Зберігаючи консервацію важливо не забувати про неї та вчасно спустошувати запаси, інакше вони можуть перетворитися на справжню отруту, пише NV.
Скільки можна зберігати домашню консервацію
Термін зберігання консервації залежить від кількох чинників. Важливий спосіб приготування та місце зберігання. Якщо дотримуватися всіх правил, заготівлі можуть зберігатися протягом двох-п'яти років. Але, варто пам’ятати, що, наприклад, мариновані овочі, соуси та лечо не витримують понад два роки, а компот зварений з ягід з кісточками взагалі краще випивати за холодний сезон.
Скільки можна зберігати відкриту консервацію
Зі строками зберігання відкритої консервації пов’язана безліч міфів і різноманітних версій, які не відповідають дійсності. Експерти Міністерство сільського господарства США констатують, що відкрита консервація: маринади, соління, все, що знаходиться у розсолі, зберігається у холодильнику не більше одного-двох тижнів. Відкриту томатну пасту необхідно викидати з холодильника через п’ять днів, фрукти через чотири, а м’ясні та рибні консерви утилізуються через два дні. Найбільший строк зберігання у холодильнику мають джеми, їх можна сміливо тримати відкритими протягом місяця.
Яку консервацію не можна зберігати понад рік
Компот і варення з ягід з кісточками — термін придатності подібної консервації не більше 8 місяців. Якщо зберігати довше, у заготівлі може утворитися амигдалін, який поступово перетворюється на токсичну синильну кислоту.
Гриби — не зберігають понад 12 місяців через утворення великої кількості токсичних речовин.
Зіпсовані на зовнішній погляд банки — якщо у консервації здулися кришки, а сама вона стала мутною, розсіл став густим, а запах підозрілим — навіть не куштуйте її.
Як правильно зберігати консервацію
Під час приготування консервації, слідкуйте за тим, щоб банки та кришки були стерильними.
Завжди щільно закупорюйте банки з консервацією.
Зберігайте заготівлі у темному, прохолодному та сухому місці.
Не тримайте консервацію у місцях, де змінюється температура повітря.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram