RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

24 грудня
Преподобного Даниїла Стовпника


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Даниїл Стовпник народився в селі Вітара, поблизу міста Самосад у Месопотамії. Мати його, Марфа, довго була безплідною і в молитвах дала обітницю присвятити первістка Богові. Милосердний Господь почув щиру молитву, і Марфа незабаром народила сина. До 5 років хлопчик ріс без імені. Батьки хотіли, щоб народжений милістю Божою, від Бога отримав і ім’я. Вони привели сина в монастир, що був поблизу і звернулися зі своїм проханням до ігумена обителі. Той звелів подати одну з богослужбових книг, і навмання розгорнувши її, прочитав слова пророка Даниїла. На його честь хлопчика і нарекли. Батьки просили залишити сина на виховання в обителі, та ігумен не погодився прийняти таке мале дитя. Все ж, згодом, у 12 років, нікому не кажучи, куди йде, хлопчик пішов-таки в монастир. Упавши на коліна перед ігуменом, Даниїл молив про постриг. Настоятель не погоджувався, пояснюючи, що в такому юному віці тяжко буде витримувати увесь аскетизм монашеського побуту – пости, довгі молитви, відречення від власної волі. Він радив хлопчику повернутися додому. Але той наполягав: "Я прийшов сюди, щоб жити для Христа і померти для світу". Ігумен довго умовляв Даниїла, та змушений був скликати братію, щоб порадитись, чи можна прийняти в монастир такого юного послушника. Насельники погодились. Минав час, хлопець ріс, міцнів у вірі та благочесті.



Одного дня до обителі прийшли батьки Даниїла, які дізналися, де знаходиться син, і дуже зраділи. Побачивши, що він іще носить мирський одяг, вони ублагали ігумена здійснити постриг в ангельський чин. У найближчий недільний день ігумен виконав прохання, та заборонив часто відвідувати сина. Даниїл дивував усіх своїми чеснотами та смиренністю. Братія обителі була вражена подвигами молодого монаха.

Одного разу разом із ігуменом монастиря Даниїл вирушив до Антіохії і відвідав там святого Симеона Стовпника. Мандрівники були вражені суворістю подвигу аскета, побачили високий стовп, де подвизався святий. Дехто із паломників подумав, навіть, що Симеон терпить усе це через власне марнославство. Стовпник запропонував їм приєднатися і піднятися до нього нагору. Тут і з’ясувалося, що один із мандрівників має хворі ноги, інший – уже старий, ще один погано почувався. Тільки Даниїл швидко піднявся драбиною і привітав подвижника. Юнак навіть сподобився благословіння святого Симеона; той провістив йому, що він теж понесе подвиг стовпництва. "Кріпися, чадо, – сказав святий Симеон, – нехай кріпиться і серце твоє, бо матимеш понести заради Христа тяжкі подвиги; Сам же Христос буде тобі помічником, Він укріпить і втішить дух твій".
Преподобний Даниїл продовжив подвижницьке життя в затворі. Коли у видінні йому було вказано місце нового подвигу, він віддалився у Фракійську пустелю разом із двома учнями; там вони побудували стовп, на якому святий провів 33 роки. До стовпа стікалися люди, нещасні і хворі; всі отримували від преподобного Даниїла допомогу та зцілення. Одна жебрачка привела свого 12-річного сина, німого від народження, до місця подвигу преподобного. Той із радістю прийняв нещасного хлопчика. Та учні святого думали, що малий мовчить навмисне і всіляко знущалися. Святий Даниїл звелів помазати його язик святим єлеєм. На Божественній Літургії, коли диякон приготувався читати Святе Євангеліє, а віряни, за традицією, співали "Слава Тобі, Господи!", хлопчик і собі чітко й голосно вигукнув "Слава Тобі, Господи!". З того часу німота зникла.
Молитов святого подвижника просили навіть візантійські імператори. З численних пророкувань преподобного найбільш значним було пророцтво про сильну пожежу в Константинополі. Преподобний Даниїл володів ще й даром благодатного слова. Він наставляв багатьох на шлях виправлення життя.
Доживши до глибокої старості, преподобний передбачив свою кончину і заповів учням бути єдинодушними, смиренними, гостинними і милосердними. Святий Даниїл прочитав своїм духовним дітям заповіт, а вони плакали, готуючись до розлуки. За три дні до блаженної кончини, опівночі, кілька учнів сподобилися побачити, як до преподобного прийшли всі святі угодники, – пророки, мученики, апостоли і веліли йому причаститися Святих Таїн. У день смерті Даниїла Стовпника біснуватий, який завжди сидів біля стовпа преподобного, побачив ангелів, котрі спускалися з неба по угодника Божого. Після цього одержимий зцілився.
Преподобний Даниїл преставився у 80-річному віці. У день його смерті на небі з’явилися зірки у вигляді хреста, що сяяли навіть при світлі сонця. Поховали преподобного біля його стовпа, а поруч захоронили мощі трьох святих отроків Вавилонських – Ананії, Азарії і Мисаїла, згідно із заповітом самого подвижника, – щоб паломники поклонялися не його могилі, а молилися до святих отроків.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
24-12-2018, 08:01
Коментарів 0 Переглядів 1 066

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.