RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей

Пані Сільвія проживає в Садгорі. Її двоповерховий рожевий будиночок із балкончиками – ніби з казки. А музей починається з кованих воріт зразка 1780 року та вхідних деревяних дверей, виготовлених за давньою технологією. У коридорчику вражають великі дзеркала, обрамлені деревяними рамами, стіни з натурального каменю, картини, столітня австрійська лампа, вітражі на вікнах…

"Донька допомогла придбати будинок"



Жінка зустрічає нас у народному вбранні. "Вишита сорочка, що на мені, 1880-х років, – хвалиться пані Сільвія. – Горбатка аж витерлася від старості, їй понад сотню літ. Підперезана старовинним поясом. Хустка з бахромою – 1924 року, придбала в старенької бабусі. Її тоді не завязували, а ось так опускали кінці вниз".

Піднімаємося сходами з гарним кованим поруччям на горище, де жінка облаштувала музей. Приміщення світле та просторе – понад 120 квадратних метрів. Одразу видно, що все тут зроблено з великою любовю. Зверху звисають старовинні канделябри. Деревяна підлога покрита домотканими доріжками та килимами з дивовижними орнаментами. На стінах висять тарілки, ікони, родинні світлини, рушники, хустки. Гіркою біля вікна – вишиті подушки. Старовинна скриня, розмальована квітами. На шафці багато глиняного посуду, навіть з унікальної чорної глини.

– Ви напевно, дизайнер, що все так досконало зробили? – кажу.

– Ні, я колишня військова, але все життя мріяла мати свій музей, – усміхається пані Сільвія. – 27 жовтня минає два роки, як відкрила його. Тут відбулася презентація книги професора Сергія Пивоварова про Садгірську монетарню. Вона лежить ось там на столику. Родом я із Боян Новоселицького району. Моє захоплення почалося ще в першому класі. Навпроти наших дверей знаходився шкільний музей, але він був чомусь завжди зачинений. А мені хотілося зайти туди, доторкнутися до всього рукою. Всі перерви простоювала там. Потім вийшла заміж. Мій чоловік був військовим лікарем. Служили вдвох у Росії. Але я дуже сумувала за Буковиною. Зрештою повернулися додому. Придбали в Чернівцях квартиру, але там не було місця для музею. Коли наша донька вийшла заміж і виїхала до США, вона допомогла нам купити цей недобудований будинок, який самі доводили до пуття. Тепер я могла вже втілити свою дитячу мрію. Вирішили облаштувати музей на горищі, бо зазвичай там зберігають старовинні речі бабусь і прабабусь. Це було символічно. Два місяці сама крутила на стояках чотири кілометри мотузки, пальці стирала до крові. Хотіла, щоби виглядало, як у давнину.

"Від бабусі дісталася скриня 1931 року"

Перед тим, як відкрити музей, жінка обїхала всю Буковину, побувала в багатьох українських і румунських селах, щоби зібрати експонати.
– Щось купувала, щось мені дарували. Скільки тут усього експонатів – ніколи не рахувала, – запевнила пані Сільвія. – Але є речі не лише з Буковини, а й з Румунії, Молдови, Польщі. Бо моя мама була румунка, а тато – поляк. Та на цьому я не зупиняюся, буду поповнювати свій музей. Зібрала понад 30 домотканих рушничків, і жоден узор на них не повторюється. Однак вони були в такому занедбаному вигляді, що довелося відновлювати їх буквально по сантиметрах. Ось це рушничок одягала на голову весільна матка, йому більше ста років. А цей дістався мені від бабусі. Довгі домоткані доріжки я привезла із Сокирян. Цей красивий килимок подарувала мамина сестра. Чоловічий полотняний костюм зберігся ще з 1880 року. Цікаві чоловічі шкіряні чоботи та жіночі на каблучку, які носили понад сотню років тому. Маю багато вишитих подушок, яким теж чимало літ.

На двох стендах жінка розмістила чорно-білі світлини своїх родичів у національному вбранні. "Вони ніби розмовляють зі мною, згадуючи прожите, – роздумує пані Сільвія. – Від бабусі мені дісталася ось ця скриня, де вона тримала своє придане. Бачите, у сердечку вказано рік виготовлення "1931".

Домоткана доріжка на лавці – теж від бабусі. Блідар (шафку для посуду) і шафу для одягу зробив майстер під старовину. Весь посуд у моїй колекції зроблений з натуральної глини, навіть чорної. Скажімо, цьому глечику –понад 120 років. Я ледве випросила його у Космачі. Це старовинний австрійський сервант з дзеркалами. Ось буковинська тарілка 1887 року, яку вішали на стіну. А цій іконі – понад століття".

На жаль, неможливо розповісти про всі експонати, бо їх дуже багато. Але їх можна побачити. Пані Сільвія запрошує всіх охочих відвідати її музей. "Грошей не беру, – запевнила жінка. – Хочу, аби люди побачили, які прекрасні речі робили наші предки. Запрошую учнів, студентів. Мрію, щоби по цих сходах піднялися моїх шестеро внуків, які зараз проживають у США. Щоби вони знали, звідки походить їхній рід, своє коріння".

«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей
«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей
«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей
«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей
«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей
«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей
«Здійснила дитячу мрію»: чернівчанка відкрила на горищі свого будинку перший у місті приватний музей


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
25-10-2020, 12:20
Коментарів 0 Переглядів 3 106

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.