Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Різдво Христове: як на Буковині відзначали це свято

Родина збирається на Святу вечерю. На столі, покритому сіном та білою скатертиною, калачі, кутя, вареники, голубці, гриби, узвар… Діти колядують про радісну новину: "Христос народився! Славімо Його!"

Як буковинці колись святкували, розповів етнограф Микола Шкрібляк, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



– Давні народні традиції та обряди збереглися до наших днів тому, що вони пов’язані з родиною, – говорить пан Микола.

Випікали три види хліба

– На Буковині до різдвяних свят починали готуватися ще від Введення або Миколая, – каже етнограф. – Довгими зимовими вечорами старші розучували з молодими та дітьми колядки. В одному селі могло бути до 30 кутів, і одна колядка могла звучати у декількох варіантах. Колядники збиралися в гурти, обговорювали, як вони одягатимуться, чи робитимуть вертеп. До Різдва завжди намагалися зробити щось нове до господи, придбати обновки для себе та дітей. У приготуваннях до свята брала участь уся сім’я – від найстаршого до найменшого. Кожен мав гідно виконувати родинні традиції, щоб по селу не пішла погана слава про цей рід.

До Різдва готували все господарство. Хата мала бути побіленою і прибраною, стайні та стодоли почищені. Господиня заносила з комори велику дерев’яну миску з мукою і просівала через сито. Перед тим, як місити тісто, одягалася у чистий одяг, молилася. До хати в цей час не пускали нікого чужого. Колись на Буковині випікали три види хліба: чорний, білий і жовтий. Ця традиція збереглася ще з язичницьких часів. Чорний хліб символізував землю-годувальницю, жовтий – сонце, а білий пекли на догоду богам.

На покуті ставили дідух

Головною стравою на Святій вечері завжди була кутя. "Вона складалася з облущеної у ступі пшениці, маку та меду. Це вже потім жінки почали фантазувати і додавати, хто що хоче, – розповів пан Микола. – На столі мало бути 12 пісних страв. Це дуже символічна цифра. Вона символізувала і12 апостолів, і 12 місяців року. Якщо подивитися на набір продуктів, які входили до страв, то це все те, що росло на городі, в полі, саду, лісі".

На Святий вечір за столом збиралася вся родина. Виблискував вогонь у печі, по хаті розносилися неймовірні запахи страв, тато заносив до хати сіно… Старші доньки допомагали матері готувати їсти, а сини обходили худобу. "Вважалося, що на Святий вечір худобина розмовляє і може навіть поскаржитися Богові на погане ставлення до неї. У деяких гірських селах із трисвічником обходили все обійстя і розсівали освячений мак, закликаючи на вечерю злих духів. При цьому примовляли: "Тоді доступишся до нашого столу і Святої вечері, коли повизбируєш цей мак", – продовжує розповідь етнограф. – На покуті ставили дідух, сплетений із колосків пшениці або різних зернових. Ця традиція збереглася ще з дохристиянських часів і символізувала зв’язок із предками. Його робили на трьох ніжках, що означало світ померлих, світ нинішній і рай. У деяких селах була традиція підвішувати до стелі солом’яних павучків, що символізували будову світу".

Традиції Святої вечері

*Як пройде Святий вечір, таким буде для родини весь рік.

*Цього вечора не можна було сваритися, щось позичати.

*Усі одягали святковий одяг.

*Господар заносив до хати сіно і клав його на стіл, зверху стелили білу скатертину. По кутках ставили чотири зубки часнику, який символізував здоров’я і захист від нечистої сили. Клали монети, щоб водилися гроші.

*Першими на стіл ставили кутю, хліб, калачі, сіль, свічку-трійцю. Потім розкладали інші страви.

* Ложок клали на одну більше, ніж членів родини, щоб стало більше ще однією душею. Подекуди ця ложка призначалася для померлих духів, які могли завітати на вечерю. Для ангелів-охоронців на вікно ставили маленьку мисочку з кутею.

*Під стіл складали сільськогосподарський реманент. Діти квокали, мекали, іржали, бекали, рохкали, щоб водилася всяка худобина. За це батьки давали їм гроші та цукерки.

*Вечерю починали з молитви навколішки, запрошуючи всіх родичів до 12 коліна.

*Усі їли з однієї посудини, що символізувало єдність родини.

*Поки не закінчувалася вечеря, ніхто не вставав із-за столу, бо буде блудником увесь рік.

*Після вечері страви не забирали зі столу, а ложки не мили.

*Усю ніч в хаті мало горіти світло, бо син Божий народився.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Рейтинг:
(голосів: 1)
7-01-2019, 10:10
Коментарів 1 Переглядів 1085

Hаписав: марія, Коментарів: 0, Новин: 0, 16 серпня 2019 16:45
В новині:
вишиваю на замовлення https://biser0k.com.ua/uk/127-vinchalna-para

Повалені дерева і стовпи, потрощені автівки: наслідки нічного буревію на Буковині
Дерева та гілки обривали лінії електропередач, пошкодили паркани, будинки та автомобілі
Земельний скандал на Буковині: мешканці Новоселицького району обурені, що землю роздають невідомим особам
У громад області тривають конфлікти з Головним управлінням Держгеокадастру.
У поліклініках Чернівців з’являться електронні направлення
Пацієнти зможуть обрати фахівця у будь-якому медзакладі
Популярне Коментують
• Новини












загрузка...
Приватне виробничо-торгове підприємство Burovik: «Копаємо криниці за 1 день у м. Чернівці і області»*

Підприємство Burovik копає криниці в Чернівцях і на околицях міста вже 10 років. І на їхньому рахунку понад 10 000 викопаних криниць і 1000 вигрібних ям та 100% тільки задоволених клієнтів.
Кембриджські іспити: розкіш чи необхідність? Чому вони стали такі популярні? Чи варто їх складати? Які перспективи та переваги?*

Не варто зволікати та відкладати на потім, запишіться у групу підготовки до Кембриджських іспитів у нашому центрі підготовки просто зараз!
Тут смачно, як у мами! Ресторан сімейної кухні і піцерія "Mama’s pizza" запрошує чернівчан*

Все ще роздумуєте, куди піти на вихідних? Годі ламати голову – для спокійних сніданків, ситних обідів та затишних вечерь обирайте Mama’s pizza. І повірте, ви не пошкодуєте, бо тут – "Смачно, як у мами!"
Боїтеся стоматологів і зубного болю? Без паніки! Головний лікар-стоматолог сімейної стоматології О.С.А. Світлана Островська розповіла, як боротися із такими страхами*

Що таке страх? Звідки береться? Чи варто з ним боротися і чи потрібно взяти його собі на користь? Головний лікар-стоматолог сімейної стоматології О.С.А. Світлана Островська дала відповіді на ці запитання