З початку 2018 року в Чернівецькій області зареєстровано три випадки харчових отруєнь у побуті, що викликані збудником ботулізму.
Внаслідок цього постраждали троє буковинців, у тому числі одна дитина, повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.
При проведенні епідеміологічних розслідувань встановлено, що причиною харчових отруєнь стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування.
Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Як правило, починається хвороба з таких симптомів - нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.
В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання. Хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.
У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше доправити до лікувально-профілактичного закладу.
З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм ДУ
"Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України" рекомендує:
- у жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;
- не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею;
- при виготовленні в домашніх умовах м'ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації;
- овочі та фрукти ретельно очищати від частинок грунту;
- консервація перестиглих плодів неприпустима;
- консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
14-07-2018, 10:39
0
1 474