RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Супрун пояснила українцям, перед здачею яких аналізів не можна їсти

Кожна здача аналізів включає незмінний елемент — обов’язкове голодування напередодні. Насамперед варто пам’ятати, що перед здачею аналізів потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем, який вам розповість, чи потрібно утриматися від їжі, прийому добавок або ліків.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.



Коли ми їмо чи вживаємо алкоголь, в крові змінюється рівень глюкози, деяких мінералів, вітамінів, переносників жирів (ліпопротеїнів) і деяких ферментів. Вимірювання рівнів цих речовин має вирішальне значення для діагностування цукрового діабету, анемії, підвищеного рівня холестерину та хвороб печінки.

Супрун пояснила, перед здачею яких аналізів не можна їсти:

▪ Рівень глюкози в крові. Якщо поїсти, то рівень глюкози зросте. Альтернативний тест на рівень глюкози, який не вимагає голодування — це аналіз на речовину глікозильований гемоглобін (А1с). Він відображає середній рівень цукру в крові за останні три місяці.

▪ Рівень сироваткового заліза (незв’язаного). Це один із додаткових тестів у діагностиці браку чи надлишку заліза в організмі. Залізо досить швидко всмоктується в кров. Якщо ми поїмо перед аналізами, вони покажуть хибно завищений результат.

▪ Рівень холестерину (тригліцеридів, ліпопротеїнів високої, низької та дуже низької щільності). Після їжі спожиті жири перерозподіляються в організмі, тому аналіз покаже завищений результат.

Також перед аналізами рівня холестерину не можна добу пити алкоголь — він може підвищувати показники. Тут є важливе уточнення: існують рекомендації, які дозволяють не голодувати перед здачею ліпідограми (аналіз різних переносників жиру). Передусім вони стосуються дітей, людей літнього віку, людей, що мають цукровий діабет та стабільно приймають ліки.

▪ Голодування та утримання від алкоголю необхідні в разі дослідження маркерів роботи печінки та нирок.

▪ Аналіз на вітамін В12 вимірює, скільки вітаміну в крові. Це може допомогти діагностувати специфічний тип анемії. Деякі ліки також можуть спотворювати результат, тому варто обговорити з лікарем підготовку до тесту з лікарем, якщо ви приймаєте ліки. І не їсти перед аналізом.

▪ Кава, алкоголь, куріння, ліки, БАДи, гормональні препарати, жувальна гумка і тренування перед здачею крові спотворюють результати. Почекайте, а в разі ліків запитайте у лікаря, що робити. В решті випадків — можна спокійно снідати і не морити себе голодом перед здачею аналізів.

Можна їсти перед здачею таких аналізів:

▪ Формула крові та рівень гемоглобіну. Спожите залізо не стане одразу гемоглобіном, тож можна не перейматися.

▪ Аналізи інфекційних хвороб та генетичні тести.

▪ Рівень глікованого гемоглобіну (додатковий маркер цукрового діабету).

▪ Рівень тих чи інших гормонів у крові.

"Тільки обмежте себе у споживанні жирної їжі за 24 години до здачі аналізів — соковитий бургер чи смажену картопельку краще відкласти на обід після відвідування лабораторії (а ще краще взагалі не вживати, бо страви з великим вмістом жиру шкодять здоров’ю). Високий рівень ліпідів у крові, який може виникнути через жирну їжу, впливає на прозорість сироватки. Це може спотворити результати лабораторних досліджень", - пояснила Супрун.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
16-01-2020, 23:45
Коментарів 0 Переглядів 1 922

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.