RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях депутати провалили ідею щодо створення індустріального парку

Індустріальні парки уже давно функціонують по всій Європі та в деяких містах України. Це цілі промислові мікрорайони, де компактно працюють великі підприємства і куди традиційно вкладають кошти крупні інвестори. А ще це сотні тисяч податків до місцевих бюджетів та десятки тисяч нових робочих місць. І ось чернівецькі підприємці запропонували створити таку зону і тут, йдеться у сюжеті ТВА.

- Декілька чернівецьких підприємств, які є сусідніми за своїми виробничими, комерційними ділянками в районі "Гравітону", об’єдналися для того, щоб створити індустріальний парк, аби, згідно із законом України, мати певні інвестиційні переваги і розвивати промислове виробництво у цьому районі, - пояснив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Знайшовся й інвестор: чернівецький "Гравітон" уже підписав договір про співпрацю із представництвом німецької фірми, яка займається виробництвом -електричної техніки.

- Ми підготуємо приміщення площею 9 тисяч квадратних метрів і, згідно з цим договором, до кінця 2017 року на "Гравітоні" буде створено тисячу робочих місць, - повідомив Віталій Чорноусенко, директор ПАТ "Гравітон".

Та депутати вирішили, що жодного індустріального парку на Гравітоні інвестори будувати не збираються. Бо ж для чого, мовляв, тоді відкривали там сучасну автостанцію і відділення пошти.

- Це ваша індивідуальна угода приватного підприємства з іноземним інвестором. А слова "індустріальний парк" - це для того, щоб ввести громаду Чернівців в оману, не більше і не менше. Я не розумію, які були інвестори, яка була цільова орієнтація заводу "Гравітон" частину приміщень перепрофілювати в сучасний автовокзал, - підкреслив Богдан Ковалюк, депутат Чернівецької міськради.

Нагадаємо, ще нещодавно на сесії звучали пропозиції від депутатів вивчити можливість створення індустріального парку у Чернівцях. Та коли з такою ідеєю прийшли підприємці, виявилось, що все не так.

- Я розумію вашу роздратованість: ви шукали, шукали і не знайшли, а тут з’явилося кілька підприємств, яким вже не по одному року і які пропонують цю ідею. Зараз не треба кидатися словами, яка профанація? Профанація - це завод "Гравітон", який має десятки тисяч квадратних метрів порожніх? Це профанація?, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Зрештою, питання звели до політики, мовляв, усе належить нардепу Бурбаку, а тому це просто "шкурний" інтерес. І голосувати за нього не стали.

- Протягом останніх трьох років усе, що лобіювалося в місті, протягували протизаконно і саме на ті землі, де власниками були брати Бурбаки. Я розумію, що бізнес повинен розвиватися, я розумію, що треба надавати робочі місця. Це похвально і нормально. Але вся країна стає заручниками однієї бізнес-групи, - заявив Анатолій Чесанов, депутат Чернівецької міськради.

Проект відправили на довивчення, хоч очевидно, що підтримувати його не збираються. І справа зовсім не в тому, що хочуть зробити на місці закинутої промислової зони, а в тому, що питання швидко й успішно заговорили політикою.

- Люди добрі, що ви робите? Зайдіть в Інтернет, наберіть, Преттль-Чернівці, вони вже людей набирають на роботу. Вони шукають наладників, всі спеціальності для створення виробництва. Тисячу осіб. Підприємство уже зареєстроване в Чернівцях і податки буде платити тут. Це мільйони гривень, десятки мільйонів гривень до міського бюджету, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

- Є подвійні стандарти і підходи, Олексію Павловичу. І ваша любов до цих двох фірм - ТОВ "Вест Буковина" і ПП "Кордо", то це однозначно, - стверджує Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міськради.

Та якщо вже говорити про подвійні стандарти, то нині на сесії прийняли цілу низку рішень, які напряму стосувалися бізнесу одразу кількох депутатів від фракції "Рідне місто". Та ці "шкурні" питання ніхто політикою не заговорював, а рішення приймали швидко та безапеляційно.

- У цьому випадку, шановні колеги, бізнес-угрупуванню Продана, Ковалюка, Білика, ви проголосували землю надати. І ви закрили очі, що торгують у непідготовлених місцях, що торгують на міській землі, не сплачуючи жодної копійки до бюджету. А сьогодні, коли заходить реальний інвестор, з тисячею робочих місць до Чернівців, ми починаємо гратися в якусь політику, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
19-05-2016, 23:46
Коментарів 0 Переглядів 4 132

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.