RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Навантаження менші: буковинка розповіла, яким є навчання у Польщі

Немає "бездумного переписування" та диктування, заняття, переважно, відбуваються у вигляді дискусій та обговорень.

У 2018-2019 навчальному році я приєдналася до великої кількості студентів із України, що навчаються в польських вузах. Хочу поділитися враженнями.



Навчаюся я в Університеті Марії Кюрі – Складовської, який знаходиться в Любліні. Навчаюся на факультеті "Журналістика та зв’язки з громадськістю".

Перше, що хочу зазначити, це те, що в більшості вузів Польщі є віртуальні портали, які полегшують процес навчання. У моєму університеті, наприклад, таким порталом є універсальна система обслуговування навчання (USOS) – це комплексне програмування, яке вміщує в себе всю інформацію про предмети, оцінки, реєстрації на предмети, стипендії та багато інших функцій, які значно спрощують життя студентам і працівникам.

Тут навантаження значно менше, ніж в Україні. У мене, наприклад, у семестр 11 предметів обсягом по 30 годин, тому маю багато вільного часу для того, щоби спробувати працювати практично, що дуже популярно серед польських студентів. Багато хто вже з першого курсу починає кар’єру, проходить стажування та навіть працює. В університеті, де я навчаюся, можна отримати практичний досвід не виходячи з нього: на радіо і телебаченні, які діють при університеті (Radio Centrum та TV UMCS).

Навчатися тут і легко, і важко водночас. Легкість полягає у меншому навантаженні, а важкість – у більших вимогах. Для того, щоб отримати "зарахування" предмету, тобто трійку, потрібно подолати поріг 60% знань, які повинні бути справді на високому рівні. Тому дуже багато студентів не змогли впоратися зі складанням сесії у перші терміни (на моєму потоці – більша половина), а багато хто взагалі не здав.

Дуже цікаво відбуваються заняття з фізкультури. Кожен студент через віртуальний портал реєструється на секції, яка йому до вподоби: футбол, йога, плавання, фітнес, тренажерна тощо. Ведуть ці заняття одні із кращих спортсменів не тільки Польщі, а навіть світу. Сучасні спортзали та обладнання – все як у дорогих приватних спортивних комплексах.

Та найголовніша відмінність – це порозуміння між студентом і викладачем. Викладач намагається спрямувати студента на взаємний контакт, більше "йде на зустріч". Немає "бездумного переписування" та диктування, заняття, переважно, відбуваються у вигляді дискусій та обговорень. Також в університеті проводять заняття люди, які є відомими журналістами, та кожен із них намагається допомогти розвиватися у правильному напрямку, навіть "затягнути" у свою сферу діяльності (преса, радіо, телебачення).

Проживання тут недешеве, але стипендії вистачає, щоби оплатити його, також є можливість поєднувати навчання з роботою. Я живу в гуртожитку, який приємно здивував умовами та зручностями. Сучасні ремонти, нові меблі, доступ до пральні, камери відео-спостереження на коридорах та сходових майданчиках, ліфти, домофони, у кожній кімнаті є динаміки, по яких нам передають важливу інформацію з рецепції.

Чому я вирішила поїхати на навчання до чужої країни? Першою причиною була важка ситуація з освітньою системою в Україні. Я закінчила коледж за напрямком "Правознавство", але, на жаль, продовжити в університеті на державній формі навчання майже неможливо, враховуючи кількість безкоштовних місць, а контрактна форма навчання – занадто дорога. Оскільки в мене є польське коріння, то зібрала документи, які підтверджують це, за два місяці підготувалася до так званого "іспиту" в консульстві польською мовою й отримала карту поляка.

Особи, із польським походженням, мають можливість навчатися в усіх державних вузах на території Польщі безкоштовно і також отримувати стипендію. Чесно кажучи, образливо трішки, що чужа країна дає можливість отримати безкоштовно вищу освіту, а твоя рідна країна, на жаль, – ні. Та я не скаржуся, а живу з думкою про повернення колись із європейським досвідом на батьківщину, де працюватиму на краще майбутнє!

Наталя Брелюс, Люблін

Статистика

У 2013-2014 рр. у польських вузах навчалося 9747 українських студентів.

У 2016-2017 рр. – вже 35584 студентів.

За 2017-2018 рр. точні дані наразі відсутні, повідомляє газета "Наука в Польщі".
30-03-2019, 12:16
Коментарів 0 Переглядів 2 630

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.