У більше, ніж ста країнах світу Різдво святкують сьогодні, 25 грудня. І в кожній країні – свої традиції.
Американці витрачають на різдвяні подарунки мільйони доларів. Купують їх не лише всім членам родини, а навіть своїм домашнім тваринам – собакам, кішкам. "Всі прикрашають свої будинки фігурками оленів, сніговиків, ангелочків, гірляндами. Подекуди це виглядає як справжня зимова казка, – розповів колишній чернівчанин Андрій, який зараз проживає у штаті Каліфорнія. – На Різдво збирається вся родина. Діти розвішують біля камінів різдвяні панчохи, у які Санта-Клаус має поставити подарунок. Величезним успіхом користується ведмедик Тедді. Він був названий на честь Теодора Рузвельта, який на полюванні не вбив маленького ведмежати, а відпустив його на волю. З тих пір іграшкові фабрики почали випускати плюшевих ведмежат. На святковому столі обов’язково повинні бути смажена індичка з журавлиною, гарбузовий пиріг".
Англійці печуть різдвяний пудинг, який містить 13 складових, що символізують Ісуса Христа та апостолів.
На святковому обіді також повинні бути смажена індичка під соусом з агрусу та пиріг, який начиняють різними предметами, що пророкують долю на наступний рік. Якщо комусь попаде обручка, то вийде заміж, монета – стане багатим. Цього дня всі збираються в батьківському домі, дарують одне одному подарунки, переглядають сімейні фотографії.
У Канаді головною різдвяною стравою є м’ясний пиріг, на десерт – шоколадний пудинг. Діти шукають подарунки у шкарпетках.
"Канадці купують надзвичайно багато подарунків, витрачаючи на них силу-силенну грошей, – запевнила чернівчанка Леся, яка проживає в Торонто. – Напередодні свят у супермаркетах не проштовхнутися – згрібають все, що бачать. А потім частину подарунків повертають назад, бо не знають, що з ними робити".
Французи найчастіше святкують Різдво не вдома, а в ресторанах. Традиційна страва – запечена індичка. На десерт готують так зване "різдвяне поліно" – рулет з кремом або морозивом, политий шоколадом, а також тістечка з родзинками.
Найкращим подарунком під ялинку є коробка шоколаду.
Австралійці розстеляють біля своїх будинків покривала і колядують. Святкують переважно на пляжі, грають в крокет, купаються.
Святкова традиційна вечеря – це холодні страви з морепродуктів, індичка, салат, десерт зі сметани, граната та полуниці.
У Голландії виставляють за двері будинків свої чобітки для подарунків Санта-Клауса, сіно – для його оленів.
Готують на Різдво дичину зокрема зайчатину, а також індичку або качку. Також печуть особливий різдвяний хліб та пудинг.
В Ірландії дітям дарують особливий календар, де під кожним днем заховані ласощі з шоколаду.
На святковий стіл подають смажену птицю, картопляні деруни, м’ясні паштети, пудинг з ромом. Запалюють свічку на вікні, яка символізує освітлення дороги Святій сім’ї та стомленим мандрівникам, що заблукали вночі. Діти вішають на свої ліжка шкарпетки для подарунків.
В Іспанії Різдво вважають родинним святом, тому приїжджають всі до батьків.
Традиційні страви – смажене порося, качка в апельсиновому соусі, риба. Діти вважають, що різдвяні подарунки привозять на верблюдах, тому залишають для них воду та їжу.
Німці неодмінно прикрашають свій будинок віночком із чотирма свічками.
Майже у кожній оселі ставлять дерев’яні ясла, в яких народився Ісус. Зі святкових страв особливо полюбляють картопляний салат, смажену капусту, імбирні пряники. Під кожну тарілку ставлять монету на щастя.
У Мексиці основним атрибутом Різдва є вертеп.
Мексиканці переодягаються в Святу Марію та Йосипа, ходять по домівках, просячи прийняти їх на нічліг. Пригощають одне одного солодким хлібом.
У Швеції на різдвяний стіл ставлять шинку, сушену рибу, квасолю, рисову кашу з корицею, медові пряники, гаряче вино з прянощами.
Ходять в гості, обмінюються подарунками, колядують, танцюють навколо ялинки.
У Греції діти ходять від будинку до будинку і співають колядки.
Залишають подарунки для ельфів і запалюють ладан, аби його запах відганяв злих духів. Одним із символів Різдва тут є дерев’яний хрест. Його прикрашають гілочками базиліка та опускають в чашу, заповнену водою. Після цього кроплять нею будинок.
У Фінляндії після відвідування храмів прийнято йти... у сауну.
І тільки після цього вся "відпарена" родина збирається за святковим столом. Одна з головних страв у цей день у фінів – морквяна або рисова каша, в якій захований один горішок. Вважається, що тому, на чию тарілку він потрапить, весь рік щаститиме абсолютно у всьому.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram