За даними Держстату, ціни в Україні від грудня 2023 року зросли на 3,7%. Щоправда, м’ясопродукти здорожчали на 12,4%, а фрукти — на 2,2%.
На ринку "Центральний" у Чернівцях продавці розповідають, що ціни росли до Нового року, а зараз трохи стабілізувалися, йдеться в публікації "МБ".
– Помідори трохи подешевіли після свят, зараз ціна 90-100 грн. Огірки так само. Вони турецькі. До свят коштували 120-130 гривень за кіло. Борщовий набір не змінився у ціні. Морква, капуста, цибуля та буряк – по 20 гривень за кіло. Картопля зараз на гурт вартує 20 грн за кіло, а 25 на ринку вроздріб. Вона ще до Нового року подорожчала, так і тримається в ціні. З чим це пов’язано, не знаю, – розповідає пані Надія.
Подешевшали не тільки овочі, а й шампіньйони.
– Шампіньйони коштували 150 за кіло до Нового року, а зараз – 100. Бурячок – 25 грн за кілограм, але є і дешевший. Думаю, поки що ціни будуть триматися, а зростуть вже ближче до Великодня, – каже пані Інга, продавчиня овочів.
Трохи знизилися ціни на яйця: зараз на ринку середня ціна – 5,50-6,00.
– Якщо до свят яйця вартували близько семи гривень за штуку, то зараз ціна на гривню впала. Помітно подешевшала гречка. Якщо кілька місяців тому вона коштувала 50-70 гривень, то зараз – 30. Ціни на інші крупи поки що не змінилися, – зазначає продавчиня.
На м’ясо ціни теж лишилися без змін.
– Тут все стабільно. Навіть на дві-чотири гривні ціни впали. До прикладу, подешевшала курятина. Якщо до свят кіло курячого філе коштувало 170-173 гривні, то зараз 164. Що буде далі, не можемо сказати, ціни швидко змінюються, – каже продавчиня м’ясної продукції.
Прогнози експертівЕксперти прогнозують подальше зростання цін на продукти на 5-7% через сезонні фактори.
– Впливає фактор сезонності: зберігання овочів, електроенергія. Молочні продукти ростуть у ціні тому, що наразі не їхній сезон. Попит на молоко є, а задовольнити його зараз дуже важко. Щодо вартості м’ясної продукції, тут теж діє фактор сезонності, – зазначає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис МАРЧУК.
– За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у січні очікується незначне здорожчання плодоовочевих. На ціни впливатимуть насамперед обсяги товарної пропозиції, попит, вартість зберігання й транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників і ціни на пальне, – заявила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна САЛО.
За її словами, у січні можуть зрости ціни на борщовий набір. На 5-6% може подорожчати капуста, буряк і морква. Ціна на цибулю може зрости найбільше – на 8%. Щодо фруктів, то в січні яблука можуть подорожчати на 9%.
– Щодо імпортованих плодів, то ціни зростуть у середньому на 3% через порушену логістику та здорожчання пального, – пояснила І.Сало.
Водночас найближчим часом можуть здешевшати крупи: рис, пшоно та гречка. Вартість борошна суттєво не зміниться. Такий прогноз дала головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна.
За її словами, вартість гречки в січні знизиться на 5-7%. Ціна рису та пшона – на 3-5%, а от хлібобулочні вироби можуть здорожчати.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
20-01-2024, 17:35
0
2 638