Їжа, яку ми їмо, впливає на наш настрій, самопочуття та поведінку. Крім того, від нашого раціону залежить імунітет.
Імунна система – це перша лінія захисту нашого тіла від хвороботворних мікроорганізмів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.
Особливо важливими для підтримки функції імунної системи є вітаміни С, D, амінокислоти та деякі мінерали, такі як цинк, селен, тощо. Ось кілька ключових поживних речовин, які допоможуть вам зміцнити імунітет в період застуд:
Білок. Цей макроелемент відіграє ключову роль у формуванні клітин і тканин організму. В тому числі й антитіл та імунних клітин. Вживання різноманітної білкової їжі, включаючи морепродукти, м’ясо, птицю, яйця, бобові, молоко та молочні продукти, забезпечить вам оптимальну кількість білка у раціоні.
Вітаміни. Найважливішими для імунітету є вітаміни А, В, С, D і Е, які мають антиоксидантні властивості. Вони також стимулюють утворення антитіл і підтримують клітинні функції.
Джерелами вітамінів є:
Вітамін А – абрикоси, морква, молочні продукти, яйця, папайя
Вітамін В6 – імбир, часник, насіння пажитника, сочевиця
Вітамін В9 – курятина, арахіс, волоські горіхи, фісташки, соя, насіння льону, папайя, манго, солодкий перець та свіжий горох
Вітамін В12 – молоко та молочні продукти, птиця, яйця, м’ясо, риба
Вітамін С – зелені листові овочі, цитрусові, болгарський перець, полуниця
Вітамін D – сонячне світло, яйця, жирна риба, молоко та молочні продукти
Вітамін Е – горіхи та насіння
Мінерали. Цинк, селен, залізо, магній, мідь тощо, є дуже важливими для оптимальної роботи імунної системи. Ви можете їх отримати з цільних злаків, бобових, зелених листових овочів, яєць, риби, птиці, тощо.
Пробіотики. Пробіотики – це специфічні штами живих бактерій, що містяться в певних продуктах харчування. Вони можуть зміцнювати імунітет та стримувати розмноження шкідливих бактерій в кишечнику. Доведено, що деякі пробіотики сприяють виробленню в організмі природних антитіл. Джерелами пробіотиків є ряжанка, йогурт, кефір та інші ферментовані харчові продукти.
Пребіотики. Пребіотики стимулюють імунну систему, прямо чи опосередковано збільшуючи популяцію пробіотиків у кишечнику. Їх джерелами є банан, ячмінь, насіння льону, яблуко, часник тощо.
Вода. Вкрай важливо підтримувати водний баланс організму, щоб запобігти розвитку інфекційних хвороб. З водою з організму виводяться токсини та хвороботворні мікроорганізми. Тому стежте, щоб з їжею та напоями ви отримували не менше, ніж 2 літри води на добу.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
16-09-2020, 23:23
0
1 598