
Цукор на ринку коштує вісім гривень. Продавці розповідають, що ціна піднялася два тижні тому. Але ціни завжди "стрибають".
- Ми не купуємо великими партіями, – каже продавець у кіоску з цукром та крупами. – Минулого разу купила мішок цукру за 360 гривень. Виходить приблизно по 7,5 гривні за кілограм. Продаю по вісім гривень, тож заробляю 50 копійок.
В Українській асоціації цукровиків кажуть, що вісім гривень за кілограм цукру – нормальна ціна. Щоби отримати прибуток, вона має становити десять гривень.
– Собівартість цукру – 7,2 гривні, – каже перший заступник голови правління Української асоціації цукровиків Петро Борисюк. – А те, що минулого року продавали його по шість гривень, то це був серйозний збиток для виробників. Нині ціна прийшла до відповідних витрат за його виробництво. В Європі цукор коштує 1,3 євро за кілограм.
Цього року були менші посіви буряків, менше виробили цукру, хоча його достатньо в Україні. Очікується, що на ринку буде приблизно два мільйони тонн цукру. А в Україні потреба 1,8 мільйона тонн.
Петро Борисюк предбачає, що можливий ще стрибок ціни, але дорожче дев’яти гривень ціна не зросте.