RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Їмо забагато вуглеводів»: дієтолог з Чернівців радить шукати причини поганого здоров’я в наших тарілках

Картопелька з підсмаженою котлеткою та білим хлібом – це ж так смачно! Та лікарі кажуть: таке шкодить організму. Вживати улюблені продукти не забороняють, проте важливо правильно їх поєднувати та готувати.

Здорове харчування не означає відсутність хліба, солодощів, свинини. Дієтологи кажуть, що в розумних межах корисні навіть наше улюблені сало і смалець, пише molbuk.ua.



Консультант зі здорового харчування з Чернівців Наталія Бочарова називає головною проблемою українців надмірну кількість вуглеводів – хлібобулочних та макаронних виробів, солодощів на трансжирах. Саме вони, за її словами, сприяють розвитку цукрового діабету, серцево-судинних, ревматоїдних захворювань.

– У всьому світі нині є тенденція до зростання хворих на цукровий діабет другого типу, який залежить виключно від харчування. Раніше не було так багато обробленої їжі та дешевих вуглеводів. Покоління українців виросли на великій кількості картоплі, білого хліба, кашах із м’ясом, а про овочеві салати забувають. Через це та невміння правильно приготувати здорові продукти, маємо багато хвороб. За різноманітними рейтингами, зокрема ВООЗ, Україна – серед лідерів за хворобами та смертністю через незбалансований раціон. Є тенденція до того, що серцево-судинні хвороби та діабет другого типу "молодшають". Дедалі частіше страждають діти – через шкідливі перекуси. Але вони ж наслідують харчові звички батьків, – пояснила фахівець для molbuk.ua. – В українок є два дуже поганих хобі: це кулінарія і вишивання, тобто переїдання і гіподинамія. У нас же щодня то шарлотка, то запіканка, варенички, млинці…

Улюбленицю господинь – рафіновану соняшникову олію – Наталія Бочарова називає одним з головних ворогів здоров’я.

– Вона багата на омега-6 – це жирні кислоти, які підтримують рівень запалення в організмі. Щоби зменшити цей вплив, варто вживати продукти із вмістом омега-9 (льон, горіхи, оливкова олія холодного віджиму) та омега-3 (морська риба). Порушення балансу призводить до неправильних метаболічних процесів.
Крім того, під час смаження утворюються канцерогени і трансжири, які викликають низку хвороб та пришвидшують старіння організму. Тому смажити потрібно на маслах, оліях твердого походження: смальці, топленому маслі (гхі) або кокосовому. І робити це краще нечасто, – радить дієтолог.

«Їмо забагато вуглеводів»: дієтолог з Чернівців радить шукати причини поганого здоров’я в наших тарілках
«Їмо забагато вуглеводів»: дієтолог з Чернівців радить шукати причини поганого здоров’я в наших тарілках

За її словами, найпоширеніше поєднання картоплі з м’ясом – це геть неправильний дует протеїну з крохмалем: "У картоплі високий глікемічний індекс, у м’ясі високий інсуліновий індекс. Є звичка вживати тільки оброблений білий рис, а це чистий крохмаль. Часто готують пшеничні та ячмінну крупи, а в них найбільше глютену, який у великих кількостях призводить до аутоімунних захворювань. Натомість краще більше вживати безглютенові гречку, просо, кіноа".

– Що ж варто їсти? Насамперед, правильні білки та жири, які дадуть відчуття ситості. Жир – це непогано, адже завдяки йому в організмі синтезуються всі гормони, засвоюються вітаміни. Це оливкова олія, авокадо, риба холодних морів (сардини, скумбрія, оселедець), вершкове масло, якісна домашня сметана та вершки, яких в нас чимало на ринках. Це навіть сало, яке досить корисне в невеликих кількостях. До речі, раніше було прийнято замочувати крупи на ніч, тепер це, на жаль, не роблять. Це зменшить їхній глікемічний індекс і тривалість приготування, – вважає Н. Бочарова. – Українцям пощастило мати багато хорошого м’яса та набілу (молочні продукти – авт.), у виграші – сільські жителі, які їх вирощують. Та селянам варто переглянути, чим вони засаджують городи: переважно картоплею, буряками, морквою. Треба саджати більше зелені: шпинат, салати, руколу. Навіть молоді паростки буряку, які люди прополюють і викидають, теж корисні: вони є в багатьох міксах салатів на полицях магазинів.

Здорові продукти, по-перше, нині в моді, а по-друге, якісніші. Тому дорожчі за звичні. Та дієтолог радить навчитись економити на чомусь іншому.

– Наше здоров’я – це найкращий одяг. Гарна шкіра, волосся і гарне самопочуття в обмін на цукерки, ковбаси, неякісні тверді сири, які теж коштують недешево. Щоби залишатися здоровими, потрібно одне – дотримуватися міри і балансу, – підсумовує Н. Бочарова.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
9-02-2019, 21:34
Коментарів 0 Переглядів 3 347


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!