RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян у війні проти України з 24 лютого 2022 року вже наближаються до пів мільйона. Майже щодня вони втрачають тисячу своїх військових, а може, і більше. Наші захисники знищили велику кількість ворожої техніки, зброї. Та, схоже, окупанти все одно не мають наміру зупинятися.

Ворог щедро засипає Україну ракетами, КАБами, дронами, обстрілює позиції наших військ. Лише впродовж доби 21 травня таких обстрілів було майже 2800.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 23 травня, пише molbuk.ua



Ситуація, згідно з інформацією Генштабу, складна на всіх напрямках, та найбільш напружена – на Покровському.

"Покровський напрямок залишається найгарячішим на всій лінії бойового зіткнення", – ідеться у повідомленні.



Загарбники застосовують тактику випаленої землі

За спостереженнями військового експерта Олега Жданова, ворог націлився на Новоолександрівку, бо через неї – найкоротша відстань до траси на Торецьк і Курахове, якою возять постачання для наших військ. Росіяни намагаються її перерізати.

Активізувався ворог на Сумщині, є спроби проникнення ДРГ.

"Група ворожих військ, яка стоїть там навпроти нашого кордону, налічує близько 11,5 тисячі військових. Цього недостатньо для прориву. Але щоби почати військові дії й спробувати промацати нашу оборону – цілком", – розмірковує Жданов.

За його словами, Україна готується до великого літнього наступу рашистських військ.

Атака Харківщини є спробою втягнути в бій обмежені резерви українських сил до початку цього наступу. Тут теж гаряче. Тривають бої за Вовчанськ, війська РФ підтягують піхоту та бронетехніку.

"Росіяни вирішили перейти до звичної для себе тактики повільного стирання міста з лиця землі", – зауважує експерт.

Доволі напружена ситуація в Часовому Яру. Місто нещадно обстрілюють з артилерії та авіації, але наші тримають його.

Курахівський, Покровський і Краматорський напрямки для окупантів дуже важливі. Вони хочуть прорвати там нашу оборону, щоб захопити Донецьку область в її адміністративних межах. "Загалом майже по всій лінії фронту, крім найбільш інтенсивних напрямків, таке відчуття, що ворог промацує нашу оборону, шукаючи найслабше місце", – підсумовує Жданов.



"Найбільше дошкуляють ворожі дрони"

Наступи росіян шалені, людей у нас катастрофічно не вистачає, не приховує захисник зі 107 бригади тероборони Ігор НАЖИГА, який зараз воює на Авдіївському напрямку.

"До цього ми перебували в Богданівці (Донеччина). Гадали, що гірше не буде. Але, виявляється, може бути й гірше. Ще у такому пеклі не були, як зараз, – розповідає боєць кореспондентці "МБ". – Метр за метром росіяни відгризають нашу землю. Їх дуже важко стримувати, адже у них набагато більше людського ресурсу, і вони його не шкодують. Ми щодень втрачаємо території, щоправда, не в таких масштабах, як би того хотілося ворогу. Наші хлопці мужньо стоять. Найбільше нам дошкуляють зараз ворожі дрони. Через них будь-який наш рух ділянкою фронту фактично неможливий. Нас завалюють скидами, гранатами, FPV, саморобними якимись речами. Намагаються і штурмувати, але такі атаки відбивати простіше. Ти розумієш, хто йде, стріляєш туди, вони звідти. А з дронами почуваєшся, як дон Кіхот, який воює з повітряними млинами".

Ігор Нажига закликає всіх придатних іти на фронт: "Бо у тих, хто тут уже понад два роки, ресурси вичерпуються. Та й самі люди закінчуються. Ми щодня втрачаємо. А поповнень зовсім немає. Залишається дедалі менше боєздатних, і вони через відсутність заміни тижнями не вилазять із позицій.

Зупинятися росіяни не планують. Якщо ми їх не зупинимо тут, вони підуть далі. Дійдуть до кордону з Польщею, потім можуть і на інші держави напасти. Це країна загарбників, яка постійно воює. Залишається лише боротися. Зупинити їх хоч і складно, але можливо. Та для цього потрібні люди, а їх немає".



"Окупанти не шкодують живої сили, її в них удосталь"

Росіяни зовсім не такі дурні, якими їх представляли на початку вторгнення.

"Припиніть дивитися "Єдиний марафон". Це було таке самозаспокоєння, яке зіграло з нами злий жарт. Бо всі вирішили: для чого йти воювати, ми ж їх тут б’ємо, як кошенят. А виявляється, ні. Там працюють дуже професійні групи. Швидко усе підхоплюють, розвивають. Ми першими почали масово використовувати дрони, а тепер вони це роблять краще, масштабніше. Не шкодують живої сили. У них цього запасу вдосталь. А в нас від моди на гасло "Разом до перемоги" до напису на майках "Я ухилянт" минуло всього два роки. Що далі..?" – розмірковує захисник.

На думку Ігоря Нажиги, росіяни поспішили зі своїм великим наступом, і зараз дещо охололи.

"Вони сконцентрували сили, не жалкували засобів. Але зараз їхній запал вщухає. Помітно, що окупанти видихаються. Їм потрібен час на перегрупування. І в цей момент ми можемо спробувати піти в контратаку. Чим більше в них буде часу на передишку, тим більше вони нам пакоститимуть", – переконаний співрозмовник.

Але не все погано. У нас працює далекобійна зброя. Ми дістаємо Луганськ, Маріуполь, Крим, нищимо їхню логістику.
"Гадаю, ця зброя допоможе нам", – висловлює надію військовий.



Активізувалися ворожі ДРГ

Тероборонівець із Чернівців, командир мінометної батареї Олексій ХУДИЙ зараз перебуває на Сумщині.

"Спостерігаємо тут значну активність ворожих ДРГ. Заходять, промацують наші слабкі місця. Дуже висока інтенсивність дронів-розвідників, FPV, дронів дальнього радіуса, які заходять вглиб, вишукують скупчення наших військ.

На деяких ділянках ворожа активність вища, на інших нижча. Та загалом уздовж кордону, особливо там, де є дороги, де були колишні пункти переходу і могла б заходити техніка, особливо інтенсивно ведеться розвідка, вони наче випробовують міцність нашого захисту", – каже захисник.

Він запевняє, що наші тримають позиції:

"Стоїмо разом із прикордонниками. Спостережні пункти, артилерійські позиції – усе напоготові. Кошмаримо ворога на його території, стежимо за ним. У цілому ситуація паритетна, кордон тримаємо, прикордонні села відселили. Залишилося менше десятка жителів, які принципово відмовилися залишати оселі. Не можна сказати, що це ждуни. Це просто люди, яким нікуди йти".



Коментар

"Росіяни мали час підготуватися до наступу"

Ігор Буркут, кандидат історичних наук, політолог:



"Ситуація, як кажуть спеціалісти, складна, але не критична. Росіяни наступають, бо мали час підготуватися до наступу. Їм цей час подарували наші партнери із Заходу, насамперед зі США, вчасно не надавши Україні достатню кількість зброї та боєприпасів. Коли на десять російських пострілів наша артилерія могла відповідати одним, а то й менше, - зрозуміло, що це призвело до дуже непростої ситуації. До того ж росіяни мають повне панування в повітрі. А ми ще не отримали обіцяних нам винищувачів F-16.

Ще одна причина нашої скрути – нестача військ. У росіян набагато більше ресурсів. У нас, на жаль, не надто розумно проводили мобілізацію. Ловили на вулицях, у транспорті, чергах. Це не діло. Ті, хто міг і хотів воювати, вже давно на фронті, вони втомилися, їм треба відпочити. А цього відпочинку не мають, бо ніким замінити. Купа проблем, і є ще багато того, чого ми не знаємо. А влада все робить, щоб і не знали.

Дається взнаки й те, що досвідчених генералів замінили якимись іншими людьми. Ті, хто наступав рік тому, зараз опинилися або у відставці, або на якихось посадах, не пов’язаних з армією. Про деякі речі не хочеться зараз і говорити, щоби не отримати звинувачення в нагнітанні негативу.

Але вже почала надходити західна допомога. Наша артилерія начебто отримала достатню кількість снарядів. Триває підготовка нових військових частин. Запрацював новий закон про мобілізацію. Фахівці прогнозують, що важка ситуація поступово буде виправлятися. Побачимо".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
26-05-2024, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 4 803

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
Проблема віртуального покоління. Блог Ярослава Волощука
Все частіше у засобах масової інформації до нас потрапляють новини про дуже негативні явища поміж частини молодого покоління.
ВІДЕО Переглянути все відео

Одна з найдосвідченіших українських страхових компаній – ОРАНТА оновила умови страхування КАСКО. Страховка для транспортних засобів стала ще більш гнучкою, різноплановою та вигідною. Такий страховий захист підходить як для приватних власників авто, так і для бізнесу, адже має цілий комплекс переваг.

Ваша дитина навчається в старших класах і мріє здобути престижну освіту? Допоможіть їй знайти свій вибір у житті, подавши заявку до Буковинської малої академії наук учнівської молоді.

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.