Цього року було четверо людей отруїлися грибами. Минулого року було зафіксовано п’ять випадків отруєння грибами.
Про це у коментарі molbuk.ua повідомив завідувач відділення Чернівецького центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.
Перший випадок отруєння цього року був зафіксований наприкінці березня. Тоді грибами отруїлася ціла родина з трьох людей. Причиною отруєння були смажені сироїжки, які власноруч консервували. Люди з ознаками отруєння потрапили до лікарні.
Ще один випадок отруєння грибами був у жовтні. Смаженими груздями отруївся 16-річний хлопець. Його теж госпіталізували до лікарні.
У Чернівецькому центрі профілактики та контролю хвороб нагадують правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами:
не купуйте сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках;
уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
не куштуйте сирі гриби;
варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте "швидку".
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
7-11-2022, 19:21
0
922