
Кінець літа – початок осені традиційно вважають періодом активної заготівлі овочів на зиму. Цього року гуртові ціни на сезонні овочі на ринку відрізняються від торішніх.
Про це йдеться у публікації "МБ".
"Торік таких цін і близько не було"
На ринку, що на Зеленій у Чернівцях, уже відчутний ажіотаж. На прилавках – усе для традиційної зимової консервації: перець, ротунда, баклажани, томати, кабачки, цибуля, капуста.
Поряд – сітки з ріпчастою цибулею, ящики з огірками.
— По скільки перець? – запитує покупчиня.
— 35 гривень, але якщо берете ящиком – по 30, – відповідає продавчиня.
Цьогорічна заготівля овочів на зиму для буковинців проти минулого більш вигідна. Зниження цін на помідори, капусту та перець дає змогу економити.

Водночас, як розповідають продавці, деякі овочі подорожчали, іноді майже вдвічі.
— Найбільше подешевшали помідори та капуста, – каже продавчиня, що розкладає з коробки овочі.
Якщо торік кілограм капусти коштував від 35 до 45 гривень, то цього сезону її віддають за 12-15 гривень.

— Цього року капуста вродила. Люди беруть по два-три мішки – на квашення, заморозку. Бо так дешево вже не буде, – каже жінка.
Схожа ситуація з помідорами: цього року їх можна придбати по 10-25 гривень.
— На сік, кетчуп, салати беруть багато. Торік за такою ціною й близько не було, – додає продавець.

"Торік по 65 брала, а нині по 30"
Жінка, що вибирає біля прилавка помідори, каже:
"Я роблю аджику, салати. Торік по 65 помідори гривень брала, а нині по 30. То чому б не зробити запас?".

Трохи далі продавчиня зважує мішок з перцями. Поруч – гірки стиглих томатів, кабачки й баклажани.
Продавчиня, пояснює, що перець також подешевшав. Так само й кабачки.
— Якщо минулого року ціни стартували від 50 гривень і сягали 70, то нині перець відпускають по 35 гривень, а гуртовим покупцям – ще дешевше. Люди часто беруть по два мішки. Для фарширування чи заморожування. А кілограм кабачків коштує 15 гривень. Є й за п’ять гривень, проте вони більші.

Водночас цибуля та огірки залишилися в межах торішніх цін. Цибуля коштує 20 гривень за кілограм. Ціни ж на огірки залежить від розміру.
— Від 30 гривень за великі до 80 гривень за дрібні, для маринування. Але попит є стабільний, – каже продавець.

А от баклажани цього року дещо подорожчали.
— Баклажан став дорожчий. Посуха була в деяких районах, урожай менший, Якщо торік ціни були в межах 15-20 гривень, то цього року в середньому – 35 гривень. Іноді можна знайти дешевші, – пояснює продавчиня.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram