RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівецькій області на території Національного природного парку "Хотинський" є 114 рідкісних видів тварин, що підлягають охороні та збереженню.

Приміром, впродовж останніх років парк спільно з Київським зоопарком реалізовує важливу програму, яка стосується розмноження хом’яка звичайного в Україні, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".





Випустили в природу 32 хом’ячки

– Два роки тому ми вилучили декілька особин цього звірка з природного середовища й перевезли в облаштовані штучні колонії Київського зоопарку, де цей вид успішно адаптувався, – розповідає Вікторія Білівська, наукова співробітниця природного парку "Хотинський". – Більше того, хом’яки дали потомство, й тепер настав час для їх повернення на батьківщину. Тож минулого тижня біля села Комарова на березі Дністра ми випустили 32 молодих хом’ячків – для успішного відтворення у природних умовах та збільшення свого ареалу. Торік ми випустили одинадцять особин неподалік села Анадоли. До речі, хом’як звичайний занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, а також як вид, що потребує особливої охорони, до ІІ додатку до Бернської конвенції. Це осілий норний вид, що влаштовує підземні галереї з кількома виходами глибиною до 2,5 метрів з численними віднорками, коморами, тунелями і гніздовими камерами. Відносно всеїдний звір. На зиму збирає величезні запаси їжі – зерно, насіння, коріння, коренеплоди. Маса ж самих тваринок може сягати до 20 кілограмів. У північних районах хом’яки впадають в сплячку, а в південних взимку стають малоактивними. Ведуть сутінковий і нічний спосіб життя. З найхарактерніших ознак хом’яка, за якими його легко можна впізнати серед інших гризунів, є великі защічні мішки – кишенькоподібні утвори на внутрішньому боці щік. Ці мішки звірок використовує для перенесення зернових кормів у підземна комори нори.



Виявлено дев’ять нових видів тварин

– Наша науково-дослідна діяльність багатогранна, – ділиться Андрій Доманчук, багаторічний директор Національного природного парку "Хотинський", одна із заслуг якого – офісне приміщення, одне з найкращих серед природних парків у Західній Україні. – У складі колективу – три кандидати наук та один здобувач. Одне з досягнень – підготовка і видання восьми томів "Літопису природи". Також розроблена програма відтворення аборигенних видів риб на Дністрі. Проведено 332 наукові експедиційні виїзди на територію парку, а також постійні контрольні виїзди на науково-дослідні ділянки. Здійснюємо й фоновий моніторинг довкілля на 23 науково-дослідних ділянках. Територія парку знаходиться в межах трьох колишніх районів – Хотинського, Кельменецького й Сокирянського, й незабаром збільшиться до 3400 гектарів. Складено кадастр знахідок і схематичні карти всіх 113 видів тварин, які занесені до Червоної книги України. Крім цього, за останніх п’ять років ми виявили дев’ять нових видів тварин і безхребетних. Складено списки тварин і рослин, занесених до Червоної книги України , а це 39 видів вищих рослин, 26 видів хребетних тварин, 40 видів безхребетних, комах. Також сформована колекція геологічних зразків ( понад 100 експонатів ), наукового гербарію (майже 800 зразків), які щорічно поповнюються.



Парк брав участь і у двох турах заявок на отримання фінансування з європейських фондів на проєкт створення Дністровського та Прутського міжнародних екокоридорів, однак через деструктивну позицію Молдови та Румунії проєкти були заморожені. Національний природний парк "Хотинський" став й ініціатором створення Асоціації дністровських національних природних парків. З тими ж науковцям Київського зоопарку реалізовуємо програму "Національна стратегія дослідження охорони та відтворення ховраха європейського в Україні на 2019-23 роки". З ученими ЧНУ – програму "Збереження біорізноманіття автохтонних комах запилювачів та запобігання гібридизації бджоли медоносної на базі парку "Хотинський". Крім цього, працюємо й над відтворенням червонокнижної риби стерляді дністровської. У природне середовище вже випустили 3000 особин. Також маємо двогектарний розсадник волоського горіха.



Дбають працівники парку й про рекреаційну та туристичну інфраструктуру. Вже побудовано два будиночки відпочинку, 15 альтанок, одну плавучу платформу й одну плавучу пристань, 30 інших рекреаційних об’єктів. Облаштовано й п’ять екологічних стежок, три оглядові майданчики, три туристичні маршрути.





Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
24-08-2021, 12:42
Коментарів 0 Переглядів 4 147

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.