RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчани не можуть щороку дотувати водоканал на 25 мільйонів, - Каспрук

Міський голова Олексій Каспрук вважає, що громада Чернівців не може щороку дотувати водоканал на 25 мільйонів гривень. Водночас він переконаний, що підвищення тарифів на послуги водопостачання і водовідведення – не той шлях, який дозволить вивести комунальне підприємство із кризи.

Про це Олексій Каспрук заявив на робочій нараді у КП "Чернівціводоканал", де до керівників структурних підрозділів підприємства було доведено результати аналізу фінансово-господарської роботи водоканалу у 2013-2014 роках.

Результати аналізу фінансово-господарської діяльності КП "Чернівціводоканал" у 2013-2014 роках свідчить, що діяльність цього комунального підприємства є неефективною і збитковою. За 2013 рік підприємство отримало чистий збиток у розмірі 24,3 мільйона гривень. За 9 місяців 2014 року чистий збиток водоканалу становить 12,5 млн. грн. Значна частина витрат підприємства не покривається доходами, зокрема у 2013 році доходи підприємства не покривали 27% витрат, за 9 місяців 2014 року – 22% витрат. Зокрема, не покриваються доходами підприємства понаднормові втрати води та витрати за кредитами. Наразі в тарифі для підприємства затверджений значно більший обсяг послуг, чим фактично споживається. Окрім того, кожен рік водоканал допускає значні втрати води, які не включені до тарифу. Так, у 2013 році втрати води становили майже 10 млн. куб., за 9 місяців 2014 рок – понад 7 млн. куб, що не дозволяє підприємству без залучення зовнішніх ресурсів виплачувати зарплату, сплачувати подати, розраховуватися за спожиту електроенергію.

Під час перевірки діяльності підприємства було також виявлено у 2013 році низку випадків нераціонального використання коштів та факти, які потребують дослідження правоохоронними органами. Підприємству надані рекомендації щодо зменшення витрат на оренду транспортних засобів у сторонніх організацій, зменшення понаднормових втрат води, проведення оптимізації структури і штатів підприємства. Діючий менеджмент підприємства вважає, що ситуацію на водоканалі можна виправити, переглянувши діючий тариф на послуги з водопостачання та водовідведення у відповідності до економічно обґрунтованої собівартості цих послуг. За розрахунками підприємства, тариф, який воно готово відстоювати перед національним регулятором, має становити 11 грн./куб. м.

Міський голова Олексій Каспрук вважає такий шлях виведення підприємства з кризи в умовах, коли доходи населення падають і їхня соціальна захищеність залишається недостатньою, хибним і недопустимим. Водночас він заявив, що громада міста на сьогоднішній день не може щороку дотувати водоканал на 25 млн. грн. для того, щоб у працівників підприємства були гідні зарплати та умови праці. Олексій Каспрук вважає, що частину негативних подій, які останнім часом відбуваються на підприємстві, спровоковані ззовні аби якомога швидше спонукати міську владу, громаду віддати водоканал в приватні руки шляхом створення якогось спільного підприємства, концесії тощо.

"Це не зніме проблему, адже приватник тим більше не буде дотувати водоканал на 25 мільйонів гривень в рік. Він буде підвищувати тарифи для городян, скорочувати працівників водоканалу. Чи готові ми до цього допустити ? Не готові. Тому нам потрібно з вами братися за дуже серйозну роботу. Треба оптимізувати штати, зменшувати видатки, збільшувати реалізацію послуг , боротися з витоками і крадіжками води", – заявив міський голова. "Щодо керівника підприємства. Чи це буде Іванов або Петров, чи працівник водоканалу або людина зі сторони, вона отримає ці самі завдання, які саме життя ставить перед підприємством. І буде їх виконувати. Можна організувати цьому спротив на підприємстві. Якщо хтось вважає, що це примусить мене призначити керівником підприємства ту чи іншу особу для того, щоб продовжувалися крадіжки, нераціональне використання ресурсів громади, так цього не буде ніколи. Прошу зрозуміти безперспективність цих зусиль. Думаю, що громада мене підтримає. Не вважаю, що чернівчанам після усіх цих подій сподобається підняття тарифу на воду чи забирання на підтримку водоканалу коштів з бюджету або Калинівського ринку, які могли б піти на ремонт доріг, шкіл, дитсадків", – сказав міський голова.

"Наступний рік буде вирішальним для нашого комунального підприємства. Воно або стане прибутковим, стабільно працюючим, де будуть збільшені заробітні плати за рахунок оптимізації витрат, де людям буде почесно працювати. З свого боку ми будемо робити кроки на зустріч колективу, вирішувати проблемні питання підприємства. Але любов має бути взаємною – колективу підприємства до громади і громади до колективу", – підсумував міський голова. Олексій Каспрук зазначив, що ситуація на підприємстві перебуватиме під його особистим контролем і головним завданням на даному етапі, як міського голови, так і колективу водоканалу, є завершення процедури отримання кредиту німецького уряду для кардинальної модернізації системи водопостачання Чернівців.
Редактор: Микола Кобилюк
19-12-2014, 08:28
Коментарів 0 Переглядів 1 347

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!