Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Різдво Христове: як на Буковині відзначали це свято

Родина збирається на Святу вечерю. На столі, покритому сіном та білою скатертиною, калачі, кутя, вареники, голубці, гриби, узвар… Діти колядують про радісну новину: "Христос народився! Славімо Його!"

Як буковинці колись святкували, розповів етнограф Микола Шкрібляк, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



– Давні народні традиції та обряди збереглися до наших днів тому, що вони пов’язані з родиною, – говорить пан Микола.

Випікали три види хліба

– На Буковині до різдвяних свят починали готуватися ще від Введення або Миколая, – каже етнограф. – Довгими зимовими вечорами старші розучували з молодими та дітьми колядки. В одному селі могло бути до 30 кутів, і одна колядка могла звучати у декількох варіантах. Колядники збиралися в гурти, обговорювали, як вони одягатимуться, чи робитимуть вертеп. До Різдва завжди намагалися зробити щось нове до господи, придбати обновки для себе та дітей. У приготуваннях до свята брала участь уся сім’я – від найстаршого до найменшого. Кожен мав гідно виконувати родинні традиції, щоб по селу не пішла погана слава про цей рід.

До Різдва готували все господарство. Хата мала бути побіленою і прибраною, стайні та стодоли почищені. Господиня заносила з комори велику дерев’яну миску з мукою і просівала через сито. Перед тим, як місити тісто, одягалася у чистий одяг, молилася. До хати в цей час не пускали нікого чужого. Колись на Буковині випікали три види хліба: чорний, білий і жовтий. Ця традиція збереглася ще з язичницьких часів. Чорний хліб символізував землю-годувальницю, жовтий – сонце, а білий пекли на догоду богам.

На покуті ставили дідух

Головною стравою на Святій вечері завжди була кутя. "Вона складалася з облущеної у ступі пшениці, маку та меду. Це вже потім жінки почали фантазувати і додавати, хто що хоче, – розповів пан Микола. – На столі мало бути 12 пісних страв. Це дуже символічна цифра. Вона символізувала і12 апостолів, і 12 місяців року. Якщо подивитися на набір продуктів, які входили до страв, то це все те, що росло на городі, в полі, саду, лісі".

На Святий вечір за столом збиралася вся родина. Виблискував вогонь у печі, по хаті розносилися неймовірні запахи страв, тато заносив до хати сіно… Старші доньки допомагали матері готувати їсти, а сини обходили худобу. "Вважалося, що на Святий вечір худобина розмовляє і може навіть поскаржитися Богові на погане ставлення до неї. У деяких гірських селах із трисвічником обходили все обійстя і розсівали освячений мак, закликаючи на вечерю злих духів. При цьому примовляли: "Тоді доступишся до нашого столу і Святої вечері, коли повизбируєш цей мак", – продовжує розповідь етнограф. – На покуті ставили дідух, сплетений із колосків пшениці або різних зернових. Ця традиція збереглася ще з дохристиянських часів і символізувала зв’язок із предками. Його робили на трьох ніжках, що означало світ померлих, світ нинішній і рай. У деяких селах була традиція підвішувати до стелі солом’яних павучків, що символізували будову світу".

Традиції Святої вечері

*Як пройде Святий вечір, таким буде для родини весь рік.

*Цього вечора не можна було сваритися, щось позичати.

*Усі одягали святковий одяг.

*Господар заносив до хати сіно і клав його на стіл, зверху стелили білу скатертину. По кутках ставили чотири зубки часнику, який символізував здоров’я і захист від нечистої сили. Клали монети, щоб водилися гроші.

*Першими на стіл ставили кутю, хліб, калачі, сіль, свічку-трійцю. Потім розкладали інші страви.

* Ложок клали на одну більше, ніж членів родини, щоб стало більше ще однією душею. Подекуди ця ложка призначалася для померлих духів, які могли завітати на вечерю. Для ангелів-охоронців на вікно ставили маленьку мисочку з кутею.

*Під стіл складали сільськогосподарський реманент. Діти квокали, мекали, іржали, бекали, рохкали, щоб водилася всяка худобина. За це батьки давали їм гроші та цукерки.

*Вечерю починали з молитви навколішки, запрошуючи всіх родичів до 12 коліна.

*Усі їли з однієї посудини, що символізувало єдність родини.

*Поки не закінчувалася вечеря, ніхто не вставав із-за столу, бо буде блудником увесь рік.

*Після вечері страви не забирали зі столу, а ложки не мили.

*Усю ніч в хаті мало горіти світло, бо син Божий народився.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Рейтинг:
(голосів: 1)
7-01-2019, 10:10
Коментарів 0 Переглядів 412

загрузка...
Скорочення районів на Буковині: Сторожинець боїться «залишитися селом»
У спільноті просять небайдужих мешканців Сторожинця підтримати акцію і висловити свою думку чиновникам ОДА.
Дві початкові школи в Чернівцях закрили на 10-денний карантин через ГРВІ
У двох школах Чернівців кількість хворих учнів перевищила 20 відсотків
Снігова негода: Чернівці залишились без солі для посипання доріг
У комунального підприємства "МіськШЕП" закінчилась сіль для посипання ожеледиці на дорогах Чернівців
Популярне Коментують
• Новини
«Володькова погода» і тєнь генсеків. Блог Мостіпаки
Огляд головних політичних подій 2018 року – в блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
"Спокуса" зробить ваш інтим яскравішим (на правах реклами)

Парфуми з феромонами, ароматичні олійки для масажу, різноманітні секс-іграшки – далеко не весь перелік речей, які зможуть зробити ваше інтимне життя значно яскравішим
Привітання з новорічними святами начальника Чернівецького обласного управління Ощадбанку Руслана Запаранюка (прес-реліз)[/center]
У новий рік ми вступаємо у прекрасному настрої, з добрими побажаннями та світлими почуттями. Тримайте їх у своїй душі, у своєму серці кожного дня наступного року, і життя обов’язково віддячить вам за доброту
Корал Тревел Еліт Сервіс: перший рік на чернівецькому ринку елітних туристичних послуг (на правах реклами)

Основна мета створення елітного турагентства – індивідуальний підхід до вимогливих клієнтів, яких цікавлять нестандартні тури, складні маршрути, більш повний набір супутніх послуг
Чернівецький юридичний інститут та коледж НУ"ОЮА" запрошують абітурієнтів на навчання (на правах реклами)

15 грудня 2018 року Чернівецький юридичний інститут та коледж Національного університету "Одеська юридична академія" вкотре відчинив двері для своїх абітурієнтів, які бажають дізнатися про вищий навчальний заклад та здобути якісну освіту в ЧЮІ та ЧЮК НУ "ОЮА"
STEM-школа INVENTOR – школа для сучасних дітей (на правах реклами)

Помічаєте потенціал у своїй дитині, проте не знаєте де і як його розвинути? Шукаєте русло, в яке направити кмітливість допитливої непосиди? Довірте цю справу центру дитячого розвитку INVENTOR!