RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Проти журналістів та активістів почали кривавий терор, - кореспондент "МБ" з Майдану

Поза центром Києва пробігає звичне життя. Ніщо не вказує на події, що нині відбуваються в країні. Складається враження, що забарикадований центр і засніжені окраїни живуть у різних вимірах і в різних країнах. Більшість із тих, хто на окраїнах, бачать тільки страшну теле-картинку з палаючими кордонами та з убивствами і бояться центру. На Грушевського страшно тільки перших п'ять хвилин. Перших п'ять гранат. А потім звикається. А страх зникає, коли бачиш людей, які тут є. 

Півтора місяці тому в прес-центрі у будинку профспілок було дивно побачити журналіста у шоломі. Зараз на столах біля кожного ноутбука, фотокамери та інших цивільних гаджетів, обов'язково стоїть протигаз. Вони тут всюди: у когось нові: чорні з великим склом, як у спецназу, у когось - старі, зелені, взяті із дерев'яних ящиків із радянським маркуванням, що стоять у коридорах на поверхах. Ніхто не виходить без них на вулицю за барикади, яких так бояться жителі окраїн. На багатьох журналістах - бронежилети. 

За барикадами також знімають яскраві накидки з написом "преса", які мають рятувати від силовиків. Всі колеги радять на Грушевського йти без них, бо з-за задимлених барикад, людині з рушницею легше помітити у натовпі яскраву пляму. А що в головах у тих, хто сидить з рушницями, можна тільки здогадуватись. 

Вночі на Грушевського спалахнув прилеглий до барикад магазин. Активісти кажуть, що це справа рук протилежної від них сторони, і це є ще одним кроком до надзвичайного стану. Сторони оголосили про тимчасове перемир'я, щоби пожежники загасили вогонь. На тлі цього російський журналіст записував стенд-ап про те, що активісти підпалили будинок і не випускають звідти людей. Насправді, всіх людей евакуювали. З невідомих причин всередині залишились троє працівників одного з офісів на четвертому поверсі. Проте, їхньому життю загрози не було.   

Проти журналістів та активістів почали кривавий терор, - кореспондент "МБ" з Майдану


Біля будинку офіцерів автобус із беркутівцями підрізав кілька машин автомайдану. Всіх витягнули з машин. Дівчат кинули обличчям в сніг, а хлопців почали бити. Машини розтрощили. 

Активісти, що вже мали справу з "Беркутом", кажуть, що це був або якийсь особливий загін, або не український. 
"Я не раз стикався з "роботою" нашого "Беркуту". Ці працювали "по свистку". Один свисток - починають бити. Два свистки - закінчують і тікають. Попередження вони не роблять. Вони, навіть, не розмовляють. Просто, як зомбі, налітають і починають бити все і всіх. 

Журналістку Катерину Будко, що їхала з автомайданівцями, витягли з машини і завантажили в автобус. 

 - З мене здерли жовто-блакитну наліпку, - каже Катерина , - там, окрім мене, були затримані ще троє хлопців з Автомайдану. Також був таксист і двоє його пасажирів - хлопець і дівчина, які не мають жодного відношення до Автомайдану. Мене випустив боєць внутрішніх військ. Він побачив моє посвідчення журналіста і сказав його заховати і не показувати "Беркуту". Порадив сказати, коли виходитиму, що мене сюди помістили просто для моєї ж безпеки під час однієї з бійок. Так і вийшла. А хлопці не повернулись. 

Судячи із того, що розповідають очевидці, полювання почали не тільки на активістів, а й на журналістів.
У соцмережах одне за одним почали з'являтися повідомлення про те, що автобуси без номерів підрізали знімальні групи кількох телеканалів: камери та машини потрощили. 

Судячи з усього, найманці банди та "Беркут" почали терор проти активістів та журналістів. А найбезпечнішим місцем у столиці є барикади Майдану, яких так бояться жителі окраїн. 

Весь сніг на Майдані, як і частина бруківки, пішов на барикади. Їх підсилили на кожному перехресті. Ось чоловік з лопатою збирає його з дороги і кидає іншому в мішок. А ось жінка в синьому лижному комбінезоні і в'язаних рукавичках нагортає його в мішок рукою: дрібними жменями струшує клапті снігу, що поналипали на рукавиці, а потім знімає її і дихає на розчервонілу правицю. Знову одягає і починає нагортати сніг у мішок. 

На барикаді з боку Європейської площі стоїть хлопець із гучномовцем: "Односторонній рух! Лівий ряд для тих, хто з вантажем! Правий для решти. Жінкам і дітям вихід на Грушевського заборонений!"

У лівому ряду йдуть чоловіки з мішками бруківки на барикади. Минають бетонні стовпи, розкладені на Хрещатику з боку Європейської площі.

Майдан схожий на великий мурашник. Рух тут зупиняється, коли зі сцени починає лунати Гімн. Це - найбільш хвилюючий і, навіть, важкий момент психологічно. В цій раптовій зупинці є щось мусульманське, містичне. Після Гімну - молитва за упокій душ загиблих на Грушевського.

Михайло САЛІТРА
23-01-2014, 14:42
Коментарів 0 Переглядів 3 724

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.