RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Заморожуємо і квасимо: дієтолог порадила найкращі способи заготувати овочі та ягоди на зиму

Заморожуємо і квасимо: дієтолог порадила найкращі способи заготувати овочі та ягоди на зиму

Нині господині активно готуються до зимового періоду і заповнюють морозилки і комори продуктами для майбутніх страв.

Про те, як правильно заготовляти продукти на зиму та зберегти максимум їхньої користі, molbuk.ua запитав у лікарки-дієтологині, консультантки зі здорового харчування Наталії Бочарової. Вона радить три основні способи.



Заморожуйте ягоди і додавайте до смузі

– Сезонні овочі та ягоди, які є зараз, набагато краще зберігати, ніж вживати вирощені у теплицях. Зараз сезон корисних ягід – ожини, чорної смородини, чорниці, які мають багато антиоксидантів. Один із найкращих варіантів, як заготовляти ягоди, а також овочі, фрукти і гриби на зиму, це заморозка. Раджу при цьому не використовувати цукор, оскільки він "вбиває" аскорбінову кислоту і взагалі некорисний, – пояснює фахівець. – Щоби правильно заморозити ягоди, потрібно їх помити, висушити рушником, висипати на тацю або тарілку і заморозити, після чого скласти їх в контейнер або пакет. Можна заморожувати навіть кавун, який є чудовим доповненням до смузі взимку.

Щодо овочів, то за словами дієтологині, деякі з них краще ошпарити і підсушити перед заморожуванням. Наприклад, спаржеву квасолю і броколі.

– Кабачки добре зберігаються в морозилці запечені кружальцями. Раджу також запікати болгарський перець і баклажани. У сирому вигляді прекрасно заморожується і цибуля-порей, яка чудово доповнить страви взимку. Чудово зберігаються в морозилці і гриби, різноманітна зелень. Овочами і ягодами з морозилки можна смакувати терміном до року, – додає Наталія Бочарова.

Борщовий набір – у сушарці

Дієтологиня радить господиням зробити домашні мікси овочів та зекономити час для приготування в холодну пору: наприклад, із зеленого горошку, кукурудзи, моркви, які додавати до страв.

До того ж, це чудова альтернатива консервованим овочам.

Наступний варіант заготівлі на зиму, який радить Наталія Бочарова, – сушка. Так можна зберегти чимало овочів, фруктів і грибів. Важливо ретельно висушити їх і зберігати у сухому місці в скляних ємностях.

Використовуючи сушку, можна створити навіть заготовки для страв.

Буковинка Ольга Телегуз кілька років тому почала сушити супові та борщові набори овочів, і відтоді щороку зберігає овочі саме цим методом.

– Підготовлюю овочі для борщу: шинкую капусту, ріжу буряк і моркву і кладу в сушарку. Потім складаю в пакети, додаючи сушену зелень. Такі набори чоловік бере з собою, коли їде на заробітки: це і зручно, і час економить для приготування обіду, – розповідає жінка.

Крім того, буковинка щороку сушить шипшину і яблука для відварів.

Насамкінець, овочі можна заготовляти методом квашення. Маринування Наталія Бочарова не радить, а ось квашені капуста, огірки, помідори, за її словами, корисні для організму. Крім великої кількості вітамінів В і С, квашені продукти є одним із кращих пребіотиків для кишкової мікрофлори.

Що не так із вареннями і соліннями

Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, адже тоді у 100 грамах – половина оптимальної денної норми цукру. Крім того, чим триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається.

Основна шкода консервованих і маринованих овочів – у надмірному використанні солі. Надмірне споживання солінь, особливо розсолу становить ризик для людей із гіпертензією та проблемами з нирками.

Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб.

Крім того, в деяких рецептах в якості консерванта господині використовують навіть аспірин! Якщо всю зиму їсти такі закрутки з "ліками", це збільшує ризик шлункової кровотечі у людей з хронічними захворюваннями травної системи.

Марина Кавкало

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
30-07-2020, 19:10
Коментарів 0 Переглядів 3 366


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.