«Вважаю, що майбутнє – за екопродуктами»: чернівчанка отримала мікрогрант і започаткувала чайний бізнес - фото

новини / Новини Чернівців / Історія успіху
8 593
0

Чернівчанка Мирослава Самокіщук отримала грант за урядовою програмою "єРобота" та започаткувала власний чайний бізнес.

Дівчина мріяла розпочати власну справу – виготовляти напій на основі цілющої рослини Українських Карпат – іван-чаю.

Про всі етапи створення чайної мануфактури дівчина знає з власного досвіду. Вона самотужки збирала та заготовляла лікарську рослину, експериментувала з ферментацією та створювала вже готову продукцію.

Збирають рослину з травня до серпня

Займатися виготовленням чаю Мирослава почала три роки тому. Та спочатку пандемія коронавірусу, а згодом і війна стали на заваді розвитку її бізнесу.



Кошти були потрібні на збір, заготівлю, ферментацію, виробництво чаю та композицій на основі ферментованого іван-чаю, а також пакування готового продукту. Завдяки коштам гранту Мирослава змогла налагодити процес його виготовлення.

Крім того, дівчина створила робоче місце – взяла до себе менеджера зі збуту.

Мирослава родом із Косова, проте вже 15 років живе в Чернівцях. Навчалася в Буковинській державній фінансовій академії. Далі працювала в пенсійному фонді та патрульній поліції. Згодом почала займатися виготовленням чаю.

– Я вже давно цікавилася процесами виготовлення чаю, читала дуже багато літератури, пробувала робити певні збори. Зупинилася ж на виготовленні саме ферментованого іван-чаю. Це те, що в мене найкраще виходить. І це рослина, яка містить у собі найбільшу кількість корисних властивостей серед інших лікарських рослин, – каже молода підприємиця.



Збирає рослини на Горганському масиві, недалеко від Буковелю, з травня до середини серпня.

– Збирати рослини я закінчую наприкінці липня. Адже я використовую лише молодий чай. У серпні він вже не буде таким ароматним, буде більш насиченим і гіркуватим. Перший етап виготовлення – збір чаю. Далі – підв’язування та етап скручування. Ми вручну робимо кульки розміром із тенісний м’ячик. І наступний етап – ферментація. Простіше кажучи, це етап бродіння рослини у власному соку. Він триває не менш як 12 годин, це глибока ферментація. Завдяки цьому чай має темний колір, він зберігає дуже багато корисних властивостей. Просто зірваний і висушений чай зберігає лише 5-10% корисних властивостей, тоді як ферментований – усі 95%. Останній етап – сушіння, – пояснює Мирослава.

Починала дівчина з виготовлення лише ферментованого іван-чаю, без будь-яких добавок. Згодом почала додавати до чаю й інші рослини. Для урізноманітнення смаків – чайну троянду, лаванду, чебрець, м’яту та мелісу. Остання новинка – цвіт іван-чаю. Він додає приємного квіткового аромату.



Бізнес-план складала самостійно

– Маю ще дуже багато планів. Я б хотіла робити порційний чай. Це будуть такі маленькі кульки, які просто закидаєш у чашку та заливаєш водою. Мала багато задумів минулого року, але їх не вдалося реалізувати через війну. Я хотіла налагодити співпрацю з великими супермаркетами, екомагазинами. Та зараз магазини хочуть певної стабільності, тож не беруться за впровадження нового продукту.

Крім цього, помітила, що людям на Буковині не дуже цікавий такий варіант улюбленого напою. Основна частка продажів мого чаю припадає на Київ, Одесу, Харків, великі міста-мільйонники. Лише 10% чаю я реалізовую на Буковині. Це мало. Тому, я дуже хочу в наступному сезоні спрацюватися із регіональними магазинами. Також планую таки домовитися про співпрацю з великими мережами. Я вважаю, що майбутнє – за екопродуктами. І якщо їм зараз це не цікаво, то надалі все може змінитися, – каже Мирослава.



Підприємниця вже отримала сертифікат якості своєї продукції. Розповідає, що грант дав змогу їй утримати бізнес на плаву і далі розвивати його.

– У ціні зросло практично все. Дой-пак (вакуумне упакування для чаю) зріс в ціні на 100% і далі дорожчає. Складно було в період заготівлі рослини. Адже в моєму регіоні багато чоловіків, що мені допомагали, зараз на війні. Доводилося все робити власними силами. Через складнощі навіть думала закрити ФОП. Тож коли дізналася про грант, одразу подала заявку. Бізнес-план складала самостійно, для мене це не було складно. Подавалася я на 150 тисяч гривень. Основну суму гранту витратила на придбання сировини. Адже я не змогла її достатньо заготувати. Купувала іван-чай у свого знайомого, який також займається цією справою, тож у якості продукту не сумнівалася. Третину суми витратила на закупівлю дой-паків, – каже дівчина.

Коли почалася війна, то всі залишки чаю Мирослава відправляла на фронт. Фасувала їх у спеціальні пакети на зав’язках, щоб зручніше було запарювати.

– Роблю це і далі, адже наші хлопці повинні вживати натуральний продукт та бути здоровими, – каже Мирослава Самокіщук.
Виробничі потужності дівчина розмістила на Косівщині, ближче до гір, а от склад готової продукції має у Маршинцях на Буковині.






Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:22
Безоплатні слухові апарати для українців: у МОЗ пояснили, як отримати
23:05
Орхідея буде цвісти рясно і безперервно: ось основні речі, які з нею потрібно робити
22:41
Трамп заявив, що не вважає «втраченою» угоду про українські копалини
22:24
Герої Буковини: на війні загинув воїн Василь Бородач
22:05
Три знаки Зодіаку, які з віком стають тільки красивішими
21:46
Зеленський: Дуже розраховуємо на підтримку Америки на шляху до миру
21:25
Канада продовжила тимчасову міграційну програму для українців
21:00
Можна вживати у будь-якому вигляді: дієтологи назвали найкорисніший овоч для людей похилого віку
20:45
Бігла по замерзлому руслу річки: чернівчанка взяла участь в екстремальних арктичних змаганнях
20:23
На Буковині зросла кількість пожеж: цього року вже загинуло сім людей
20:01
У Чернівцях попрощаються із молодшим сержантом Миколою Онищуком
19:41
Невідома Буковина: унікальна гірська церква, яку будували за гроші Юрія Федьковича
19:22
Тролейбуси запізнюються через затори: як у Чернівцях контролюють рух громадського транспорту
ексклюзив
19:00
До шкіл Чернівців набирають першокласників: як подати документи
18:40
У буковинських лісах висадять майже мільйон нових дерев
18:21
Погода на Буковині потішить теплом: якими будуть температури
17:59
Ягода, яка покращує здоров'я серця й мозку – потрібно лише дві порції на день
17:42
У Чернівцях звільнився начальник пресслужби міськради
17:40
Удар по полігону на Дніпропетровщині: Сирський відсторонив двох військових посадовців
17:20
На Буковині судитимуть "журналіста", який видурював у людей гроші
17:20
Найвигідніші країни для покупки авто в Європі*
реклама
17:00
Без жодної хімії: на Буковині молодий фермер вирощує органічні фрукти
16:40
На Буковині судитимуть чоловіка, який зберігав амфетамін
16:20
На картку надійде мінімум 1000 гривень, а потім доплати подвоять: хто отримає гроші
16:01
На Буковині викрили депутата, який продавав контрабанду — прокуратура
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують
"Ми помилилися": релігійна громада на Буковині передумала скаржитися Венсу - відео
275 602
Не дожив до 25-річчя кілька тижнів: на війні загинув буковинець Денис Горбашевський
43 276
Переведення годинників змінили: з’явилося уточнення про літній час 2025
36 181
«Найгірше, коли не можеш врятувати бійця»: хірург із Чернівців оперує військових на Покровському напрямку
33 502
Знеструмлення на Буковині: хто у понеділок, 3 березня, буде без світла
25 750
Міст на Цецино і повітряний потяг до Садгори: як понад століття тому мрійники уявляли нинішні Чернівці
21 894
«Там у нас було ціле життя, а тут – нічого»: історії сімей переселенців, які мешкають у Чернівцях
19 626
"Раз Бог дав - треба прийняти": у Чернівцях переселенка народила 12-ту дитину - відео
18 178
Монети Римської імперії та речі епохи бронзи: музею в Чернівцях передали цінні знахідки
17 280
У громаді на Буковині облаштовують житло для переселенців
15 589

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм