RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Бельгійська вівчарка на кличку Ірма разом із солдатами Чернівецької бригади тероборони служить у зоні бойових дій на сході країни.

Господарем собаки є військовий 92-го батальйону 107 окремої бригади ТрО Олександр СТАВЧАНСЬКИЙ. Він працює на комунальному підприємстві, але зараз служить у ТрО і перебуває на Харківщині. Зараз Олександр головний сержант взводу, йдеться у публікації "МБ".



Ірма – справжній військовий пес. У неї є свій розвантажувальний жилет, до якого прикріплюється аптечка. Її нюх та слух допомагає бійцям у розвідці. А ще собака добре відчуває небезпеку.

Ірма з'явилася в строю влітку минулого року. Вона разом із бійцями проходила навчання на полігонах. До вибухів і пострілів пристосувалася не одразу.

"Коли ми влітку проходили навчання на полігоні, спало на думку, що в підрозділі нам не вистачає собаки, який буде для нас всіх психологічним заспокійливим, братиме участь у виконанні бойових завдань. Ми вирішили купити Ірму в розпліднику, але не були впевнені, чи вона пристосується до таких реалій. Спочатку тварина була дуже перелякана, бо її життя до військової служби здебільшого проходило у вольєрі. Але увесь наш підрозділ наполегливо тренував собаку. І це дало свої результати: Ірма перестала боятися вибухів, пострілів та людей поруч", – розповів Олександр Ставчанський.

Менше ніж за місяць собака став повноцінним військовослужбовцем підрозділу.

"Ця порода дуже швидко засвоює команди, тож ми були переконані, що Ірма готова до бойових дій. Її потрібно було виховувати так, щоб вона виконувала команди інших хлопців підрозділу та не вкусила нікого з них. Ми, зрештою, навчили Ірму так, щоб вона за командою кожного нашого військовослужбовця могла підбігти, щоби боєць із розвантажувального жилета зняв те, що йому потрібно", - пояснює Олександр.

Ірма була навчена саме під "медика".



"У Ірми є розвантажувальний жилет, до якого прикріплюється аптечка з усім необхідним для військовослужбовця і з частиною бойового комплекту. Якщо боєць отримає поранення в бою, Ірма негайно прибіжить до нього та принесе цю аптечку. "Розгрузку" для собаки знайшов в інтернеті. Дещо замовив, а дечим друг допоміг зі США. Для Ірми ще їде якісне спорядження, матиме навіть захисні окуляри", – каже Олександр Ставчанський.

Олександр зазначає, що Ірма не боїться умов у регіонах, де тривають бойові дії, активно допомагає солдатам і попереджає їх про небезпеку.

"Коли ми обстежуємо територію, де служимо, я завжди Ірму беру з собою. Її нюх та слух допомагають нам у розвідці. Інколи в мене таке відчуття, що вона добре розуміє, де знаходиться, і яка у неї функція у нашому підрозділі. Більшість тварин відчуває небезпеку. Ірма також має цю здатність: коли розпочинаються артобстріли, не скажу, що вона першою ховається, але за тим, як крутиться її хвіст, можна визначити: щось має статися. Ми їй довіряємо, тому й реагуємо відповідно", - згадує Олександр.
Не обійшлося і без курйозів. Якось Ірма вкрала у нашого командира взводу дві пачки набоїв, які він залишив поблизу намету. Хлопці жартома говорили, що з таким собакою точно не страшно, бо Ірма зможе викрадати боєприпаси москалів і приносити їх нам.

Кілька тижнів тому Ірма народила десятеро собачат. І їх вже майже усіх розібрали. Тож незабаром помічниця військових повернеться до служби на бойових позиціях.



"Цуценята для нас – як заспокійливе. Коли було дуже важко на душі, підходили, трохи гралися з ними – і ставало легше. Ірма дуже хороша мама. Коли ми були на виїзді, і не було кому дати їм їсти, Ірма вполювала зайця і їм принесла, щоб нагодувати. Я навіть не думав, що буде такий попит на цуценят. У перші дні всіх цуценят зарезервували, і вже майже всіх ми відправили через волонтерів до нових господарів. Ці цуценята будуть дуже гарними собаками, вони загартовані під час морозів та обстрілів, мають добрий імунітет", - продовжує військовослужбовець.

Олександр каже, що Ірму після війни планує забрати до себе.

"Я не знаю, як буде далі, але дякую долі, що з нами є Ірма. Для мене це більше, ніж просто собака…. Уже вирішив, що Ірму після війни заберу до себе. Моя сім’я готова до нового члена, ми домовилися з хлопцями. Ну, а якщо хтось буде дуже сильно сумувати, то я привезу Ірму в гості", – зізнається Олександр.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
13-02-2023, 21:57
Коментарів 0 Переглядів 3 196

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час заходу збирали кошти на ремонт авто для артилеристів 80 окремої десантно-штурмової бригади


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.