RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кількість вилучених наркотичних речовин у Чернівцях зросла вдвічі

Експертизу наркотичних і психотропних речовин, їхніх аналогів та прекурсорів здійснюють у відділі дослідження матеріалів, речовин і виробів Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. Усі працівники тут з вищою освітою – закінчили біологічний або хімічний факультети ЧНУ. Переконують, що їхня робота досить відповідальна, тому не хочуть особливо "світитися", аби не було впливу чи тиску на результати їхніх досліджень.

Підробляють і документи, і гроші
Завідувач відділу запевнила, що останнім часом кількість вилучених патрульними поліцейськими наркотичних та психотропних речовин у Чернівцях збільшилася вдвічі, порівняно з минулими роками.
– Найпоширеніші наркотики: канабіс, амфетамін, бупренорфін. Рідше надають на дослідження макову соломку, екстракт канабісу, трамадол, похідні амфетаміну ("екстазі"), кокаїн, героїн, метадон та інші наркотичні речовини, – розповіла пані Ельвіра. – Коли патрульні поліцейські вилучають на вулиці якусь підозрілу речовину, то її скеровують до нас на експертизу. Ми маємо визначити: є вона наркотичним чи психотропним засобом або їхнім аналогом, наскільки небезпечна. Це має бути чіткий висновок, щоб слідчий мав підставу порушувати кримінальну справу чи адміністративне провадження. Якось нам принесли майже 40 кілограмів наркотичної речовини, виготовленої з коноплі. Її вилучили у наркоторговців.

Наркотичні засоби та психотропні речовини досліджують на сучасному газовому хроматографі за міжнародними стандартами. Завідувач відділу продемонструвала, як він працює.

"Схема досить складна. Підключаю підготовлений пробовідбірник до хроматографа, регулюю тиск подачі газу. Прилад аналізує склад речовини, який відображається на моніторі комп’ютера, – пояснює. – Результати досить точні. Ми не маємо права помилитися, бо від цього залежить доля підозрюваного".

У відділі також здійснюють судові експертизи сильнодіючих та отруйних лікарських засобів, спиртовмісних рідин, волокон і волокнистих матеріалів, документів, вибухових речовин, продуктів вибуху та пострілу, спеціальних хімічних речовин, волосся, імунологічні дослідження.

Завідувач відділу показує зразки документів, які надійшли на експертизу. "Досліджуємо: справжні вони чи підроблені, – розповідає. – Визначаємо
ідентичність паперу, склад речовин і барвників, почерк підписів, штампи. Часто люди підробляють документи на спадщину або житло, яке незаконно продають. Інколи нам приносять на експертизу фальшиві купюри і фарбу з принтера, на якому їх виготовляли".

Пастка для хабарників
Старший судовий експерт Максим займається дослідженням спеціальних хімічних речовин – люміноферів.
"Їх застосовують для "пасток", скажімо, передачі хабарів або інших предметів матеріальної цінності, – пояснює спеціаліст. – Це речовини невидимого маркування, які не можна виявити при денному та штучному освітленні. Тому людина, якій передають гроші або якісь цінності, не бачить, що вони помічені. Щоби довести, що вона справді отримала їх, руки підозрюваного просвічують ультрафіолетовим світлом певного діапазону спектру або використовують інші хімічні методи. Ми досліджуємо наявність цих речовин у наданих зразках. Позитивний результат дає підставу слідчому переконатися в тому, що ця людина брала хабар".

Досліджують у відділі фальсифіковані алкогольно-горілчані вироби, які виготовляють у підпільних цехах. Фахівці запевнили, що їхня кількість стабільна – не збільшується, але й не зменшується "Пересічній людині виявити "на око" підробку досить складно, – говорить завідувач відділу. – Ми маємо визначити, чи відповідають представлені зразки державним стандартам, чи є якісь порушення. Одними з найбільш поширених способів фальсифікації є повна або часткова заміна харчового етилового спирту на значно дешевший технічний, застосування води, що не відповідає вимогам технології. Їхню загрозу для споживачів визначають судові медики. На щастя, останніми роками не було виявлено смертельних випадків отруєння фальсифікатами, як це було в інших регіонах".
Головний судовий експерт Петро досліджує вибухові речовини, продукти вибуху та пострілу. "Нам приносять вилучені речовини, а ми вже маємо визначити, чи становлять вони небезпеку, – розповів експерт. – Якщо десь стався вибух, то досліджуємо те, що залишилося з вибухової речовини. Визначаємо, чи вона саморобна, з чого складається. Якщо хтось стріляв, то в цьому випадку утворюються певні речовини. Здійснюємо експертизу цього пострілу, визначаємо, чи він був зроблений саме з цієї вогнепальної зброї, чи залишилися сліди на руках підозрюваного".

До речі
* Наркотик канабіс отримують із коноплі. Його вживання дуже небезпечне. Після ейфорії настають депресія, агресивність, галюцинації.
* Амфетамін використовували ще американці в роки Другої світової війни для подолання втоми солдат, боротьби зі сном, підвищення пильності. У 1970-х роках цей препарат лікарі приписували для схуднення. Він пригнічує апетит, збільшує частоту серцевих скорочень, підвищує кров’яний тиск. Якщо людина прийняла велику кількість амфетаміну, то це може призвести до серцевого нападу і навіть смерті. Для розповсюдження його загортають у фольгу, пластикові пакети, надувні кульки.
* Ще один поширений небезпечний наркотик – бупренорфін. Достатньо двох-трьох разів, щоб сформувалася залежність, бажання постійно перебувати в стані ейфорії.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Sasha_Yu
4-11-2017, 17:08
Коментарів 0 Переглядів 1 350

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.