT, пише molbuk.ua



Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Більшість хворих повністю одужують від гепатиту А, набуваючи довічного імунітету. Однак незначна частина людей, інфікованих вірусом гепатиту А, може померти від блискавичної форми гепатиту. Для профілактики гепатиту А є безпечна та ефективна вакцина.

Вірус гепатиту Е передається, в основному, через забруднену воду, проте були виявлені й інші шляхи передачі: споживання недостатньо термічно обробленого м’яса або м’ясних продуктів; переливання інфікованих продуктів крові та передача від вагітної жінки до її плоду. Як правило, захворювання самовиліковується, але в деяких випадках може розвиватися швидкоплинний гепатит (гостра печінкова недостатність).

Гепатити B і C передаються шляхом проникнення вірусів в організм людини при порушенні цілісності шкірних покривів та слизових оболонок, зокрема статевим шляхом, під час пологів, хірургічних втручань, переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці). Внаслідок хронічної інфекції гепатиту В можуть розвиватися цироз і рак печінки. Захворюванню можна запобігти за допомогою безпечної та ефективної вакцини.

Гепатит С називають "лагідним убивцею", бо часто захворювання розвивається безсимптомно. Вірус гепатиту С може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію. У світі від хронічної інфекції гепатиту С страждає приблизно 150 млн осіб. У значного числа осіб із хронічною інфекцією розвивається цироз або рак печінки. Щороку від пов’язаних із гепатитом С хвороб печінки помирає приблизно 700 тис. осіб. Нині вакцини від гепатиту C не існує. Однак за вчасної діагностики та лікування з цією хворобою можна успішно боротися.

Яка профілактика?
Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е, необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише безпечну питну воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.

Для профілактики вірусних гепатитів В та С забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи:
- у побуті використовуйте індивідуальні засоби особистої гігієни, уникайте травмувань;
- під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікувальних засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу;
- слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту.
- медичним працівникам, які контактують з кров’ю, необхідно використовувати гумові медичні рукавички.

Оскільки сьогодні вакцина надійно захищає людину лише від зараження вірусами А і В, то основним методом профілактики зараження вірусними гепатитами залишається безпечний спосіб життя, уважне та обережне ставлення до свого здоров’я.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
2-06-2023, 15:36
Коментарів 0 Переглядів 1 471

Теги -
34-річна жінка вдова та самостійно виховує п’ятьох малолітніх дітей

Одного з них, Віктора Дударя, на жаль, уже немає...

Бригада під його командуванням отримала до бойового прапора стрічку “Буковинська”.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 1 жовтня, відомому чернівчанинові виповнилося би 60 років


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.