
Радикальні зміни у світовій продовольчій системі сприяють зростанню споживання ультраперероблених продуктів, що, своєю чергою, підвищує ризик ожиріння та пов’язаних із ним захворювань. До такого висновку дійшли науковці у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Food.
За останні 50 років глобальні продовольчі системи радикально трансформувалися від незалежних і традиційних джерел продовольства до систем, які часто урбанізовані, індустріалізовані, цифровізовані та управляються великими конгломератами. Ці зміни підвищили доступність багатьох продуктів, одначе це ж викликало численні проблеми, серед яких нерівний доступ до поживних продуктів харчування та зростання споживання продуктів з високим ступенем перероблювання.
У порівнянні з традиційною їжею, як зернові, фрукти та овочі, високотехнологічні упаковані продукти часто є висококалорійними, але не містять необхідних поживних речовин. Споживання таких продуктів підвищує ризик неінфекційних захворювань, найпоширенішими з яких є ожиріння, діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання.
На рішення, пов’язані з харчуванням, може значною мірою впливати тип роздрібного продовольчого середовища, яке охоплює супермаркети, магазини біля дому, торгові автомати, кафе та ресторани. Наприклад, багатонаціональні продовольчі мережі часто пропонують доступні за ціною продукти, які піддаються високому ступеню обробки і є шкідливими для здоров’я. Тому, коли ці торговці є єдиним джерелом продуктів харчування в регіонах з низьким і середнім рівнем доходу, вони неминуче сприяють підвищенню захворюваності та смертності від неінфекційних захворювань у цих групах населення.
Про що йшлося в дослідженні
Дослідники цього дослідження виміряли зміни показників фізичного та цифрового середовища роздрібної торгівлі харчами у 97 та 23 різних країнах відповідно, з 2009 по 2023 рік та з 2013 по 2023 рік.
У перший період щільність мережевих магазинів зросла на понад 23,6%. До 2017 року це зростання було швидшим у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
Найповільніше зростання кількості торгівельних точок у країнах з високим рівнем доходу спостерігалося в період з 2016 по 2020 рік. Загалом, протягом досліджуваного періоду в країнах з доходами вище середнього спостерігалися стабільні темпи зростання кількості торгівельних точок.
У період з 2009 по 2023 рік також зменшилася щільність немережевих магазинів на 13,7%. Найбільше скорочення спостерігалося в країнах з доходами вище середнього, за якими йшли країни з доходами нижче середнього та з високими доходами. Країни з низьким і середнім рівнем доходу зазнали найбільшого скорочення, попри те, що на кожну мережеву торгову точку припадає найбільша кількість немережевих магазинів.
У період з 2009 по 2023 рік продажі продовольчих товарів через мережеві магазини зросли на 8,5% в усіх країнах, включених до аналізу, причому найбільше зростання відбулося в Південній Азії — на 6,68%. Проте Північна Америка та країни Африки на південь від Сахари не повідомили про жодні зміни у відсотковому співвідношенні продажів харчових продуктів в мережевих магазинах.
Водночас продаж шкідливих для здоров’я продуктів харчування збільшився на 4,9% у період з 2009 по 2023 рік, причому в Південній Азії спостерігалося найбільше щорічне зростання за цей період. У Північній Америці понад 80% продажів нездорових продуктів припадає на мережеві магазини, порівняно з 30% у Південній Азії.
Який вплив роздрібної торгівлі продуктами на ожиріння
Поширеність ожиріння зросла приблизно на 2% в період між 2009 і 2022 роками, причому всі включені географічні регіони повідомили про значне зростання. Зі зменшенням кількості немережевих продуктових магазинів у деяких країнах зростала ймовірність підвищення рівня ожиріння.
Вийшло так, що великі мережі роздрібної торгівлі отримують можливість маніпулювати цінами для максимізації прибутків і збільшення продажів ультраперероблених, шкідливих для здоров’я та упакованих харчових продуктів, домінуючи на продовольчих ринках. Ці фактори в сукупності можуть маніпулювати споживачами для формування нездорових харчових звичок, що потенційно підвищує ризик розвитку неінфекційних захворювань, таких як ожиріння.
Результати дослідження підкреслюють нагальну потребу в моніторингу впливу трансформації продовольчого середовища роздрібної торгівлі на здоров’я людини і планети, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, де ці зміни відбуваються швидше і виразніше.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram