RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Його сир – кращий у країні: буковинець виграв конкурс серед виробників сирів

Буковинець Андрій Варварич виграв конкурс серед виробників сирів. Він єдиний в області виробляє твердий витриманий сир.

Якось, перебуваючи в Києві, він відвідав виставку сиру, де йшлося про малі фермерські господарства, що займаються цим. Особливо йому сподобався сир, який тут був представлений сироварами з Литви.

– Тут я познайомився з Аудрюсом, молодим фермером, який запросив мене до себе в гості – продовжує Андрій. – Був там тиждень. Списав не один нотатник, вивчаючи технологію виготовлення сиру. У вересні 2015 року я взявся за нову справу. Почав з 30-50 літрів молока. Ледь не щодня телефонував литовцям, бо виникало чимало проблем. Також вчився самотужки. Литовці радили почати з виготовлення твердого й напівтвердого сиру – подібного до французького сиру "том". У Франції він є одним із найдавніших і не вельми складним у виробництві. Молоко купую у місцевого населення. Придбав ємності для нього, відповідну тару та форми для сиру. Щось механізував, щось роблю вручну. Допомагає мені й робітниця Ганна Слюсаряк. Спочатку молоко нагрівається до певної температури, потім до нього додається дві бактеріальні культури, далі додаю сичужний матеріал, після чого молоко стає желеподібним. Потім цей "холодець" треба нарізати на дрібні частинки, як кукурудзяне зерно. Потрібна не одна технологічна операція, щоб сир у французьких формах з товстого поліпропілену вагою чотири кілограми був вийнятий й чотири місяці ще дозрівав у коморі. Назвав я його "Медовим". Також виготовляю ще сир "Едигейський", холуні – для грилю, сир м’який із руколою, козячий сир з пліснявою та інші види. У середньому купую в селян 200-250 літрів молока. Було би добре мати власних корів, але це планую згодом.

На роботу з Чернівців Андрій Варварич вирушає о шостій ранку, повертається додому затемна. Продукцію фермер реалізовує здебільшого на Львівщині, де діє мережа магазинів "Сирні мандри", яка продає український сир ручної роботи. Можна придбати вироби приватної сироварні "Козеріг" буковинського фермера й у Чернівцях – у магазинах "Сирна лавка" на вулиці Героїв Майдану, "Екоклуб" – на Головній, "Артишок" – на Комарова.

Також Андрій реалізовує сир на різних публічних заходах, де йому допомагають дружина Катерина, дочка Дарина та син Роман. Нещодавно фермер став переможцем на першому республіканському конкурсі крафтових сирів у номінації "Твердий сир до трьох місяців".
Редактор: maryna_k
14-10-2017, 20:30
Коментарів 0 Переглядів 36 400

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.