RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скандал через коментар: на Буковині румунський активіст заявив про цькування з боку румунських організацій

Скандал – через коментар на захист закону про середню освіту та майбутнє румунської школи в Україні. Громадський активіст, представник румунської нацменшини Дмитро Кауля зіткнувся з хвилею проблем після того, як, за його словами, його оббрехали в румунській пресі.

У липні 2020 року в газеті "МБ" вийшов друком коментар голови громадської спілки "Альянс національно-культурних румунських об’єднань в Україні" Дмитра Каулі, в якому він пояснив, чому закон про середню освіту є важливим для румунів Буковини.



Ця публікація створила цілий скандал. За словами Дмитра, його опоненти з румунської нацменшини розтиражували його слова в румунських медіа, змінивши зміст коментаря та приписавши Дмитрові ідеї та думки, яких він не висловлював.

"Все це пустили в румунську пресу та зробили мене агентом СБУ, зрадником тощо. Я в себе на сторінці розповів про всю їхню брехню, тож тепер вони мають серйозні проблеми перед суспільством та румунською владою. Крім того, я оголосив, що подаю на них в суд за брехню", – повідомив Дмитро Кауля.

Скандал через коментар: на Буковині румунський активіст заявив про цькування з боку румунських організацій
Скандал через коментар: на Буковині румунський активіст заявив про цькування з боку румунських організацій


Своїх опонентів – окремих лідерів румунських громадських організацій на Буковині – пан Дмитро називає "псевдопатріотами", заявляючи про їхні багаторічні оборудки.

"Вони використовують патріотизм для того, щоб заробляти собі імідж та великі гроші. Вони спеціально знаходять кризові моменти, які намагаються втримати якомога довше в часі, щоб за рахунок цього мати можливість побільше говорити про це і кричати. Але вирішувати ці проблеми вони навіть не збираються. Для прикладу – вони говорять, що ми, румуни, корінний народ. Воно звучить ніби гарно і правильно. Адже ми тут були століттями. Але не можна вимагати те, чого тобі не можуть дати. Бо корінний народ, згідно з міжнародним правом – це трохи інша категорія. Це – той народ, який не має своєї країни. Отже, нам не можуть дати категорію корінного народу!".

"Ось є Будинок офіцерів, який збудували в часи румунського правління. Тепер вони кричать: "Ми мусимо вимагати, щоб нам повернули це приміщення!". Може віддати нам його держава, чи ні? Ні, бо немає відповідного закону. Або для прикладу будинок Арона Пумнула. Всі знають, в якому жахливому стані він перебуває останні 20 років. Минулого року асоціація, яка відповідає за цей будинок, подала проєкт в міністерство румунів звідусіль. Їм відмовили. Вони попросили 1 млн 558 тис лей. На сьогодні це – 362 тисячі доларів. Всі ж розуміють, що їм відмовили... Вони спеціально вказали таку значну суму... Так вони працюють".

Дмитро Кауля повідомив, що одним з тих, кому вигідно "утримувати" в повітрі проблему, є екс-народний депутат від Партії регіонів Іон Попеску.

"Він не є лідером, і він є рупором румунської спільноти. Він не має права висловлювати думку щодо вчителів, бо він з ними навіть не зустрічався. Говорили, що зустрічався тільки, коли збирали вчителів зі шкіл на Антимайдан...", – повідомив Кауля.

На думку громадського активіста, нечисті на руку персони мають намір "загнати" румунів України в куток – і це є дуже небезпечним явищем.

"Їх завдання – розхитати ситуацію всередині країни. А це вигідно Росії. Тож тут вирішили зіграти на нацменшинах. Вони зараз спеціально не вирішують якісь чіткі проблеми, щоби тримати температуру суспільства високою. Це ж саме вони зробили з угорцями", – розповів Д. Кауля.

"Румунія завжди старалася бути лояльною до України. Навіть асоціацію України з ЄС хто перший затвердив? Румунія! Румуни користуються повагою в Києві. Але з іншого боку, тут вакуум, який був колись, заповнився колишніми регіоналами, які заробляють значні гроші. Деякі псевдопатріоти заробляють божевільні гроші. Для мене і багатьох румунських активістів, вони ганьблять нашу націю", – сказав Дмитро.

На думку громадського активіста, представникам нацменшин на Буковині зараз необхідно шукати компроміс та взаємоповагу, а не розпалювати ворожнечу.

"Альянс національно-культурних румунських об’єднань в Україні з повагою до української влади готовий конструктивно вирішувати всі непорозуміння. Ми готові брати активну участь у всіх процесах, які стосуються національних меншин", – додав Дмитро Кауля.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
19-08-2020, 18:48
Коментарів 0 Переглядів 4 217

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.