Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
«Їмо забагато вуглеводів»: дієтолог з Чернівців радить шукати причини поганого здоров’я в наших тарілках

Картопелька з підсмаженою котлеткою та білим хлібом – це ж так смачно! Та лікарі кажуть: таке шкодить організму. Вживати улюблені продукти не забороняють, проте важливо правильно їх поєднувати та готувати.

Здорове харчування не означає відсутність хліба, солодощів, свинини. Дієтологи кажуть, що в розумних межах корисні навіть наше улюблені сало і смалець, пише molbuk.ua.



Консультант зі здорового харчування з Чернівців Наталія Бочарова називає головною проблемою українців надмірну кількість вуглеводів – хлібобулочних та макаронних виробів, солодощів на трансжирах. Саме вони, за її словами, сприяють розвитку цукрового діабету, серцево-судинних, ревматоїдних захворювань.

– У всьому світі нині є тенденція до зростання хворих на цукровий діабет другого типу, який залежить виключно від харчування. Раніше не було так багато обробленої їжі та дешевих вуглеводів. Покоління українців виросли на великій кількості картоплі, білого хліба, кашах із м’ясом, а про овочеві салати забувають. Через це та невміння правильно приготувати здорові продукти, маємо багато хвороб. За різноманітними рейтингами, зокрема ВООЗ, Україна – серед лідерів за хворобами та смертністю через незбалансований раціон. Є тенденція до того, що серцево-судинні хвороби та діабет другого типу "молодшають". Дедалі частіше страждають діти – через шкідливі перекуси. Але вони ж наслідують харчові звички батьків, – пояснила фахівець для molbuk.ua. – В українок є два дуже поганих хобі: це кулінарія і вишивання, тобто переїдання і гіподинамія. У нас же щодня то шарлотка, то запіканка, варенички, млинці…

Улюбленицю господинь – рафіновану соняшникову олію – Наталія Бочарова називає одним з головних ворогів здоров’я.

– Вона багата на омега-6 – це жирні кислоти, які підтримують рівень запалення в організмі. Щоби зменшити цей вплив, варто вживати продукти із вмістом омега-9 (льон, горіхи, оливкова олія холодного віджиму) та омега-3 (морська риба). Порушення балансу призводить до неправильних метаболічних процесів.
Крім того, під час смаження утворюються канцерогени і трансжири, які викликають низку хвороб та пришвидшують старіння організму. Тому смажити потрібно на маслах, оліях твердого походження: смальці, топленому маслі (гхі) або кокосовому. І робити це краще нечасто, – радить дієтолог.

«Їмо забагато вуглеводів»: дієтолог з Чернівців радить шукати причини поганого здоров’я в наших тарілках
«Їмо забагато вуглеводів»: дієтолог з Чернівців радить шукати причини поганого здоров’я в наших тарілках

За її словами, найпоширеніше поєднання картоплі з м’ясом – це геть неправильний дует протеїну з крохмалем: "У картоплі високий глікемічний індекс, у м’ясі високий інсуліновий індекс. Є звичка вживати тільки оброблений білий рис, а це чистий крохмаль. Часто готують пшеничні та ячмінну крупи, а в них найбільше глютену, який у великих кількостях призводить до аутоімунних захворювань. Натомість краще більше вживати безглютенові гречку, просо, кіноа".

– Що ж варто їсти? Насамперед, правильні білки та жири, які дадуть відчуття ситості. Жир – це непогано, адже завдяки йому в організмі синтезуються всі гормони, засвоюються вітаміни. Це оливкова олія, авокадо, риба холодних морів (сардини, скумбрія, оселедець), вершкове масло, якісна домашня сметана та вершки, яких в нас чимало на ринках. Це навіть сало, яке досить корисне в невеликих кількостях. До речі, раніше було прийнято замочувати крупи на ніч, тепер це, на жаль, не роблять. Це зменшить їхній глікемічний індекс і тривалість приготування, – вважає Н. Бочарова. – Українцям пощастило мати багато хорошого м’яса та набілу (молочні продукти – авт.), у виграші – сільські жителі, які їх вирощують. Та селянам варто переглянути, чим вони засаджують городи: переважно картоплею, буряками, морквою. Треба саджати більше зелені: шпинат, салати, руколу. Навіть молоді паростки буряку, які люди прополюють і викидають, теж корисні: вони є в багатьох міксах салатів на полицях магазинів.

Здорові продукти, по-перше, нині в моді, а по-друге, якісніші. Тому дорожчі за звичні. Та дієтолог радить навчитись економити на чомусь іншому.

– Наше здоров’я – це найкращий одяг. Гарна шкіра, волосся і гарне самопочуття в обмін на цукерки, ковбаси, неякісні тверді сири, які теж коштують недешево. Щоби залишатися здоровими, потрібно одне – дотримуватися міри і балансу, – підсумовує Н. Бочарова.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Рейтинг:
(голосів: 1)
9-02-2019, 21:34
Коментарів 0 Переглядів 1086

загрузка...
Митрополит Епіфаній прибув на Буковину – фото
Глава Православної церкви України перебуватиме у Чернівецькій області протягом двох днів
На Буковині викрили нарколабораторію, яка збувала великі партії амфетаміну
Викрили п’ятьох чернівчан, які організували пересувну лабораторію з виготовлення амфетаміну
Популярне Коментують
• Новини
Прошеніє про бабло і сіяніє лямпи Петровіча. Блог Мостіпаки
Про головні політичні події в регіоні - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Таунхаус Family Yard: затишок та комфорт приватного будинку за ціною квартири (на правах реклами)

Шукаєте омріяне житло в Чернівцях для своєї сім’ї? Ще не вирішили, що для вас краще: квартира чи будинок?
Подбайте про правильний прикус разом з "DentSmile"! (на правах реклами)

Нерівні зуби і неправильний прикус можуть стати джерелом різних психологічних проблем, всіляких комплексів
"Спокуса" зробить ваш інтим яскравішим (на правах реклами)

Парфуми з феромонами, ароматичні олійки для масажу, різноманітні секс-іграшки – далеко не весь перелік речей, які зможуть зробити ваше інтимне життя значно яскравішим
Привітання з новорічними святами начальника Чернівецького обласного управління Ощадбанку Руслана Запаранюка (прес-реліз)[/center]
У новий рік ми вступаємо у прекрасному настрої, з добрими побажаннями та світлими почуттями. Тримайте їх у своїй душі, у своєму серці кожного дня наступного року, і життя обов’язково віддячить вам за доброту