Яку кашу можна їсти щодня: дієтологи назвали сім найкорисніших круп

Здоров'я / Їжа
933
0
Яку кашу можна їсти щодня: дієтологи назвали сім найкорисніших круп

Крупи - один з основних продуктів на кухні, страви з них смачні й поживні. Які ж каші варто вживати, щоб отримати якомога більше користі для організму, розповіли експерти з питань харчування на шпальтах martha stewart.

Крупи, про які йдеться нижче, універсальні: їх можна готувати з м’ясом, як основну страву, додавати у перші страви, подавати з овочами у салатах або навіть як сніданок чи десерт. Про це пише УНІАН.



1. Булгур

Булгур - це цільне зерно твердої пшениці, отже, воно містить глютен, попереджає лікарка-дієтологиня Хайме Гнау. Утім, за словами зареєстрованої дієтологині Келлі Леблан, булгур корисний для здоров’я, але це хороше джерело заліза, магнію, фосфору, цинку та вітамінів групи В. Ця крупа також містить клітковину, яка є ключовою для здоров’я кишківника.

Булгур швидко вариться, і тому він буде ідеальним вибором, якщо потрібно швидко приготувати їжу. Дієтологи радять використовувати його для вегетаріанських гамбургерів, фаршированого перцю або каші. Також його заведено додавати до салатів. М’який горіховий смак булгуру добре поєднується з петрушкою, помідорами, корицею та більшістю свіжих овочів.

2. Бурий рис

Бурий рис містить клітковину, білок, вітаміни групи В, які допомагають організму використовувати енергію з їжі, каже Гнау. У ньому також є антиоксиданти, які борються із запаленням і захищають здорові клітини. Крім того, коричневий рис не містить глютену, що робить його безпечним для тих, хто страждає на целіакію.

Коричневий рис чудово підходить як основа для різото, пудингу, каже Леблан. Його доцільно використовувати у теплих салатах. Якщо ви більше любите білий рис, Гнау ралить змішати рівні частини білого та коричневого рису, щоб отримати поживні переваги коричневого рису, а текстуру - схожу, як у білого.

3. Кіноа

Кіноа - це насіння, яке відрізняється від інших зернових тим, що воно є повноцінним білком, розповіла зареєстрована дієтологиня та інструкторка з кулінарного мистецтва Конні Елік. Це означає, що воно містить усі незамінні амінокислоти, які потрібні організму, але не можуть вироблятися самі. За словами Гнау, у кіноа також є клітковина, залізо, цинк, магній і кальцій.

Щоб отримати максимум користі від кіноа, добре промийте його перед приготуванням. Це видалить із поверхні зерен гіркі на смак сполуки - сапоніни, радить Гнау. Сапоніни також небажані й через те, що вони зв’язуються з вітамінами та мінералами, зменшуючи їх засвоєння, додала дієтологиня.

Кіноа можна використовувати замість рису, щоб отримати додатковий білок у стравах. Ці зерна поєднуються з ягодами, горіхами, медом, молоком. Його додають у салати і супи, каже Елік.

4. Пшоно

Пшоно містить фітохімічні речовини, які допомагають імунній системі боротися з інфекціями, розповіла Елік. Воно також не містить глютену, завдяки чому є чудовим вибором для тих, хто страждає на целіакію. Пшоно багате на вітаміни групи В, кальцій та калій, додала Гнау.

Щоб підсилити смак пшона, його зерна можна підсмажити в сухій каструлі на середньому вогні протягом чотирьох-п’яти хвилин. За словами Гнау, це створить насичений горіховий смак. Тоді його слід зварити, як зазвичай.

Елік пропонує варити пшоно в курячому або овочевому бульйоні з низьким вмістом натрію, щоб забезпечити кращий смак. Також його можна поєднати із тертою морквою та цукіні й приготувати котлети. Пшоно додають до рагу, супів, теплих салатів.

5. Овес

Овес є однією з найкорисніших круп. Він містить бета-глюкан - тип клітковини, який допомагає знизити рівень холестерину у крові, каже Леблан. Також він є важливим джерелом білка, клітковини, вітаміну B1 і мінералів, таких як селен, магній і цинк. Крім того, овес - один з небагатьох продуктів, що містять антиоксидант авенантрамід. За словами Гнау, він допомагає зменшити запалення та захищає серце.

Овес найкраще використовувати для приготування каш. До них можна додавати якісь цікаві складники, як-от пастернак чи сушену журавлину, радить Леблан. Вівсяна каша може бути і зі шпинатом, яйцями, авокадо та цибулею, рекомендує Елік.

6. Перловка

Перловка, основою якої є ячмінні зерна, - хороше джерело білка, магнію, фосфору, вітаміну В3 і міді, каже Леблан. Її вживання збільшить кількість клітковини, зокрема такого її виду, як бета-глюкан, що може знизити рівень холестерину у крові. Окрім того, ці зерна містять молібден - важливий мікроелемент, який допомагає організму розщеплювати токсичні речовини, стверджує Елік.

Ячмінь є чудовою заміною рису, зокрема у Різотто. Насичений смак і легка солодкість зерен добре поєднується з грибами, коренеплодами, теплими спеціями та осінніми інгредієнтами, такими як яблука. Перловку можна додавати й у салати і супи.

7. Амарант

Амарант, як і кіноа, є повноцінним білком і не містить глютену. У цьому зерні є клітковина, залізо, вітамін В6. Амарант є хорошим джерелом цинку, який важливий для загоєння ран, функціонування імунної системи та підтримки відчуття смаку й запаху, пояснила Елік.

Використовуйте амарант для згущення рагу або супів, його можна додавати до випічки, зокрема до хліба. Амарант добре поєднується з кабачком, кукурудзою, кунжутом, корицею, ваніллю та шоколадом, кажуть дієтологи.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

14:09
Рекордна доза алкоголю: у Чернівцях затримали п'яного водія
14:02
Бійця з Буковини нагородили відзнакою «Лицарський хрест»
13:44
10-річний рекорд: в Україні стрімко дорожчає один із молочних продуктів
13:27
У Чернівцях не всі школи перейдуть на дистанційне навчання
13:24
Уночі в горах - до мінус 22 градусів: якою буде погода на Буковині у вихідні
13:00
У Чернівцях презентували книгу Надії Бабич «Мова. Людина. Час» - фото
12:43
Курс валют у Чернівцях 21 лютого
12:12
На Буковині затримали судмедексперта, який допомагав ухилянту
11:59
8500 євро до Румунії: у Чернівцях затримали провідника чоловіків призовного віку
11:48
На одній із вулиць Чернівців повністю обмежать рух: яка причина
11:40
Горіла кухня та будинок: на Буковині трапилося 4 пожежі
11:20
Весняне тепло: синоптикиня розповіла, коли чекати зміни погоди
11:00
У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку до дня рідної мови
10:40
Розвідка повідомила, як російська пропаганда готується «відзначати» роковини вторгнення
10:20
Колекторам заборонять вимагати борги у ветеранів: уряд подав законопроєкт
10:08
Цей незвичайний гриб лікує десятки хвороб: де його шукати вже у березні
10:00
Українською звучить краще: три популярних фрази, які ми перекладаємо неправильно
09:40
На Буковині неповнолітні провідники відправляли ухилянтів до Румунії
09:20
Мав гарний голос та вмів співати: що відомо про загиблого воїна з Буковини Володимира Бойко
08:59
Українського експосадовця підозрюють у відмиванні через Францію понад 387 млн гривень
08:41
Росія вночі атакувала Україні 160 дронами та балістикою: ППО збила 87 БПЛА — Повітряні сили
08:33
За минулу добу на фронті - 121 боєзіткнення. Найгарячіша ситуація на Покровському напрямку
08:15
Сьогодні на Буковині попрощаються з двома відважними воїнами
08:00
Яке сьогодні, 21 лютого, свято: що не можна робити та народні прикмети
07:45
Прощання з Героєм та карантин на Буковині: головні новини минулої доби
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм