Лікар розповіла про небезпеку популярного дієтичного продукту

новини / Життя
1 805
0
Лікар розповіла про небезпеку популярного дієтичного продукту

Насіння льону вкрай корисним для здоров'я, проте існують протипоказання при їх застосуванні.

Про це розповіла відомий дієтолог Світлана Фус в своєму Instagram-акаунті, розкривши правду про користь і шкоду, передає OBOZREVATEL.



"Важливо пам'ятати, що насіння втрачає деякі корисні речовини після термічної обробки, тому додавайте його в страви вже після приготування. Ціле лляне насіння не перетравлюється в нашому організмі повністю. Його краще подрібнювати порційно в кавомолці і приймати відразу після приготування. Так збережуться всі корисні живильні речовини, а не прогіркнуть поліненасичені жирні кислоти, які швидко окислюються на повітрі при сонячному світлі та утворюють перекису, а вони навпаки – шкідливі для організму", – пояснила дієтолог.

За її словами, зберігати насіння льону потрібно цілим в герметичному контейнері, а також в темному місці. Однак, не всім підходить цей продукт. Він протипоказаний дітям до трьох років, людям, у яких є камені в жовчному міхурі.

"Жінкам, у яких ендометрит, фіброміома матки або полікістоз яєчників його не можна вживати через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні та ті, хто годує грудьми. Хоча лляне насіння містить багато корисних і цінних інгредієнтів, вважати його супер-продуктом не слід", – зазначила дієтолог.

Фус нагадала, що насіння льону не є головним джерелом омега-3 жирних кислот, адже в організмі засвоюється лише 10-20% рослинних кислот.

"Якщо взяти одну столову ложку насіння, незважаючи на те, що там велика кількість омега-3 жирних кислот – цілих 2 г, тільки 0,2 - 0, 25 г з них повноцінно засвоюються і перетворюються на активні речовини. Пам'ятайте, що оптимально для дорослих споживати сумарно 1 г омега-3 жирних кислот на добу. Щоб отримати добову норму з насіння льону, вам довелося б приймати більше 4 столових ложок насіння щодня. А це може завдати шкоди вашому здоров'ю", – додала вона.

Дієтолог також уточнила, що лляне насіння можна додавати в їжу в рекомендованих дозах. А для профілактики ішемічної хвороби серця рекомендується хоча б два рази на тиждень включати в раціон страви з жирної риби.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

У лютому понад 3 мільйони українців отримали кошти "Нацкешбеку"
Росія активізує штурмові дії на Запорізькому напрямку, ситуація загострюється, - ЗСУ
На Буковині мотоцикліст не впорався з керуванням і збив 73-річного пішохода
Ввозили авто як гуманітарку: двоє буковинців відшкодували до держбюджету понад півмільйона гривень
Встановила рекорд: Україна стала світовим лідером з експорту однієї з заморожених ягід
Окупанти атакували Одещину: вирували пожежі, є руйнування, постраждала людина
Десантники 82-ї Буковинської бригади отримали високі нагороди від Головнокомандувача ЗСУ - відео
РФ завдала масованого удару по Полтаві: останні дані про наслідки

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм