
Будь-який гастроентеролог знає: навесні і восени кількість пацієнтів під його кабінетом різко збільшується. Чому? А тому що гастрити (запалення слизової шлунку) дуже люблять міжсезоння. Тож як протистояти їхньому натиску?
Фаховими порадами поділилася завідувачка гастроентерологічного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні Оксана Злотар на фб-сторінці ОКНП "Чернівецька обласна клінічна лікарня", пише molbuk.ua

Що таке гастрит?
"Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунку. Внаслідок гастриту порушується перетравлювання і засвоєння їжі. Симптоми цього захворювання можуть бути гострими, а можуть давати про себе знати лише незначними натяками (важкість у шлунку, здуття, дискомфорт у лівому підребер’ї)", - пояснює медикиня.
Найбільш яскраві симптоми гастриту:
больові відчуття в надчеревній ділянці;
здуття живота;
нудота;
відрижка;
зниження апетиту;
неприємний смак у роті;
блювання;
нерегулярні випорожнення (закрепи, діарея).
Чому гастрити загострюються у міжсезоння?
"Весна та осінь – це перехідні періоди між літом і зимою. У міжсезоння змінюється режим дня (день стає довшим, ніч коротша), характер харчування (у раціоні стає більше свіжих фруктів і овочів). Застуди виснажують імунну систему, внаслідок чого загострюються хронічні захворювання.
Позначається на стані здоров’я й емоційна пригніченість, стреси, яких нині вистачає у нашому житті. Хочемо ми того чи ні, але емоційна сфера дуже тісно пов’язана зі станом шлунково-кишкового тракту. Так, у людини, що живе в стані хронічного стресу, шанси заробити гастрит набагато вищі, ніж у тих, хто ставиться до будь-якої проблеми по-філософськи. А все тому, що під час стресу в кров викидається велика кількість адреналіну – гормону, що викликає звуження судин.
У результаті погіршується кровопостачання шлунково-кишкового тракту, порушується живлення клітин слизової шлунка, частина з них атрофується і гине, утворюючи зони запалення, тобто гастрит. Якщо цей стан не лікувати, з часом на слизовій з’являються дефекти, ерозії та виразки", - зазначає фахівчиня.
Що робити?
Поради від лікарки-гастроентеролога Оксани Злотар
Виключити зі свого раціону основні подразники слизової шлунку: міцні спиртні напої, каву і газовану воду.
Не захоплюватися гострими приправами, соліннями, маринадами, занадто гарячою або холодною їжею.
Відмовитися від чипсів, фаст-фуду, швидко-супів.
Уникати продуктів, які багаті на грубу клітковину (сира капуста, яблука, морква).
Позбутися звички курити, особливо натщесерце. Нікотин та інші складові тютюнового диму пошкоджують слизову і уповільнюють процеси її відновлювання.
Припинити безконтрольно приймати ліки. Навіть звичайна таблетка аспірину може зашкодити шлунку.
Ретельніше пережовувати їжу.
Забути про дієти, особливо суворі і незбалансовані, адже будь-які експерименти з харчуванням можуть призвести до дефіциту білку, вітамінів та мікроелементів, без яких неможлива нормальна регенерація слизових оболонок шлунку.
Відчувши нездужання, варто перейти на дієтичне харчування, яке включає варені і тушковані овочі, рибу, нежирне м’ясо, рідкі каші, всілякі супи, фрукти з невеликим вмістом клітковини – банани, перестиглі груші, печені яблука без шкірки, сливи, персики, виноград без кісточок.
Важливо!
Не виключено, що причиною розвитку гастриту стала не генетична схильність або неправильний спосіб життя, а крихітний, але дуже агресивний мікроб хелікобактер пілорі.
Оселившись у вивідному відділі шлунку, цей мікроб активно розмножується і виділяє токсин, що провокує появу гастритів, ерозій та виразок. Ось чому за перших же симптомів гастриту важливо не займатися самолікуванням, а обстежитися у гастроентеролога.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram