Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Заморожуємо і квасимо: дієтолог порадила найкращі способи заготувати овочі та ягоди на зиму

Нині господині активно готуються до зимового періоду і заповнюють морозилки і комори продуктами для майбутніх страв.

Про те, як правильно заготовляти продукти на зиму та зберегти максимум їхньої користі, molbuk.ua запитав у лікарки-дієтологині, консультантки зі здорового харчування Наталії Бочарової. Вона радить три основні способи.



Заморожуйте ягоди і додавайте до смузі

– Сезонні овочі та ягоди, які є зараз, набагато краще зберігати, ніж вживати вирощені у теплицях. Зараз сезон корисних ягід – ожини, чорної смородини, чорниці, які мають багато антиоксидантів. Один із найкращих варіантів, як заготовляти ягоди, а також овочі, фрукти і гриби на зиму, це заморозка. Раджу при цьому не використовувати цукор, оскільки він "вбиває" аскорбінову кислоту і взагалі некорисний, – пояснює фахівець. – Щоби правильно заморозити ягоди, потрібно їх помити, висушити рушником, висипати на тацю або тарілку і заморозити, після чого скласти їх в контейнер або пакет. Можна заморожувати навіть кавун, який є чудовим доповненням до смузі взимку.

Щодо овочів, то за словами дієтологині, деякі з них краще ошпарити і підсушити перед заморожуванням. Наприклад, спаржеву квасолю і броколі.

– Кабачки добре зберігаються в морозилці запечені кружальцями. Раджу також запікати болгарський перець і баклажани. У сирому вигляді прекрасно заморожується і цибуля-порей, яка чудово доповнить страви взимку. Чудово зберігаються в морозилці і гриби, різноманітна зелень. Овочами і ягодами з морозилки можна смакувати терміном до року, – додає Наталія Бочарова.

Борщовий набір – у сушарці

Дієтологиня радить господиням зробити домашні мікси овочів та зекономити час для приготування в холодну пору: наприклад, із зеленого горошку, кукурудзи, моркви, які додавати до страв.

До того ж, це чудова альтернатива консервованим овочам.

Наступний варіант заготівлі на зиму, який радить Наталія Бочарова, – сушка. Так можна зберегти чимало овочів, фруктів і грибів. Важливо ретельно висушити їх і зберігати у сухому місці в скляних ємностях.

Використовуючи сушку, можна створити навіть заготовки для страв.

Буковинка Ольга Телегуз кілька років тому почала сушити супові та борщові набори овочів, і відтоді щороку зберігає овочі саме цим методом.

– Підготовлюю овочі для борщу: шинкую капусту, ріжу буряк і моркву і кладу в сушарку. Потім складаю в пакети, додаючи сушену зелень. Такі набори чоловік бере з собою, коли їде на заробітки: це і зручно, і час економить для приготування обіду, – розповідає жінка.

Крім того, буковинка щороку сушить шипшину і яблука для відварів.

Насамкінець, овочі можна заготовляти методом квашення. Маринування Наталія Бочарова не радить, а ось квашені капуста, огірки, помідори, за її словами, корисні для організму. Крім великої кількості вітамінів В і С, квашені продукти є одним із кращих пребіотиків для кишкової мікрофлори.

Що не так із вареннями і соліннями

Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, адже тоді у 100 грамах – половина оптимальної денної норми цукру. Крім того, чим триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається.

Основна шкода консервованих і маринованих овочів – у надмірному використанні солі. Надмірне споживання солінь, особливо розсолу становить ризик для людей із гіпертензією та проблемами з нирками.

Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб.

Крім того, в деяких рецептах в якості консерванта господині використовують навіть аспірин! Якщо всю зиму їсти такі закрутки з "ліками", це збільшує ризик шлункової кровотечі у людей з хронічними захворюваннями травної системи.

Марина Кавкало

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Рейтинг:
(голосів: 1)
30-07-2020, 19:10
Коментарів 0 Переглядів 1203

Нові зони у Чернівецькій області: які обмеження діятимуть
Нові карантинні зони почнуть діяти з 17 серпня
Новий антирекорд на Буковині: за добу виявили понад 150 хворих COVID-19
Маємо новий рекорд! Загальна кількість буковинців, хворих коронавірусом сягнула 7264 осіб
Популярне Коментують
• Новини








У Чернівцях про карантин не чули? Блог Марини Кавкало
Контроль за дотриманням карантинних правил дуже шкутильгає
«Даю з кожної пенсії 200 гривень на благодійність». Блог Надії Будної
Як чернівчани допомагають знедоленим людям та бездомним тваринам
Їдете на пікнік? Не забудьте … трос. Блог Галини Олійник
Ніколи не заїжджайте у невивчені місця, не перевіривши їх "на міцність"
загрузка...
До гінеколога – обов’язково раз на рік! Що рекомендують лікарі медичного центру «Базисмед» для підтримання жіночого здоров’я?*

Для жінок, що слідкують за своїм здоров'ям та дотримуються правила "краще попередити, аніж лікувати", відділення гінекології "Базисмед" підготувало профілактичні пакети за вигідною ціною: "Гінекологічний Chek up" та "Жіноче здоров'я".
Захопливі тестування та розіграші призів на святі майстрів у Dnipro-M*

Dnipro-M запрошує на яскраве свято майстрів до фірмового магазину з 13 серпня по 15 серпня.
Сигналізація «Ajax» за 1500 гривень!  Економія 6718 грн! Що пропонує охоронна компанія «Ефорт»?*

Скільки ж коштує сигналізація та як вона працює, розповіли в АЕБ "Ефорт".
«Галя Балувана» уже у Чернівцях! Корисні напівфабрикати відтепер доступні кожному!*

Щоб життя чернівчан бути легшим і комфортнішим, нещодавно у місті відкрили мережу домашніх напівфабрикатів "Галя Балувана".
Лабораторія «МедЛаб» має офіційне право на зняття з обов’язкової самоізоляції громадян з негативним результатом на коронавірус!*

Лабораторія "МедЛаб" – це установа, яка має офіційне право на зняття з обов'язкової 14-денної самоізоляції громадян, які отримали негативний результат ПЛР-дослідження на коронавірус SARS-COV-2.