RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Депутати у міській раді 10 березня, як тиждень тому, залишилися у складі тріо: ВО "Батьківщина", Партія регіонів, "Наша Україна". Спочатку сесійний зал покинув мер Микола Федорук, потім працівники міськради і зрештою представники "Фронту змін" та ВО "Свобода".

Зрозуміти, що відбувалося, було важко. Але інтересами виборців тут точно не переймалися.

Депутатів попросили оприлюднити доходи

Конфлікт розпочався, щойно мер запропонував депутатам зареєструватися. Після 15-хвилинної суперечки і двох невдалих спроб зібрати кворум депутати взяли перерву.

"Це спеціально роблять для того, щоби створити прецедент, при якому міський голова буде свідомо усунутий від прийняття будь-яких рішень, – пізніше прокоментувала керівник фракції "Свобода" Мар’яна КРИВИЧ.

Микола Федорук тим часом надав слово представникові громадської ініціативної групи "Захистимо Чернівці".

– Мушу запевнити депутатів, що чернівчани добре знають, що відбувається у міській раді, – запевнив представник групи Олег Ботушанський і попередив депутатів: – Перед тим, як голосувати у цій залі, пам’ятайте, що ми, виборці, відтепер будемо контролювати кожен ваш крок. Бійтеся бурі, якщо підете проти совісті.

Окрім вимог до більшості не нехтувати висновками правової експертизи поважних інституцій щодо регламенту, представники ініціативної групи засумнівалися в намірах деяких депутатів навести лад у місті: Анатолія Чесанова, Олексія Редька, Валерія Чинуша, Володимира Бешлея, Василя Ткача, Володимира Кедя, Василя Дутчака, Володимира Жаровського та Василя Максимюка.

– Адже вони вже мали таку можливість у попередньому скликанні міської ради, а деякі і в кількох скликаннях. Дуже легко порівняти, що вони зробили для себе, а що для людей. Для себе – збільшення статків, нові посади, а для людей і міста – дріб’язкові подачки до свят, суцільна демагогія, – зауважив Олег Ботушанський.

Також ініціативна група запропонувала мерові звернутися до правоохоронців та контролюючих структур для перевірки аеропорту, Калинівського ринку та інформації про навмисне погіршення якості води водоканалом. Якщо звинувачення окремих депутатів у мільйонних зловживаннях підтвердяться – то притягнути винних до відповідальності. А якщо оголошена депутатами інформація є провокацією – запропонувати депутатам Василеві Дутчаку, Олексію Редьку і Анатолію Чесанову скласти депутатські мандати.

– Пропонуємо усім депутатам міської ради оприлюднити свої декларації про доходи, – запропонував депутатам О.Ботушанський.
На запитання представників більшості, чим саме в регламенті обмежуються права мера, Олег Ботушанський не відповів, оскільки, за його словами, не має юридичної освіти.

– На чиє замовлення працюєте? – зневажливо вигукнув хтось із депутатів.

Вигук залишився анонімним, бо на прохання пана Олега представитися ніхто не відгукнувся. Проте представники більшості звинуватили тих, хто підписався під зверненням, що вони "огульно звинуватили депутатів".

"Такі події можуть призвести до заворушень"


Першим не витримав влаштованого шоу міський голова.

– Хочу припинити цю вакханалію, яка відбувається в залі, – заявив Микола Федорук. – Хочу припинити дискредитацію місцевого самоврядування. Враховуючи те, що група депутатів не хоче йти і ніколи не піде на компроміси, прошу розглянути на сесії питання про недовіру міському голові, – заявив мер і покинув сесійну залу.

Пленарне засідання так і не було відкрито. "Якщо у вас збори, нам немає потреби тут сидіти", – звернулася до депутатів Ілона САРАФІНЧАН, начальник юридичного управління міськради. Після цих слів працівники міськради також покинули зал.
Зрештою, керівники фракцій вирушили до кабінету міського голови, щоби попросити його повернутися до сесійної зали, адже питання затвердження нового складу виконкому вимагають його присутності. Щоправда, і в кабінеті мера конструктивної бесіди не вийшло. На слова мера про те, що він не буде брати участі в незаконних діях депутатів, представники більшості почали звинувачувати М.Федорука в бездіяльності, згадувати Калинівський ринок і аеропорт. "Розглядайте питання про недовіру міському голові. Все, крапка", – перервав звинувачення мер.

Після цього до сесійної зали не повернулися ВО "Свобода" і "Фронт змін".

– Ми вважаємо, що подібні дії депутатів просто нищать місцеве самоврядування, – каже Мар’яна Кривич. – Перегин як в один, так і в інший бік, може викликати заворушення у місті. Такі дії депутатів недопустимі, ми закликаємо їх до недопущення ось таких зібрань, які не можна назвати сесією.

– Твориться тут щось незрозуміле, – пізніше заявив депутат ВО "Батьківщина", виконувач обов’язків голови міської організації партії Микола Кирилюк і також покинув зал.

А інші залишилися "працювати". Депутати проголосували за рішення, запропоноване Анатолієм Чесановим, щодо оскарження в суді бездіяльності міського голови "…у зв’язку з порушенням ним Конституції, законів України, прав і свобод громадян, невиконанням покладених на нього повноважень щодо утворення виконкому ради, безпідставним закриттям сесії ради, вчиненням інших дій, що перешкоджають діяльності ради". Після цього оголосили перерву. Коли вона закінчиться, наразі невідомо.
Марина Карасьова
11-03-2011, 16:29
Коментарів 0 Переглядів 1 862

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.