RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Лікар пояснив, чому не всі пацієнти з COVID-19 помічають пневмонію

По всьому світі спостерігаються випадки, коли пацієнти з COVID-19 до останнього не помічають серйозних проблем із диханням.

Про це повідомляє CNN.



В народі кажуть, що людина "вигорає" від пневмонії за кілька днів, хоча насправді це не зовсім так.

Що таке "щаслива гіпоксія"?

Буває, що люди не помічають нестачі кисню і опиняються в лікарні в дуже критичному стані. Іноді, таке явище називають "щасливою" гіпоксією, але правильний медичний термін - "тиха" гіпоксія.

Лікар відділення швидкої невідкладної допомоги Річард Левітан розповів про свої спостереження в нью-йорській лікарні, епіцентрі спалаху коронавірусу в США. Як правило, пацієнти з "тихою" гіпоксією спостерігають симптоми COVID-19 протягом двох-семи днів, а потім потрапляють в лікарню з скаргами на раптовий біль в грудях чи проблеми з диханням.

Про "тиху" гіпоксію заявляють не тільки американські лікарі. Кардіолог лікарні Седер в Стокгольмі Густав Едгрен говорить, що такі пацієнти почуваються відносно добре і це заважає лікарям правильно оцінювати ситуацію.

Чому "тиха" гіпоксія небезпечна?

За показниками здоров'я деякі пацієнти лікаря Левітана повинні були впасти в кому чи задихатися через гіпоксію, але насправді вони спокійно перевіряли соцмережі та спілкувалися з медичним персоналом. Рідко жаліючись на неприємні відчуття при диханні.

Рівень кисню в їх крові був близько 50% (нормальне нормальне насичення крові киснем - від 95% до 100%, а все, що нижче 90%, вважається ненормальним). При скануванні легень цих пацієнтів виявляли ознаки важкої пневмонії: такий, що люди повинні були б відчувати сильний біль під час вдиху.

Незважаючи на серйозні проблеми, пацієнти стверджували, що тільки недавно помітили задуху або втому, а ознаки захворювання з'явилися всього пару днів назад.

"Це жахливо, тому що на той час, коли людина розуміє, що у нього почалися проблеми з диханням, і звертається за допомогою, вона вже небезпечно хвора, - каже Річард Левітан. - В кінцевому підсумку деяким може знадобитися штучна вентиляція легень: їх стан призводить до гострої дихальної недостатності".

Як люди можуть не помічати серйозну пневмонію?

Про причини прояви "тихої" гіпоксії є кілька теорій.

"Згідно з однією із теорій, у деяких хворих не накопичується та ж кількість діоксиду вуглецю, як у тих, хто відчуває проблеми з диханням, - розповів головлікар лікарні св. Георгія в Стокгольмі Умут Гайльборн. - А саме за рівнем діоксиду вуглецю в крові мозок розуміє, що є труднощі з диханням".

Також лікарі вважають, що у деяких хворих проблеми з легенями через COVID-19 розвиваються не відразу. Поки пацієнти зосереджені на боротьбі з іншими симптомами, рівень кисню в крові падає. Тоді організм починає прискорювати дихання, щоб компенсувати недолік кисню, але люди можуть цього не помічати. Тіло поступово пристосовується до більш низьких рівнів кисню, як якщо б людина піднімався на велику висоту.

На той час, як ці пацієнти потрапляють до лікарні, їхні легені серйозно пошкоджені, а нестача кисню, можливо, вже позначилася на інших органах - серці, нирках і мозку. В результаті "тиха" гіпоксія може непомітно прогресувати до дихальної недостатності.

Явище "тихої" гіпоксії може пояснити випадки, коли пацієнти з COVID-19, які здавалися здоровими і навіть не відчували задишки, раптово "згорали" від захворювання за кілька днів.

"Тиху" гіпоксію можна виявити заздалегідь - ось як


Доктор Едгрен попереджає, що "тиха" гіпоксія може обернутися різким погіршенням стану хворого. Він рекомендує негайно звертатися до лікаря при появі задишки чи інших проблем з диханням навіть безсимптомним хворим.

Щоб запобігти важкий стан, Річард Левітан пропонує людям з легкими симптомами COVID-19 використовувати для контролю рівня кисню в крові пульсоксиметри.

Доктор Левітан вважає, що таке дослідження - на дому або в кабінеті лікаря - може своєчасно повідомити про проблеми з диханням, пов'язаних з коронавирусной пневмонією.

У пульсоксиметрів є недоліки, і про них важливо знати

CNN звернулося до дослідження 2016 року, яке показало, що тільки два з шести популярних пульсоксиметрів відповідали критеріям точності, встановленим Міжнародною організацією зі стандартизації.

Крім того, неправильне використання приладу може вплинути на його свідчення. Для точного результату пристрій потрібно правильно надіти, при цьому ваші руки повинні бути кімнатної температури. На показання може вплинути затримка дихання і навіть темний лак для нігтів.

Однак доктор Левітан все одно закликає своїх пацієнтів користуватися пульсоксиметрами. Хоча ці пристрої не ідеальні, вони дають лікарям можливість дистанційно стежити за станом хворих під час ізоляції.

"Я вважаю, що пульсова оксиметрія неймовірно цінна, якщо ми використовуємо її в проміжок часу, коли хвороба тільки набирає силу, - вважає Левітан. - Зазвичай це п'ять-десять днів після того, як людина заразилася".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
12-05-2020, 19:10
Коментарів 0 Переглядів 4 698

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.