У Чернівцях дозріла горобина. Лікарі радять її від безсоння, депресії та діабету

Новини Чернівців / новини
2 599
0
У Чернівцях дозріла горобина. Лікарі радять її від безсоння, депресії та діабету

У дендропарку школи №28, що на Гравітоні, у Чернівцях – десятки дерев горобини вкриті красивими червоними кетягами. Ягоди на смак гіркуваті й терпкі. Це улюблені ласощі багатьох птахів. Але й для людини вони дуже корисні.

–Горобину українці вважають жіночим деревом, – розповів етнограф Микола ШЕРІБЛЯК. – За народними переказами, вона бере жінок під свій захист. Вважали, що ягоди лікують від безпліддя, жіночих хвороб. Горобину не можна було зрубувати. Дозволяли лише зрізати гілки, з яких робили посохи для священників і подорожніх, які вирушали у далеку дорогу.

–Ягоди горобини – це ціла комора вітамінів, – запевнив завідувач фізіотерапевтичного відділення міської поліклініки №1 Іван МАРЧУК. –За вмістом аскорбінової кислоти вони перевищують навіть цитрусові. Горобиновий сік допомагає при безсонні та депресії, стимулює роботу серця, рятує від передчасного старіння, ефективний при шлунково-кишкових захворюваннях. Його корисно виживати при цукровому діабеті. Ще в давнину люди помітили, що плоди горобини мають знезаражувальні властивості, тому кидали у воду гілочки, щоби вона довго не псувалася. Але ягоди горобини не можна вживати вагітним і жінкам, які годують дітей грудьми, тим, хто пережив інсульт чи інфаркт, при підвищеній кислотності шлунку.

Олександра Сергіївна, яку ми зустріли в дендропарку, поділилася рецептом горобинового напою, який вона робить. "200 грамів стиглих помитих ягід залити трьома літрами води, кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, настояти чотири години, – розповіла жінка. – Процідити через марлю, додати літр меду.
Приймати цю суміш по столовій ложці тричі на день перед їдою. Допомагає при хворобах печінки, високому тиску, запорах, коли є камені у нирках і сечовому міхурі. Якщо болить голова, то треба з’їсти 10 свіжих ягід горобини. І робити це постійно, доки вони є. Моя донька робить маски з ягід: розминає їх, додає меду і ложечку сметани. А ще я сушу листя та кору горобини. Взимку варю з них чай і таким чином знижую собі тиск".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
«Не завжди діти відразу говорять про це»: скількох педофілів засудили на Буковині за останні п’ять років
ексклюзив
«Тато – мій ангелик»: дружина загиблого воїна з Буковини просить визнати його Героєм
Сьогодні на Буковині попрощаються із воїном Віталієм Шалаєвим
27 червня, 2025
Із липня для студентів та школярів зміниться вартість проїзду в громадському транспорті Чернівців
У Чернівцях в суботу низка будинків залишаться без водопостачання: будуть підвозити воду
У Чернівцях звільнився з посади директор департаменту урбаністики та архітектури
Не стало захисника із Буковини Віталія Шалаєва
26 червня, 2025
Із російського полону повернувся буковинський захисник Петро Щербатий
Пробули у полоні понад три роки: Україна повернула ще одну групу захисників
ДТП на Буковині: водій мопеда впав та травмувався