Доктор Ерік Вердін, президент біомедичного дослідницького центру Buck Institute for Research on Aging, закликає уважно стежити за тим, чи споживаєте ви достатньо вітамінів D та B12, креатину та омега-3.
Про це пише NV.
Вердін сказав, що, хоча гени відіграють значну роль у якості та тривалості життя людини, дієта, фізична активність, якісний сон, управління стресом і соціальні стосунки є п’ятьма стовпами довголіття і тим, що визначатиме, доживете ви до 65 чи 85 років. В інтерв'ю Business Insider він звернув особливу увагу на дієту, та наголосив, що деякі добавки можуть допомогти покращити стан здоров’я.
Зокрема, Вердін сказав, що приймає вітамін D і вважає, що більшість людей також повинні приймати його. Вітамін D важливий для здоров’я кісток, оскільки допомагає організму засвоювати кальцій і фосфор. Національна служба охорони здоров’я Великобританії (NHS) рекомендує всім приймати щоденні добавки вітаміну D протягом осені та зими. Вважається, що у період з кінця березня або початку квітня до кінця вересня більшість людей можуть виробляти весь необхідний їм вітамін D за допомогою сонячного світла та збалансованого харчування. Водночас лікарі застерігають: приймання занадто великої кількості добавок вітаміну D протягом тривалого проміжку часу може призвести до накопичення занадто великої кількості кальцію в організмі та послабити кістки та пошкодити нирки та серце.
Також Вердін приймає вітамін В12. Він міститься у продуктах тваринного походження (молочні продукти, м’ясо та яйця) та необхідний для формування еритроцитів і ДНК. Також цей вітамін є ключовим для функціонування та розвитку мозку та нервових клітин. Вердін радить людям також його приймати, якщо лікар виявить його дефіцит. Нестача цього вітаміну призводить до таких проблем, як втома і втрата пам’яті. Згідно з аналізом даних, зібраних Центрами з контролю та профілактики захворювань у США (CDC) з 2007 по 2018 рік, близько 3,6% усіх дорослих старше 19 років мають дефіцит В12. Приймати вітамін також варто під наглядом лікаря, оскільки вживання надмірної кількості може мати негативні наслідки.
Вердін також каже. що приймає Омега-3 жирні кислоти для здоров’я свого серця та мозку. Вони містяться в жирній рибі, такій як лосось і анчоуси, волоських горіхах, насінні чіа та льону та інших продуктах. NHS зауважує, що більшість людей отримують достатню кількість омега-3 зі свого раціону. Для збалансованого харчування рекомендується вживати більше омега-3 і щотижня їсти принаймні 2 порції риби, з яких 1 порція — це жирна риба.
Якщо продуктів з високим вмістом Омега-3 недостатньо у раціоні, добавки теж можуть бути корисними.
"Деякі країни мають дуже високий рівень омега-кислот, наприклад Японія, де їдять багато риби. Але для більшості з нас у західному світі недостатньо", — сказав Вердін.
Креатин, сполука, яку організм виробляє природним шляхом і яку ми також отримуємо з їжі, багатої білками, популярний серед спортсменів і відвідувачів тренажерного залу, які хочуть наростити м’язи. Але є деякі докази того, що він також підтримує когнітивні функції, сказав Вердін. За його словами, він приймає добавки з креатином, оскільки ця сполука відіграє вирішальну роль у функціонуванні клітин.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram