Наступну після Великодня неділю називають Провідною. Цього дня буковинці провідують могили своїх близьких і рідних.
У різних куточках Буковини Провідну неділю справляють по-різному. Так, на Путильщині та Вижниччині біля могил родичів облаштовують столики та лавиці. Родичі сідають за столи і куштують різні страви за упокій. У Чернівцях прийнято лише нести до могил паски та писанки та пригощати ними бідних.
- У цей день треба згадувати про померлих родичів. Могили близьких слід освятити, а за їхній упокій пригостити бідних, – каже настоятель храму Віри, Надії, Любові і матері їх Софії у Чернівцях Любомир МИГИДИН. – На Провідну неділю до могил прийнято нести писанки та паски, оскільки це наступна неділя після Великодня.
Їжу, яку принесли на кладовище, бажано віддати голодним і бідним людям.
"Тоді це буде правильно, – продовжує Любомир Мигидин. – Оскільки великої помани не буде від того, якщо людина буде сама наїдатися. Правильно, коли їжу за упокій померлого скуштує хтось нужденний і голодний. Так само і зі спиртним. Звісно, церква не забороняє вживання вина, але все має бути в міру. Пити спиртне на кладовищі за поману неправильно".
У поминальний тиждень, напередодні Провідної неділі, багато моліться за померлих рідних.
– Згадувати мертвих прийнято в них на могилі, бо це місце їхнього останнього спочинку, – зазначив Любомир Мигидин. – Якщо ж людина не може з якихось причин відвідати могилу померлого, то в церкві можна замовити службу за упокій.
7-05-2016, 13:36
0
3 185