RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Безпідставних перевірок не буде»: у податковій відповіли на пікет підприємців

На Буковині розпочався тестовий режим запровадження електронних касових апаратів "пРРОсто" (РРО).

Як повідомила на пресконференції заступник начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан, підприємці не мають підстав для хвилювання та занепокоєння. А також роз’яснила правила застосування електронних касових апаратів підприємцями.



Умови ведення обліку не змінилися

"Ми всі знаємо, що в понеділок біля Чернівецької ОДА збиралася ініціативна група підприємців у зв'язку з впровадженням законодавчих змін. Я думаю, що необхідно нам, як податковій, пояснити ці зміни і зняти певну напругу. Ми хочемо спростувати деякі міфи, які стосуються запровадження електронних касових апаратів та певних змін для підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування", - сказала Наталія Чернівчан.

Перший міф стосується обов’язкового ведення обліку підприємцями. Наталія Чернівчан сказала, що для підприємців, які працюють на ринку, вимоги до ведення обліку не змінилися. Адже ведення обліку не поширюється на підприємців-єдинщиків, крім тих, які здійснюють реалізацію складних побутових приладів, медичних чи ювелірних виробів.

Всі інші категорії підприємців зобов’язані проводити через РРО операції з реалізації товарів.

Підприємці також зобов’язані вести облік товарних запасів і продавати тільки ті товари, які відображені у цьому обліку.

Не потрібно друкувати чек


Тим підприємцям, які лише починатимуть впроваджувати РРО, не потрібно буде купувати принтер та роздруковувати чеки на ньому. Адже завдяки смартфонам, продавці зможуть надавати чеки онлайн, тобто скинути на електронну адресу, месенджер тощо.

"Потреби друкувати чеки немає. Чеки будуть генеруватися в електронному вигляді і надіслати їх покупцеві можна на електронну пошту, або інші додатки за номером покупця", - пояснила Наталія Чернівчан.

Також важливо, аби підприємці робили денні звіти.

"Ми наголошуємо ще раз, програмне РРО реєструється онлайн в електронному кабінеті на сайті ДФС України. Формування денного підсумкового звіту відбувається автоматично в електронній формі. Законом передбачено покарання за відсутність таких звітів. Оскільки тут вони формуються автоматично, то жодних покарань не буде, підприємці апріорі не можуть не сформувати звіти, або ж отримати якісь штрафні санкції", - пояснює Наталія Чернівчан.

Електронні касові апарати працюватимуть і без інтернету

Також вона нагадала про режим офлайн, тобто у разі відсутності інтернету електронні касові апарати все одно зможуть проводити операцію і зафіксувати продаж товарів. На місяць будуть дозволені 168 годин для роботи офлайн.

З 19 квітня відбуваються зміни штрафних санкцій за порушення у застосуванні електронних касових апаратів.

Також у податковій наголосили, що жодних безпідставних перевірок щодо підприємців не будуть проводитися.

"Ми опрацьовуємо чекову інформацію, яка надходить у базу даних ДФС України і виявляємо підприємців, у яких є незначні обсяги продажу через РРО. Якщо ми бачимо, що такі обсяги нижчі за обсяг витрат підприємця, виникає питання, яким чином підприємець покриває усі витрати. Відповідно таких суб’єктів можуть очікувати перевірки. Також в категорії ризику денні звіти. Якщо вони з нульовим показником, значить підприємець або не проводив торгову діяльність, або провів їх не через РРО", - підсумовує Наталія Чернівчан.

За що підприємці можуть сплатити штраф:

- проведення розрахунку через РРО, вказавши нижчу вартість товару;

- непроведення розрахунку через РРО з фіскальним режимом роботи;

- невідповідність суми готівки на місці проведення розрахунків із сумою, яка вказана в звіті більше, ніж на 10% мінімальної зарплати, яка встановлена на 1 січня 2020 року;

- невидача чеку у паперовій чи електронній формі.

За вказані порушення, допущені вперше у період з 19 квітня по 1 жовтня 2020 року, штраф у розмірі 10% від вартості проданого товару. А з 1 жовтня 2020 року -100% вартості товару.

Нагадаємо, що у понеділок біля Чернівецької ОДА пікетували підприємці Калинівського ринку.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-02-2020, 16:46
Коментарів 0 Переглядів 1 608


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!